Μια υπόθεση δολοφονίας από το παρελθόν και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν η 26χρονη Caroline Dela Rose Nilsson σκότωσε την 57χρονη πεθερά της, Myrna Nilsson, στην Αμερική, μας θυμίζει τρομακτικά την υπόθεση δολοφονίας στα Γλυκά Νερά, της Καρολάιν Κράουτς από τον σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Βασικό στοιχείο απόδειξης ενοχής των δύο δολοφόνων, τα smartwatches των θυμάτων τους.

Αποτροπιασμό έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η πρόσφατη δολοφονία που έλαβε χώρα στα Γλυκά Νερά, με όλο και περισσότερα στοιχεία να έρχονται στο φως για τον καθ’ομολογίαν δολοφόνο της 20χρονης Καρολάιν Κράουτς. Πρόκειται για μια υπόθεση που απασχολεί το τελευταίο διάστημα όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στο παζλ του εγκλήματος, τα οποία οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να συμπληρώσουν, προκειμένου να δοθούν όλες οι απαντήσεις για αυτή την εγκληματική ενέργεια.

Ένα από τα ερωτήματα που γεννώνται είναι το εάν και κατά πόσο ο 32χρονος πιλότος εμπνεύστηκε από κάπου την ιστορία που επινόησε για να παραπλανήσει τις αρχές, στην προσπάθειά του να καλύψει την ενοχή του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η εν λόγω υπόθεση παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με μια δολοφονία που σημειώθηκε στην Αμερική – την υπόθεση της Caroline Nilsson το 2016 – με τις συμπτώσεις μεταξύ των δύο δολοφονιών να είναι εμφανείς. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τις δύο υποθέσεις δολοφονιών, υπογραμμίζοντας παράλληλα το πόσο σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και στις δύο περιπτώσεις η προηγμένη τεχνολογία και συγκεκριμένα το smartwatch.

Καρολάιν Κράουτς δολοφονία: Τρομακτική ομοιότητα με την υπόθεση της Caroline Nilsson το 2016

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από το smartwatch που φορούσε μια ηλικιωμένη γυναίκα στη Αδελαΐδα, η οποία δέχθηκε βάναυση επίθεση στο σπίτι της, οδήγησαν στη σύλληψη της νύφης της, η οποία κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της.

Η 57χρονη Myrna Nilsson βρέθηκε νεκρή εκεί όπου άπλωνε τη μπουγάδα στο σπίτι της στο Valley View στα βορειοανατολικά της Αδελαΐδας, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Ένας γείτονας κάλεσε την αστυνομία στο Bunbury Terrace περίπου στις 10:10 μ.μ., αφότου είδε τη νύφη της ηλικιωμένης γυναίκας, την 26χρονη τότε Caroline Dela Rose Nilsson, να βγαίνει από το σπίτι ταραγμένη και να λέει πως μπήκαν κάποιοι στο σπίτι τους.

Παρόλο που η Caroline ήταν η κύρια ύποπτη στην υπόθεση θανάτου της πεθεράς της, η αστυνομία τη συνέλαβε και της απήγγειλε κατηγορίες για φόνο, δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2018.

Διαβάστε επίσης: Γλυκά Νερά φόνος: Smartwatch της Καρολαιν & εγκληματολογική ανάλυση

Καρολάιν Κράουτς δολοφονία: Τρομακτική ομοιότητα με την υπόθεση της Caroline Nilsson το 2016

Η Caroline είχε πει τότε στην αστυνομία ότι άγνωστοι άνδρες ακολούθησαν με ute την πεθερά της μέχρι το σπίτι και ότι η ηλικιωμένη είχε διαμάχη μαζί τους για περίπου 20 λεπτά. Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι δεν άκουσε τη θανατηφόρα επίθεση, επειδή βρισκόταν στην κουζίνα του σπιτιού με την πόρτα κλειστή, ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι λίγο αργότερα δέθηκε από τους «δράστες».

Ωστόσο, η εισαγγελέας Carmen Matteo ανέφερε τότε ότι είχαν αναλυθεί κρίσιμα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι αρχές από το smartwatch του θύματος, τα οποία και επαλήθευσαν τις υποψίες τους ότι η Caroline Nilsson επινόησε το σενάριο της εισβολής στο σπίτι τους, για να αποκρύψει την εμπλοκή της στη δολοφονία της πεθεράς της.

