Το YouTube δήλωσε τη Δευτέρα ότι έχει επαναφέρει ένα κανάλι, το οποίο το διαχειρίζεται το Right Wing Watch, και φέρνει στο φως μερικές από τις πιο ακραίες δηλώσεις γνωστών συντηρητικών. Το YouTube είχε προχωρήσει σε απαγόρευση του καναλιού λίγες μόλις ώρες πριν την επαναφορά του, για παράβαση των κανόνων του.

Το κανάλι του Right Wing Watch στο YouTube είχε ανασταλεί λανθασμένα, αλλά μετά από περαιτέρω έλεγχο, έχει πλέον αποκατασταθεί“, ανέφερε σε δήλωση η εταιρεία.

Σύμφωνα με το YouTube, η απαγόρευση ήταν ένα λάθος που οφείλεται στο μεγάλο όγκο βίντεο στον ιστότοπό του. Το YouTube αυτοματοποιεί ένα μεγάλο μέρος της εποπτείας του περιεχομένου. Έτσι είναι πιθανό να γίνει κάποιο λάθος, αλλά η πλατφόρμα είπε ότι προσπαθεί να ενεργήσει γρήγορα όταν ένα κανάλι καταργείται κατά λάθος.

Δείτε επίσης: Google ενημερώσεις ασφαλείας: Επηρεάζουν παλιά YouTube/Drive links

Το Right Wing Watch είναι ένα project του People for the American Way, μιας φιλελεύθερης ομάδας υπεράσπισης που ιδρύθηκε το 1981 και εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Χθες, το Right Wing Watch δήλωσε ότι είχε λάβει μια ειδοποίηση για μόνιμη απαγόρευση από το YouTube, λόγω παραβίασης των κανόνων του. Η παραβίαση σχετιζόταν με τα βίντεο που δημοσιεύει η ομάδα, τα οποία συχνά δείχνουν παραδείγματα ρητορικής μίσους, θεωρίες συνωμοσίας και άλλο απαγορευμένο περιεχόμενο.

Οι προσπάθειές μας να αποκαλύψουμε τις φανατικές απόψεις και τις επικίνδυνες θεωρίες συνωμοσίας που διαδίδονται από τους δεξιούς ακτιβιστές είχαν τώρα ως αποτέλεσμα το @YouTube να απαγορεύσει το κανάλι μας και να αφαιρέσει χιλιάδες από τα βίντεό μας“, δήλωσε το Right Wing Watch σε δήλωσή του νωρίς τη Δευτέρα.

Ορισμένοι συντηρητικοί ακτιβιστές από την άλλη χάρηκαν με την παροδική απαγόρευση του καναλιού, λέγοντας σε δημοσιεύσεις τους στο Twitter ότι το Right Wing Watch ζητούσε συχνά μέσω των βίντεο στο YouTube να απαγορεύσει αυτούς ή τους συμμάχους τους για παραβιάσεις κανόνων. Ωστόσο, άλλοι δήλωσαν ότι η απαγόρευση έδειξε μια ανησυχητική αδυναμία του YouTube να ξεχωρίσει τους δημιουργούς του απαγορευμένου περιεχομένου από εκείνους που το δείχνουν με σκοπό να το πολεμήσουν.

Το YouTube και το Right Wing Watch είχαν εδώ και χρόνια προβλήματα για την παρουσία εξτρεμιστικών βίντεο στο κανάλι.

Δείτε επίσης: Μεγάλη νίκη του YouTube στην ΕΕ για τα πνευματικά δικαιώματα

Τον Οκτώβριο, το Right Wing Watch είπε ότι το YouTube αφαίρεσε ένα από τα βίντεό του που σχετιζόταν με τη θεωρία συνωμοσίας QAnon, αλλά είχε αφήσει το αρχικό κανάλι από το οποίο η ομάδα βρήκε το περιεχόμενο. Αντίστοιχο περιστατικό είχε γίνει και με βίντεο σχετικά με τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Δείτε επίσης: Το ντοκιμαντέρ της HBO για την QAnon αποκαλύπτει ποιος είναι ο Q

Το πρόβλημα βρίσκεται στην αδυναμία τους να διακρίνουν μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να υποστηρίξουν αυτά τα πράγματα και εκείνων που προσπαθούν να τα πολεμήσουν“, είπε βασικό μέλος της ομάδας.

Μετά την αποκατάσταση, το Right Wing Watch είπε ότι χαίρεται που το YouTube αναγνώρισε το λάθος του.

Χωρίς την ικανότητα να απεικονίζει με ακρίβεια την επικίνδυνη συμπεριφορά, η ουσιαστική δημοσιογραφία και η δημόσια εκπαίδευση θα έπαυαν να υφίστανται“, δήλωσε η διευθύντρια του Right Wing Watch, Adele Stan.

Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι το τέλος μιας μακρόχρονης πάλης με το YouTube σχετικά με την κατανόηση της φύσης της δουλειάς μας“, είπε.

Δημοσιογράφοι και ερευνητές προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης διαγράφουν κατά λάθος στοιχεία που δείχνουν εξτρεμισμό ή βία (με σκοπό να τα κατακρίνουν), καθώς προσπαθούν να απαλλάξουν τις υπηρεσίες τους από τέτοιου είδους υλικό.

Πηγή: NBC News