Το καλοκαίρι είναι και επίσημα η εποχή που ανησυχούμε πιο πολύ για τις φωτιές και η προστασία των δασών αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για όλους μας. Το LiDAR μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της προστασίας και να μας βοηθήσει να “χαρτογραφήσουμε” ένα δάσος.

Δείτε επίσης: Ο νέος αλγόριθμος AI του Facebook διδάσκει τον εαυτό του να δουλεύει με λιγότερη ανθρώπινη βοήθεια

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χαρτογράφηση των δασών είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των δασών και τη συντήρηση των οικοσυστημάτων, αλλά είναι από καιρό δύσκολο να επιτευχθεί και ως επί το πλείστον γίνεται χειροκίνητα. Με βάση την καθιερωμένη τεχνογνωσία LiDAR σε άλλες βιομηχανίες, η εταιρεία χωροταξικών πληροφοριών Outsight λάνσαρε μια νέα λύση που χρησιμοποιεί το LiDAR για τη δημιουργία χάρτη 360° 3D ενός δάσους σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει επίσης στους επιτόπιους χειριστές να συλλέγουν δεδομένα για κάθε δέντρο και να τα tag-άρουν, μέρα ή νύχτα.

“Με την Outsight, είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε τις έρευνές μας για το δάσος τρεις φορές πιο γρήγορα”, λέει ο Philippe Nolet, καθηγητής δασοκομίας στο Université du Québec en Outaouais στο Gatineau του Καναδά, όπου διεξάγει έρευνα παρακολούθησης δασών. “Όταν θα επιστρέψουμε στο γραφείο, θα έχουμε μια λεπτομερή απογραφή με όλες τις σημειώσεις μας να επισημαίνονται αυτόματα σε κάθε δέντρο, εξοικονομώντας μας πολύ χρόνο.”

Δείτε επίσης: COVID-19 εμβόλια: Τρόποι προστασίας των αλυσίδων εφοδιασμού

Η λύση LiDAR βασίζεται σε ένα εύκολο στη μεταφορά κουτί που ενσωματώνει το ειδικό software. Χρησιμοποιώντας ένα tablet, οι χρήστες μπορούν να συλλέγουν δεδομένα για το δάσος και κάθε δέντρο, μεμονωμένα και συνολικά, καθώς και παρατηρήσεις όπως η ακριβής θέση, τα χαρακτηριστικά, τα είδη και η παρουσία εντόμων. Όταν θα επιστρέψουν στο γραφείο, θα έχουν πρόσβαση σε μια λεπτομερή απογραφή του δάσους με όλες τις σημειώσεις τους να επισημαίνονται αυτόματα σε κάθε δέντρο. Η γεωγραφική τοποθεσία GPS επιτρέπει στους χειριστές να κάνουν overlap χάρτες.

Εξοπλισμένοι με αυτά τα δεδομένα, οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να φτάσουν σε τακτικές διαχείρισης δασοκομίας βάσει δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των εποχών πριν από τις πυρκαγιές. Επειδή οι προϋπολογισμοί διαχείρισης της δασοκομίας είναι συχνά μικροσκοπικοί σε σύγκριση με το έργο της διαχείρισης τεράστιων αγροτεμαχίων, η ικανότητα λήψης σίγουρων αποφάσεων θα συμβάλλει στην επέκταση των πόρων.

Δείτε επίσης: Γιατί οι επιστήμονες λένε ότι δεν μπορεί να ελεγχθεί η υπερνοημοσύνη AI;

Η λύση της Outsight χρησιμοποιείται ήδη από το Insight Robotics με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ηγέτη στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων δασών. Το Insight χρησιμοποιεί το σύστημα LiDAR για να ολοκληρώσει τις εναέριες έρευνες για την καλύτερη διαχείριση των δασών και των φυτειών. Μπορεί επίσης να παρακολουθεί τις αντιδράσεις του δασικού οικοσυστήματος στην κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, την αποψίλωση των δασών, τα νεκρά δέντρα και ενδεχομένως να αποτρέψει την εξάπλωση της νόσου στα δέντρα.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com