Συγκεκριμένα, η Matteo ανέφερε τότε τα ακόλουθα: «Τα αποδεικτικά στοιχεία από το Apple iWatch είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο για την απόδειξη της ψευδούς κατάθεσης της κατηγορουμένης στην αστυνομία. Ένα ρολόι αυτού του τύπου … περιέχει αισθητήρες ικανούς να παρακολουθούν την κίνηση και τον ρυθμό κίνησης του ατόμου που το φοράει και κρατά ένα ιστορικό της καθημερινής δραστηριότητας του χρήστη, ενώ μετρά επίσης τον καρδιακό του ρυθμό.»

Η Matteo επεσήμανε ακόμη ότι τα δεδομένα του smartwatch έδειξαν πως η Myrna Nilsson φαίνεται να δέχθηκε επίθεση καθώς γυρνούσε στο σπίτι της, λίγο μετά τις 6:30 μ.μ. Στη συνέχεια, το «έξυπνο» ρολόι έδειξε μετρήσεις δραστηριότητας και καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με τα οποία το θύμα υπέστη σοκ κι έχασε τις αισθήσεις του.

Υπόθεση της Caroline Nilsson, 2016

Η εισαγγελέας υπογράμμισε επίσης τα εξής: «Η αποθανούσα πρέπει να δέχτηκε επίθεση στις 6:38 μ.μ. και σίγουρα είχε πεθάνει στις 6:45 μ.μ. Εάν τα αποδεικτικά στοιχεία γίνουν αποδεκτά, έρχονται σε αντίθεση με την εκδοχή της κατηγορουμένης, ότι έλαβε χώρα διαμάχη μεταξύ του θύματος και των άγνωστων ανδρών για 20 περίπου λεπτά.»

Το δικαστήριο ανέφερε ότι ένας γείτονας που επέστρεφε στο σπίτι του εκείνη την ώρα δεν είδε ποτέ ute έξω από το μπροστινό μέρος του σπιτιού του θύματος.

Τα στοιχεία του DNA επίσης έδειξαν ότι η εκδοχή των γεγονότων που παρουσίασε η Caroline Nilsson δεν ευσταθούσαν, σύμφωνα με την εισαγγελέα.

Η Matteo ανέφερε ότι η Caroline Nilsson είπε στην αστυνομία πως βγήκε από το σπίτι για να ανοίξει τον συναγερμό αμέσως αφότου έφυγαν οι «δράστες».

Δείτε ακόμη: Τα smartwatches ενδέχεται να ανιχνεύουν συπτώματα του COVID-19

«Η έξοδός της από το σπίτι έγινε πολύ μετά τις 10:00 μ.μ., αν γίνουν αποδεκτά τα αποδεικτικά στοιχεία του Apple iWatch, δηλαδή πάνω από τρεις ώρες μετά την επίθεση στην αποθανούσα. Σε αυτό το διάστημα, σκηνοθέτησε το σενάριο της εισβολής, ενώ επίσης καθάρισε και πέταξε τα ρούχα που είχαν καλυφθεί με αίμα. Η κατηγορούμενη δεν σκέφτηκε ότι η αστυνομία θα μπορούσε να διακρίνει την ώρα του θανάτου και άλλες πληροφορίες από αυτήν τη συσκευή», είπε η εισαγγελέας.

Ο δικηγόρος της Caroline Nilsson, Mark Twiggs, ζήτησε την αποφυλάκιση της πελάτισσάς του με εγγύηση, υποστηρίζοντας στο δικαστήριο πως γνώριζε ότι ήταν η κύρια ύποπτη της υπόθεσης και δεν προσπάθησε ποτέ να φύγει από τη χώρα.

«Εάν ήθελε να φύγει, θα μπορούσε να το κάνει νόμιμα», είπε ο Twiggs.

Ο Twiggs σημείωσε ακόμη ότι η πελάτισσά του είχε την υποστήριξη του συζύγου της, Mark Nilsson, ο οποίος και παρακάλεσε το δικαστήριο να αφήσει ελεύθερη τη γυναίκα του, καθώς ήταν εκείνη που φρόντιζε κυρίως τα τρία μικρά παιδιά τους (ηλικίας πέντε, έξι και τριών ετών τότε).

