Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έχει καταθέσει αγωγή εναντίον του Facebook, του Twitter και του YouTube της Google, ισχυριζόμενος ότι αυτός και άλλοι συντηρητικοί έχουν βρεθεί στο στόχαστρο λογοκρισίας από τις συγκεκριμένες εταιρείες. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι η αγωγή του Trump πιθανότατα δεν θα έχει κανένα αντίκτυπο στις τρεις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

Δείτε επίσης: Το site Gettr των συνεργατών του Trump χακαρίστηκε λίγες ώρες αφού κυκλοφόρησε

Ο Donald Trump ανακοίνωσε την αγωγή εναντίον του Facebook, του Twitter και του YouTube και εναντίον των Mark Zuckerberg, Jack Dorsey και Sundar Pichai, σε συνέντευξη Τύπου στο New Jersey, ζητώντας την επαναφορά των online λογαριασμών του στις πλατφόρμες των εταιρειών.

Δείτε επίσης: YouTube Αλγόριθμος: Προτείνει βίντεο που παραβιάζουν τις πολιτικές της εταιρείας

Οι λογαριασμοί του Trump βρίσκονται σε αναστολή από τον Ιανουάριο, μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, με σκοπό να εμποδίσουν το Κογκρέσο να πιστοποιήσει την προεδρική νίκη του Joe Biden. Το Facebook, το Twitter και το YouTube, καθώς και άλλες τεχνολογικές εταιρείες θεώρησαν ότι ο Trump θα μπορούσε θα υποκινήσει περαιτέρω βία μέσω των social media και αποφάσισαν να αναστείλουν τους λογαριασμούς του.

Ζητάμε από το Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Φλόριντα να διατάξει την άμεση διακοπή της παράνομης, επαίσχυντης λογοκρισίας του αμερικανικού λαού από τις social media εταιρείες“, δήλωσε ο Donald Trump. “Θα κάνουμε τις τεχνολογικές εταιρείες να λογοδοτήσουν“.

Το Twitter, το Facebook και η Google είναι όλες ιδιωτικές εταιρείες και οι χρήστες πρέπει να συμφωνήσουν με συγκεκριμένους όρους υπηρεσίας που θέτει η κάθε εταιρεία, για να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες. Σύμφωνα με το άρθρο 230 του νόμου Communications Decency Act του 1996, οι social media πλατφόρμες έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τις υπηρεσίες τους αφαιρώντας αναρτήσεις που, για παράδειγμα, είναι άσεμνες ή παραβιάζουν τα πρότυπα των υπηρεσιών. Επιπλέον, ο νόμος απαλλάσσει γενικά τις εταιρείες από την ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύουν οι χρήστες.

Δείτε επίσης: Facebook, Google, TikTok, Twitter: Το διαδίκτυο θα γίνει ασφαλέστερο για τις γυναίκες

Ωστόσο, ο Trump και ορισμένοι άλλοι πολιτικοί ισχυρίζονται ότι το Twitter, το Facebook και άλλες πλατφόρμες κοινωνικών μέσων καταχρώνται την προστασία που τους δίνει ο νόμος.

Ο Donald Trump και πολλοί συντηρητικοί ισχυρίζονται συχνά ότι τα sites και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι προκατειλημμένοι εναντίον τους, αλλά αρκετές πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ισχύει. Αναρτήσεις από συντηρητικούς, όπως οι Ben Shapiro, Franklin Graham, Dan Bongino και Dinesh D’Souza είναι μεταξύ των πιο διαδεδομένων στο Facebook.

Η αγωγή εναντίον του Facebook και του CEO Mark Zuckerberg λέει ότι το Facebook ενήργησε αντισυνταγματικά όταν απέσυρε τον Donald Trump από την πλατφόρμα,

ενώ παρόμοιες κατηγορίες απαγγέλλονται και στο Twitter και το YouTube. Οι αγωγές ζητούν από το δικαστήριο να κηρύξει παράνομες τις αναστολές λογαριασμών του Trump και άλλων συντηρητικών, ενώ ζητείται και αποζημίωση.

Ωστόσο, οι αγωγές του Trump είναι πιθανότατα καταδικασμένες να αποτύχουν, δήλωσε ο Eric Goldman, καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο Santa Clara στην Καλιφόρνια, ο οποίος έχει μελετήσει περισσότερες από 60 παρόμοιες, αποτυχημένες αγωγές. Την ίδια άποψη έχει και ο Paul Barrett, αναπληρωτής διευθυντής του Center for Business and Human Rights στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο Barrett είπε ότι ο Donald Trump έχει καταλάβει λάθος το Σύνταγμα. “Ο νόμος ισχύει για κυβερνητική λογοκρισία. Δεν εμποδίζει τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα (Facebook, Twitter, YouTube) να ρυθμίζουν περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους“, είπε μέσω email. “Στην πραγματικότητα, το ίδιο το Facebook και το Twitter έχουν δικαίωμα να καθορίσουν τι προβάλλουν και ενισχύουν οι πλατφόρμες τους – και αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει τον αποκλεισμό ομιλητών που υποκινούν τη βία, όπως έκανε ο Trump σε σχέση με την εξέγερση του Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου“.

Ο Goldman δήλωσε ότι ότι η νομική ομάδα του Trump γνωρίζει πιθανότατα ότι δεν πρόκειται να κερδίσει στο δικαστήριο και πρότεινε ότι οι αγωγές γίνονται για να συγκεντρώσει την προσοχή πάνω του.

Η κίνηση του Trump έρχεται μια εβδομάδα αφότου ένας ομοσπονδιακός δικαστής απέκλεισε έναν νέο νόμο της Φλόριντα, τον οποίο υπέγραψε σύμμαχος του Trump, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ron DeSantis. Στόχος του προτεινόμενου νόμου ήταν να τιμωρήσει τις μεγάλες εταιρείες κοινωνικών μέσων, όπως το Facebook και το Twitter, για την κατάργηση περιεχομένου ή την απαγόρευση πολιτικών. Ο νόμος θα επέτρεπε στο κράτος να επιβάλει πρόστιμο στις εταιρείες 250.000 $ την ημέρα για την κατάργηση των λογαριασμών πολιτικών υποψηφίων σε επίπεδο πολιτείας και 25.000 $ την ημέρα για την κατάργηση των λογαριασμών των υποψηφίων σε τοπικό επίπεδο. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν ενέκρινε το νόμο.

Ο Matt Schruers, πρόεδρος του Computer & Communications Industry Association, στο οποίο συμμετέχουν και το Facebook, το Twitter και η Google, δήλωσε ότι οι εταιρείες Διαδικτύου έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν τους όρους υπηρεσίας τους.

Πηγή: AP News