Μια νέα μελέτη από την Qualtrics προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα γίνουν σημαντικές αλλαγές στον εργασιακό κλάδο. Οι αλλαγές αφορούν απλούς υπαλλήλους αλλά κυρίως managers, διευθυντές και στελέχη, ιδίως στον τεχνολογικό κλάδο (tech industry), που αναζητούν νέες θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερο από το 50% των στελεχών και το 53% των managers και διευθυντών δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να αναζητήσουν νέα δουλειά τον επόμενο χρόνο.

Χρήσιμη πληροφορία: Απομακρυσμένη εργασία: Cybersecurity κίνδυνοι και πρακτικές ασφαλείας

Όταν ρωτήθηκαν γιατί πήραν αυτή την απόφαση, οι περισσότεροι απάντησαν ότι δύο σημαντικοί λόγοι είναι το άγχος και η εξάντληση (burnout). Αυτά τα δύο τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τους τρέχοντες ρόλους τους. Από την άλλη μεριά, υπήρχαν κι εκείνοι που υποστήριξαν ότι ήθελαν να αλλάξουν εργασία γιατί αναζητούν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Πάνω από το 63% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν του δόθηκαν ευκαιρίες δικτύωσης και το 60% δήλωσε ότι δεν έλαβε κάποια κατάρτιση και δεν του δόθηκε δυνατότητα για περεταίρω ανάπτυξη τη χρονιά που πέρασε.

Αυτό ήταν ιδιαίτερα αισθητό στις γυναίκες που απάντησαν στην έρευνα. Οι ερευνητές της Qualtrics διαπίστωσαν ότι το 72% των γυναικών δήλωσε ότι δεν τους δόθηκαν ευκαιρίες για καθοδήγηση ή δικτύωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας (το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ήταν 55%).

Δείτε επίσης: Τεχνολογία: Γυναίκες και έγχρωμοι άνθρωποι παίρνουν χαμηλότερους μισθούς

Επίσης, αρκετοί από τους managers, τους διευθυντές, τα στελέχη και τους υπαλλήλους δήλωσαν ότι αναζητούν νέες θέσεις εργασίας, επειδή προτιμούν να υπάρχει μια ποικιλία. Οι Millennial

και Gen Z ερωτηθέντες ήταν πιο πιθανό να θέλουν κάτι τέτοιο σε σχέση με τους Gen X και Baby Boomers.
Tech industry: Γιατί τα στελέχη αναζητούν νέες θέσεις εργασίας;

Ο κλάδος που θα δει τις περισσότερες αλλαγές το επόμενο διάστημα είναι ο τεχνολογικός, όπου το 52% όλων των εργαζομένων δήλωσε ότι ήθελε να αλλάξει θέση εργασίας τον επόμενο χρόνο. Οι εργαζόμενοι στη λεγόμενη “tech industry” είπαν στους ερευνητές ότι θέλουν να δουλέψουν σε μια επιχείρηση με πιο ισχυρή ηγεσία και υψηλότερους μισθούς.

Δείτε επίσης: Επίτροπος Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου: GDPR & Επιχειρήσεις, COVID-19, Τηλεργασία

Στην έρευνα, περισσότεροι από τους μισούς που έχουν πτυχίο επιπέδου bachelor και άνω δήλωσαν ότι έψαχναν για νέες θέσεις εργασίας. Το ποσοστό ήταν μικρότερο για όσους έχουν πιο απλά πτυχία ή λιγότερη εξειδίκευση. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων Gen Z και Millennial δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να αλλάξουν θέσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα δούλευαν στον κλάδο της τεχνολογίας, σε ταξιδιωτικά πρακτορεία, σε υπηρεσίες φιλοξενίας και σε εταιρείες τροφίμων.

Σύμφωνα με την Julia Anas, επικεφαλής στην Qualtrics, όταν οι εργαζόμενοι αναζητούν μια νέα θέση εργασίας, αυτά που τους ενδιαφέρουν πιο πολύ είναι τα: οφέλη / προνόμια (59%), σκοπός της εργασίας (52%), ευελιξία (50%).

Πηγή: ZDNet