«Θέλουμε απλώς να είναι με τα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

Η Caroline Nilsson έκλαιγε όταν ο δικαστής Oliver Koehn δήλωσε ότι απέρριψε την αίτηση για εγγύηση βάσει της «φαινομενικής ισχύος της υπόθεσης της εισαγγελίας» και της σοβαρότητας της φερόμενης παραβίασης.

Ο Heath Barklay, συνήγορος της Nilsson, είπε στην κριτική επιτροπή ότι η πελάτισσά του ήταν μια στοργική μητέρα που είχε καλή σχέση με τη πεθερά της και ότι δεν υπήρχε ένδειξη εχθρότητας μεταξύ τους.

Επιπλέον, ο Barklay είπε στους ενόρκους τα εξής: «Θα πρέπει να ανησυχείτε γι’ αυτή την υπόθεση δίωξης. Φαίνεται τόσο απίθανο ότι αυτή η ωραία, στοργική μητέρα παρουσιάζεται ως ψυχοπαθής που σκοτώνει την πεθερά της τη στιγμή που φτάνει στο σπίτι, ναρκώνει τα παιδιά της, ψάχνει στο Διαδίκτυο για λίγο, αλλάζει τα αιματηρά ρούχα της και στη συνέχεια παρουσιάζει τον εαυτό της ως θύμα. Είναι ερωτευμένη με τον άντρα της, του στέλνει ωραία γραπτά μηνύματα. Και μετά μετατρέπεται σε ψυχρή δολοφόνο».

Caroline & Myrna Nilsson

Ο Barklay είπε στο δικαστήριο ότι η Nilsson δεν είχε κανένα κίνητρο να δολοφονήσει τη πεθερά της, παρά το γεγονός ότι το κατηγορητήριο ανέφερε ότι υπήρχε οικονομικό κίνητρο.

Στις 2 Αυγούστου του 2021, η Caroline Dela Rose Nilsson θα αντιμετωπίσει μια δεύτερη δίκη μαραθωνίου για τη δολοφονία της πεθεράς της. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο ημερομηνία επανεκδίκησης, αφού η πρώτη κριτική επιτροπή δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση. Ομοίως με την πρώτη δίκη, και αυτή αναμένεται να διαρκέσει έως και οκτώ εβδομάδες.

Από την άλλη μεριά, έχουμε την αποτρόπαια δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν, από τον 32χρονο πιλότο σύζυγό της, Μπάμπη Αναγνωστόπουλο. Σημαντικό ρόλο στην εξιχνίαση και αυτής της υπόθεσης διαδραμάτισε το smartwatch που φορούσε το θύμα τη στιγμή της δολοφονίας του, αλλά και το smartphone του δράστη. Δεν μπορούμε να μην αναλογιστούμε πως αν δεν υπήρχε αυτή η προηγμένη τεχνολογία, ίσως να μην μαθαίναμε ποτέ την αλήθεια, ή έστω η αλήθεια να αργούσε πολύ περισσότερο να αποκαλυφθεί. Μια πιο στενάχωρη σκέψη στο μυαλό μας, προσπαθεί να απαριθμήσει τις εκατομμύρια άλλες περιπτώσεις δολοφονίας που δεν υπήρχε αυτή η τεχνολογία να υποδείξει τον δολοφόνο.

Το συμπέρασμα είναι ότι τα smartwatches σώζουν ζωές – είτε μέσω ειδοποιήσεων υγείας, μετρήσεις παλμών, alerts σε περιπτώσεις ατυχημάτων είτε λειτουργώντας ως βασικό στοιχείο σε εγκληματολογικές έρευνες που αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση μπορεί να μην έσωσε ουσιαστικά την ζωή της Καρολάιν, έσωσε, όμως, την ψυχή της. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τί πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από τις δύο συσκευές

.
Καρολάιν Κράουτς δολοφονία

Το θύμα φορούσε το smartwatch με προεπιλεγμένη την εφαρμογή “APPLEHEALTH”, η οποία καταγράφει τους καρδιακούς παλμούς, βήματα, άνοδο ορόφων και διανυθείσα απόσταση.

