Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του money.co.uk, σχετικά με τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, οι Βρετανοί έχουν χάσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2021, από απάτες και κυβερνοεπιθέσεις.

Η έκθεση αποκάλυψε ότι εκδόθηκαν 81.018 αστυνομικές αναφορές για απάτες και εγκλήματα στον κυβερνοχώρο κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, με τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιμετωπίζουν απώλειες μεγέθους £ 382,3 εκατομμυρίων. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των αστυνομικών αναφορών έφτανε τις 137.695. Σύμφωνα με την έκθεση, η μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο οφείλεται στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και του lockdown. Με τη χαλάρωση των μέτρων, υπήρξε σχετική μείωση στις διαδικτυακές δραστηριότητες, αφού οι άνθρωποι μπορούσαν να βγαίνουν έξω.

Δείτε επίσης: Οι mobile επιθέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται μετά την πανδημία

Ωστόσο, οι οικονομικές απώλειες ανά θύμα ήταν υψηλότερες (κατά 176 £) το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με το πρώτο (φτάνοντας τις 4719 £).

Οι πιο συνηθισμένες απάτες και κυβερνοεπιθέσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σχετίζονταν με διαδικτυακές αγορές και δημοπρασίες. Τα θύματα έχασαν συνολικά £ 11,9 εκατομμύρια από αυτούς τους τύπους επιθέσεων.

Ο αριθμός των αναφορών μειώθηκε κατά το ήμισυ, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στο άνοιγμα των καταστημάτων. Με το άνοιγμα του εμπορίου, οι διαδικτυακές αγορές μειώθηκαν και παράλληλα μειώθηκαν και οι σχετικές απάτες. Ωστόσο, οι μέσες απώλειες ανά θύμα ήταν 29% υψηλότερες κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (£ 800 έναντι £ 618).

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εγκλήματα που σχετίζονται με χρηματοοικονομικές επενδύσεις και πωλήσεις μετοχών αποδείχτηκαν τα πιο δαπανηρά για τα θύματα. Συνολικά 1309 θύματα έχασαν £ 35,8 εκατομμύρια από αυτές τις απάτες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (£ 26.585 ανά άτομο).

Δείτε επίσης: Grindr app: Χρήση του app για κλοπές, απαγωγές, επιθέσεις

Τα θύματα dating scams υπέστησαν επίσης μεγάλες απώλειες, κατά μέσο όρο £ 13.558 ανά θύμα.

Όσον αφορά στην ηλικία των θυμάτων, οι πιο ευάλωτοι σε κυβερνοεπιθέσεις και απάτες ήταν οι Βρετανοί ηλικίας 30-39 ετών (13.172 αναφορές και απώλειες £ 37 εκατομμυρίων).

Οι Βρετανοί ηλικίας 70 ετών και άνω είχαν περισσότερες πιθανότητες να πέσουν θύματα κακόβουλου λογισμικού. Αυτός ο πληθυσμός έχασε £ 34,2 εκατομμύρια για αυτά τα εγκλήματα στο δεύτερο τρίμηνο.

Δείτε επίσης: Ransomware ομάδες χρησιμοποιούν εικονικές μηχανές για να «καλύψουν» τις επιθέσεις τους

Ο James Andrews, ειδικός σε θέματα οικονομικών στο money.co.uk, δήλωσε: “Οι Βρετανοί έχουν χάσει πάνω από 1 δισεκατομμύριο λίρες από απάτες και κυβερνοεγκλήματα κατά το 2021, το οποίο δείχνει πώς οι απατεώνες κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τις αγορές στο διαδίκτυο, κατά τη διάρκεια του lockdown“.

Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι τα περιστατικά έχουν μειωθεί σημαντικά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς η ζωή έχει αρχίσει να επιστρέφει προς την κανονικότητα. Ωστόσο, η απώλεια εκατομμυρίων λιρών δείχνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν από τους απατεώνες“, πρόσθεσε.

Πηγή: Infosecurity Magazine