Στις 12 Ιουνίου, το SpaceX εκτόξευσε με επιτυχία ένα booster Falcon 9, το οποίο προηγήθηκε της τέταρτης εκτόξευσης ενός αναβαθμισμένου δορυφόρου πλοήγησης GPS III για τον στρατό των ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Google: Συμφωνία με SpaceX για το δίκτυο δορυφορικού Internet Starlink!

Πριν αρκετά χρόνια, η SpaceX κέρδισε τη μεγάλη πλειοψηφία των εκτοξεύσεων GPS III χάρη στον εξαιρετικό συνδυασμό αξιοπιστίας και προσιτότητας του Falcon 9, εξασφαλίζοντας και τα πέντε συμβόλαια που είχαν ανατεθεί σε διαγωνισμούς. Η εταιρεία έκανε την πρώτη εκτόξευση του GPS III τον Δεκέμβριο του 2019, ξοδεύοντας ένα ολοκαίνουργιο Falcon 9 booster (B1054) λόγω απαιτήσεων πελατών – όχι απόδοσης – απαραίτητων για την εξασφάλιση ακραίων περιθωρίων σε περίπτωση κάποιου είδους ανωμαλίας ή χαμηλής απόδοσης κατά τη διάρκεια του launch.

Δείτε επίσης: Το Dogecoin στοιχίζει πλέον περισσότερο από την SpaceX

Τον Ιούνιο του 2020, η SpaceX εκτόξευσε και πάλι έναν δορυφόρο GPS III για τον στρατό των ΗΠΑ, αν και αυτή τη φορά η εταιρεία είχε τη δυνατότητα να προσπαθήσει να προσγειώσει το Falcon 9 booster που υποστηρίζει την αποστολή – το οποίο ανέκτησε με επιτυχία χωρίς πρόβλημα. Λιγότερο από πέντε μήνες μετά την επιτυχή εκτόξευση του GPS III SV03, η SpaceX επέστρεψε και εκτόξευσε το GPS III SV04 – και πάλι με έναν ολοκαίνουργιο πύραυλο Falcon 9 – και ανέκτησε το booster στη θάλασσα. Λίγους μήνες πριν, ωστόσο, το Κέντρο Διαστημικών και Πυραυλικών Συστημάτων των ΗΠΑ (SMC) ανακοίνωσε μια τροποποίηση σύμβασης που θα επέτρεπε στο SpaceX να αρχίσει να επαναχρησιμοποιεί τα Falcon 9 boosters στις αποστολές National Security Space Launch (NSSL) – ξεκινώντας με το τέταρτο GPS III launch της εταιρείας.

Επτά μήνες αργότερα, η SMC αποκάλυψε ότι έχει καθορίσει επίσημα την SpaceX για να ξεκινήσει την εκτόξευση δορυφόρων GPS III (και άλλων επίσημων NSSL) σε δοκιμασμένους πυραύλους Falcon. Συγκεκριμένα, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια εκτόξευση Falcon Heavy – USSF-52 – που είχε προγραμματιστεί ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, που θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιήσει δύο νέους boosters που έχουν προγραμματιστεί να κάνουν ντεμπούτο τους στο USSF-44 από τον Οκτώβριο του 2021.

Δείτε επίσης: SpaceX: Δέχεται το Dogecoin ως πληρωμή για την αποστολή στη σελήνη

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το GPS III SV05 – προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει το νωρίτερο (NET) 12:09 μ.μ. EDT (16:09 UTC), Πέμπτη, 17 Ιουνίου – απέχει μόλις δύο ημέρες από το να γίνει o πρώτος NSSL (πρώην EELV) δορυφόρος για εκτόξευση σε έναν δοκιμασμένο εμπορικό πύραυλο. Το GPS III SV05 θα επαναχρησιμοποιήσει το ίδιο Falcon 9 booster (B1062) που εκτόξευσε με επιτυχία το GPS III SV04 επτά μήνες πριν.

Αυτοί οι επτά μήνες έδωσαν το περιθώριο στις ΗΠΑ για να πιστοποιήσουν πλήρως την πτήση του Falcons και έδωσε στον κατασκευαστή δορυφόρων Lockheed Martin τον χρόνο για να αντιμετωπίσει την έλλειψη και τις καθυστερήσεις που σχετίζονται με τον COVID-19.

Τώρα, το Falcon 9 θα εκτοξευθεί οριζόντια και θα επιστρέψει στο υπόστεγο ενσωμάτωσης του LC-40, όπου η SpaceX θα εγκαταστήσει τον ενσωματωμένο δορυφόρο GPS III SV05 και payload fairing πάνω από το αναλώσιμο δεύτερο στάδιο του πυραύλου.

Το ενσωματωμένο συγκρότημα ωφέλιμου φορτίου ξεκίνησε από μια κοντινή εγκατάσταση επεξεργασίας ωφέλιμου φορτίου στο LC-40 στις 13 Ιουνίου, δίνοντας στην SpaceX τέσσερις ημέρες για να ολοκληρώσει το integration, να γυρίσει το Falcon 9 πίσω στο ταμπλό εκτόξευσης και να προετοιμάσει τον πύραυλο για πτήση.

Οι μετεωρολογικές προβλέψεις L-3 προβλέπουν πιθανότητα καθυστέρησης 40% στις 17 Ιουνίου, και στις 18 Ιουνίου θα είναι στο 30%. Μείνετε συντονισμένοι όσο πλησιάζει η πρώτη δοκιμαστική πτήση της SpaceX για τον στρατό των ΗΠΑ.

Πηγή πληροφοριών: teslarati.com