Σύμφωνα με όσα καταγράφηκαν την 11η Μαϊου 2021 από τις 12:05:46 τα μεσάνυχτα μέχρι την 01:17:45 η Καρολάιν είχε 51-61 παλμούς. Από τη 01:26:19 μέχρι 01:36:34 είχε 77,79, 64,66 καρδιακούς παλμούς, από 01:41:35 έως 03:51:25 καταγράφηκαν 48-58 παλμοί. Στις 03:58:06 είχε 60 καρδιακούς παλμούς.Στις 04: 05:15 είχε 87 καρδιακούς παλμούς ενώ στις 04:10:02 είχε 75 καρδιακούς παλμούς. Σύμφωνα, λοιπόν, με την ιατροδικαστική εξέταση από τις 01:41 έως 03:51 αλλά και στις 03:58 τα ξημερώματα της 11ης Μαΐου η Καρολάϊν κοιμόταν, μιας και οι καρδιακοί της παλμοί ήταν 48 έως 58 έως και 60.

Ενώ στις 04:05 όπου οι παλμοί της καρδιάς έδειξαν 87 συνάδουν με το γεγονός ότι το θύμα βρέθηκε από την κατάσταση ύπνου σε κατάσταση πολύ ισχυρού ψυχικού ή σωματικού στρες. Από 04:05 έως 04:11 καταγράφεται πτώση των καρδιακών παλμών 87 75 59 ενώ στις 04:11 παύει η καταγραφή των καρδιακών παλμών από το smartwatch.

Αυτό σημαίνει ότι ο δράστης την έπνιγε για έξι ολόκληρα λεπτά.

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία από το smartphone του δολοφόνου, το οποίο αποκάλυψε ότι ο 32χρονος περπατούσε στο σπίτι την ώρα που είχε αρχικά καταθέσει ότι ήταν λιπόθυμος και δεμένος.

Καρολάιν Κράουτς δολοφονία

Πιο συγκεκριμένα, στις 04:20 η γειτόνισσα που μένει στη μεζονέτα που είναι μεσοτοιχία με το σπίτι του ζευγαριού, άκουσε από το σπίτι του ζευγαριού ένα γδούπο αμέσως μετά το κλάμα του σκύλου μετά βήματα στις σκάλες προερχόμενο από ένα άτομο.

Στις 04:24 τα ξημερώματα χρόνος κατά τον οποίο ο δολοφόνος είχε αρχικά αναφέρει στις αρχές ότι δεν είχε τις αισθήσεις του, το κινητό του τηλέφωνο βγαίνει από την κατάσταση φόρτισης στη συνέχεια ξεκλειδώνει με την χρήση του προσωπικού μυστικού κωδικού και κλειδώνει αρκετές φορές ενώ παράλληλα καταγράφει κίνηση αρκετών μέτρων και άνοδο ορόφων.

Η κάθοδος δεν καταγράφηκε. Στις 06:08:30 το κινητό τηλέφωνο ξεκλειδώνει και καλεί για πρώτη φορά τον αριθμό 180 στη συνέχεια το 1000 και ακολούθως το 100 την 06:12:59.

Οι κλήσεις αυτές αναφέρονται και στην αρχική κατάθεση του δράστη ενώ οι ενέργειες έγιναν όπως είπε με τη μύτη του καθόσον ήταν δεμένος.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει αρχικά ήταν δεμένος από 04:11 μέχρι 06:20. Από την κλινική ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι κακώσεις που είχε στο κεφάλι του και οι εκχυμώσεις στα χέρια και στα πόδια, ήταν μόλις διακρινόμενες και ως εκ τούτου οι σωματικές του βλάβες ελαφρές είχε καταθέσει ότι ήταν λιπόθυμος από την ώρα του θανάτου μέχρι την ώρα που κάλεσε με το κινητό του τηλέφωνο δηλαδή για 2 ώρες περίπου.

Καρολάιν Κράουτς δολοφονία: Τρομακτική ομοιότητα με την υπόθεση της Caroline Nilsson το 2016

Επίσης, ο δράστης είχε ισχυριστεί ότι ήταν πισθάγκωνα δεμένος αλλά οι αστυνομικοί που τον έλυσαν βρήκαν τα χέρια του δεμένα μπροστά.

