Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, όρισε τη Lina Khan, μια σφοδρή επικρίτρια των Big Tech, ως πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC), όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος στις 15 Ιουνίου. Αυτή η απόφαση συνιστά ένα έμμεσο μήνυμα για την ενίσχυση της πειθαρχικής δράσης έναντι των γιγάντων της βιομηχανίας.

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Γερουσία ψήφισε 69 προς 28, υπέρ του ορισμού της Khan ως προέδρου της Επιτροπής. Ο πρόεδρος μπορεί να ορίσει οποιονδήποτε επίτροπο για να ηγηθεί της FTC, που διερευνά παραβιάσεις των αντιμονοπωλιακών κανονισμών, παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές και παραλείψεις απορρήτου δεδομένων, στη Silicon Valley σε όλη την Αμερική.

Διαβάστε επίσης: Biden: Υπέγραψε εκτελεστική εντολή για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας των ΗΠΑ

Joe Biden

Η 32χρονη Khan ορκίστηκε στις 15 Ιουνίου, ούσα η νεότερη στην ιστορία που ορίζεται πρόεδρος της FTC. «Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τους συναδέλφους μου για να προστατεύσω το κοινό από την εταιρική κακοποίηση», ανέφερε η Khan σε σχετική της δήλωση.

Στο νέο της ρόλο, η Khan θα ηγηθεί προσπαθειών για τη ρύθμιση του είδους της συμπεριφοράς που τονίζεται εδώ και χρόνια από επικριτές της Amazon, του Facebook, της Google και της Apple.

Η Khan δήλωσε στη Γερουσία τον Απρίλιο ότι ανησυχεί για τον τρόπο με τον οποίο οι τεχνολογικές εταιρείες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους, για να κυριαρχήσουν σε νέες αγορές. Σε εξέλιξη βρίσκεται μια έρευνα για την Amazon, για την οποία η Khan ήταν ιδιαίτερα επικριτική, ενώ υπέβαλε επίσης αγωγή κατά του Facebook το 2020.

Δείτε ακόμη: Λευκός Οίκος: Καλεί τις επιχειρήσεις να πάρουν σοβαρά τις ransomware επιθέσεις

Ο ορισμός της Khan στην προεδρία της FTC συνιστά μια μεγάλη νίκη για τους προοδευτικούς ακτιβιστές, που θέλουν ο Biden να ακολουθήσει μία αυστηρότερη γραμμή πολιτικής ενάντια σε μεγάλες εταιρείες. Ο Biden έχει επίσης ενσωματώσει στον Λευκό Οίκο τον Tim Wu, καθηγητή νομικής, που έχει επίσης επικρίνει τη δύναμη των τεχνολογικών γιγάντων. Ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη διορίσει κάποιον για να ηγηθεί της αντιμονοπωλιακής υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια άλλη κορυφαία ρυθμιστική αρχή του κλάδου.

Lina Khan, νέα πρόεδρος FTC

Η απόφαση να ανατεθεί στην Khan η προεδρία της FTC, της δίνει τον έλεγχο της ημερήσιας διάταξης, του προσωπικού και των διαδικασιών της. Οι τέσσερις άλλοι Επίτροποι – δύο Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι – ψηφίζουν επί σημαντικών θεμάτων και κάνουν δηλώσεις, ενώ η πρόεδρος είναι ουσιαστικά η γενική διευθύντρια της Επιτροπής. Και τα πέντε μέλη της Επιτροπής διορίζονται από τον πρόεδρο με επταετή θητεία, αν και οι αρχηγοί των γραφείων συνήθως αποχωρούν μαζί με τον πρόεδρο που τους διορίζει. Η Khan έχει οριστεί σε αυτή τη θέση μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2024.

Πρόταση: Κλάπηκαν 26 εκατομμύρια logins από Amazon, Facebook, Apple κι άλλους tech giants

Lina Khan: Ο Biden όρισε την επικρίτρια των Big Tech πρόεδρο της FTC

Η Khan δήλωσε τον Απρίλιο ότι σκοπεύει να μεταφέρει τις ανησυχίες της για τους τεχνολογικούς γίγαντες στο ρόλο της στην Επιτροπή. Επεσήμανε ακόμη στους νομοθέτες ότι είδε μια «ολόκληρη σειρά πιθανών κινδύνων» γύρω από τις τεχνολογικές εταιρείες.

«Ένα από τα πράγματα που έχουν παρατηρηθεί, είναι ότι η ικανότητα κυριαρχίας σε μια αγορά δίνει στις εταιρείες, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη δυνατότητα επέκτασης σε παρακείμενες αγορές», υπογράμμισε η Khan. Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόζουν περισσότερο έλεγχο στις συγχωνεύσεις στις οποίες συμμετέχουν οι εταιρείες.

Η Amazon, η Google και το Facebook αρνήθηκαν να σχολιάσουν την απροσδόκητη απόφαση του Biden. Οι Ρεπουμπλικάνοι νομοθέτες ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί για την προεδρία της Khan. Πολλοί από αυτούς που ασχολούνται με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, όπως ο εκπρόσωπος Ken Buck του Κολοράντο, αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πηγή πληροφοριών: nytimes.com