Ο πηγαίος κώδικας του διαδικτύου (www – παγκόσμιου ιστού) δημοπρατείται από τον Tim Berners-Lee, Βρετανό εφευρέτη που ασχολείται με την επιστήμη των υπολογιστών, ως non-fungible token.

Δείτε επίσης: Μαζική διακοπή έβγαλε εκτός σύνδεσης μεγάλα τμήματα του διαδικτύου

Τα NFT αποτελούν ένα τύπο ψηφιακού περιουσιακού στοιχείου, που έχει σχεδιαστεί για να δείξει ότι κάποιος έχει την ιδιοκτησία ενός εικονικού αντικειμένου, όπως εικόνες και βίντεο στο διαδίκτυο ή ακόμα και κάρτες αθλητικών συναλλαγών.

Η δημοπρασία για το NFT του παγκόσμιου ιστού, με τίτλο “This Changed Everything“, θα διεξαχθεί από την Sotheby’s στο Λονδίνο από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου, με τις προσφορές να ξεκινούν από 1.000 $. Τα έσοδα της δημοπρασίας θα ωφελήσουν πρωτοβουλίες που υποστηρίζουν ο Berners-Lee και η σύζυγός του, δήλωσε η Sotheby’s.

Το NFT περιλαμβάνει πρωτότυπα αρχεία με χρονική σήμανση που περιέχουν τον πηγαίο κώδικα του διαδικτύου, που γράφτηκε από τον ίδιο τον Berners-Lee, μια κινούμενη απεικόνιση του κώδικα, μια επιστολή που γράφτηκε από τον Berners-Lee σχετικά με τον κώδικα και τη δημιουργία του και μια ψηφιακή “αφίσα” του πλήρους κώδικα. Όλα θα υπογραφούν ψηφιακά από τον Berners-Lee.

Θα είναι η πρώτη φορά που ο Berners-Lee κατάφερε να αξιοποιήσει οικονομικά αυτό που θεωρείται ευρέως ως μία από τις μεγαλύτερες εφευρέσεις της εποχής μας.

Δείτε ακόμα: Microsoft για SolarWinds: Οι χάκερ είχαν πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα τριών προϊόντων

«Πριν από τρεις δεκαετίες, δημιούργησα κάτι (πηγαίος κώδικας του διαδικτύου) το οποίο, με την επακόλουθη βοήθεια ενός τεράστιου αριθμού συνεργατών σε όλο τον κόσμο, υπήρξε ένα ισχυρό εργαλείο για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Berners-Lee. «Για μένα, το καλύτερο κομμάτι στο διαδίκτυο ήταν το πνεύμα της συνεργασίας. Αν και δεν κάνω προβλέψεις για το μέλλον, ελπίζω ειλικρινά ότι η χρήση, η γνώση και οι δυνατότητές του θα παραμείνουν ανοιχτές και διαθέσιμες σε όλους μας, για να συνεχίσουμε να καινοτομούμε, να δημιουργούμε και να ξεκινήσουμε τον επόμενο τεχνολογικό μετασχηματισμό, τον οποίο δεν μπορούμε ακόμη να φανταστούμε.»

Η Cassandra Hatton, παγκόσμια επικεφαλής της επιστήμης και της λαϊκής κουλτούρας για την Sotheby’s, δήλωσε ότι η «μορφή NFT» θα επιτρέψει στους συλλέκτες να «κατέχουν το απόλυτο ψηφιακά δημιουργημένο τεχνούργημα».

Τον Μάρτιο, ο σχεδιαστής γραφικών Beeple με έδρα τη Νότια Καρολίνα, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι ο Mike Winkelmann, πούλησε ένα NFT έναντι του ποσού ρεκόρ των 69 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία. Ο Jack Dorsey, Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter, πούλησε το πρώτο του tweet ως NFT για 2,9 εκατομμύρια δολάρια αργότερα τον ίδιο μήνα.

Δείτε επίσης: Γιατί το Twitter θέτει σε παύση την διαδικασία των αιτημάτων επαλήθευσης;

Πιο πρόσφατα, ένα σπάνιο ψηφιακό είδωλο γνωστό ως CryptoPunk πουλήθηκε στη Sotheby’s για πάνω από 11,7 εκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη. Οι συνολικές πωλήσεις NFT (πηγαίος κώδικας του διαδικτύου) έφτασαν το εντυπωσιακό ποσό των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Nonfungible, ενός ιστότοπου που παρακολουθεί την αγορά.

Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η τάση αυτή μπορεί σύντομα να χαθεί, με τις πωλήσεις ψηφιακών συλλεκτικών αντικειμένων να μειώνονται δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες. Οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν πτώση από τα 176 εκατομμύρια δολάρια στις 9 Μαΐου, σε μόλις 8,7 εκατομμύρια δολάρια στις 15 Ιουνίου, σύμφωνα με τους αριθμούς του Nonfungible.