Είχε πει ακόμη ότι οι ληστές τον είχαν δέσει στο κρεβάτι αλλά αυτό δεν αποδείχθηκε από τις καταθέσεις των αστυνομικών που έφτασαν πρώτοι στο σπίτι του εγκλήματος.

Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος είχε καταθέσει ότι είχε πέσει για ύπνο από 01:15 με 01:30 μετά τα μεσάνυχτα και ξύπνησε όταν αντιλήφθηκε τους ληστές ωστόσο από το κινητό του τηλέφωνο προέκυψε ότι το χρησιμοποίησε στις 02:27 και 02:30 όπου το ξεκλείδωσε με τον κωδικό του και μπήκε στην εφαρμογή των μηνυμάτων.

Ειδικότερα, όσον αφορά το τί έδειξε το smartphone στους αστυνομικούς έχουμε τα παρακάτω στοιχεία. Στην εφαρμογή “iMessage” στο κινητό του δράστη υπάρχει το μήνυμα ”you stupid”, στις 23:18 από το email της Καρολάιν.

Στις 23:42 της 10ης Μαΐου 2021 στην εφαρμογή Facebook Messenger στο κινητό του δράστη υπάρχει το μήνυμα «το πρωί μην την αφήσεις μαζί μου» από τον λογαριασμό της Καρολάιν.

Στις 23:46 το βράδυ καταγράφεται άνοδος τριών ορόφων. Στις 01:15 το κινητό μπαίνει σε κατάσταση φόρτισης. Στις 02:27 το κινητό ξεκλειδώνεται και 16 δευτερόλεπτα αργότερα κλειδώνει πάλι.

Στις 02:30 ξεκλειδώνει και ο δράστης κοίταξε τα μηνύματά του και στις 02:31 το κινητό κλειδώνει πάλι. Στις 04:24 το κινητό βγήκε από τη φόρτιση ενώ στις 04:36 ξεκλειδώνεται και μπαίνει στην εφαρμογή Gmail.

Πρόταση: Facebook: Θα λανσάρει το πρώτο του smartwatch με δύο κάμερες το 2022

Καρολάιν Κράουτς δολοφονία

Στις 04:38 κλειδώνει πάλι το κινητό. Στις 05:22 καταγράφεται κίνηση 29 βημάτων σε μια διανυμένη απόσταση 21,93 μέτρα. Στις 05:40 και 05:41 καταγράφεται άνοδος δυο ορόφων. Στις 05:53 καταγράφονται 14 βήματα με διανυμένη απόσταση 10,74 μέτρα, ενώ ξεκλείδωσε το κινητό και μετά από 2 δευτερόλεπτα το κλείδωσε πάλι.

Στις 05:53 ανέβηκε έναν όροφο. Στις 06:01 και 06:02 έχουμε ξεκλείδωμα και κλείδωμα πάλι του κινητού. Στις 06:08 ξεκλειδώνει και 26 δευτερόλεπτα μετά γίνεται κλήση στο 180.

Στις 06:10 προσπάθεια κλήσης στο 100 και το κινητό μένει στην οθόνη μέχρι 06:11:10 όπου κλειδώνει πάλι. Στις 06:11:59 ξεκλειδώνει και 06:12:59 καλείται το 100.

Στις 06:16:58 ο δράστης καλεί έναν αριθμό που αντιστοιχεί στη Lila Gerolimatou ενώ είχε προηγηθεί κλήση στον αριθμό με το αποθηκευμένο όνομα Lazarou etairiko.

Το συμπέρασμα από τα δύο αυτά ειδεχθή εγκλήματα είναι αφενός το πόσο εύκολα να μπορεί ο ανθρώπινος νους να επινοήσει ένα πλασματικό σενάριο για να εξαπατήσει τους γύρω του και αφετέρου, πόσο χρήσιμη και σωτήρια μπορεί να αποδειχθεί η προηγμένη τεχνολογία, καθώς μπορεί να λειτουργήσει τόσο εκ των προτέρων, αποτρέποντας το «κακό» όσο κι εκ των υστέρων, δίνοντας λύσεις και απαντήσεις σε πολλά ζητήματα.