Το Facebook για τρία χρόνια “καταργούσε posts” που αφορούσαν συζητήσεις για επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς, ανέφερε η ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας της εταιρείας την Πέμπτη. Ο λόγος; Δεν είχε ενημερώσει ένα κομμάτι της πολιτικής του!

Δείτε επίσης: Apple: Μελέτη του Facebook για προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι λάθος

Το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρεία για να αποφανθεί σχετικά με ένα μικρό κομμάτι αμφισβητούμενων αποφάσεων για καταργημένα posts, δήλωσε ότι είχε ανατρέψει την αρχική αφαίρεση που έκανε το Facebook σε μια ανάρτηση στο Instagram. Η ανάρτηση αφορούσε τον κατ’ οίκον περιορισμό στη Ρώμη του Abdullah Ocalan, ιδρυτικού μέλους των Κουρδικών Εργαζομένων «Κόμμα (PKK).

Το συμβούλιο ανέφερε ότι το περιεχόμενο δεν θα έπρεπε να έχει αφαιρεθεί εξ’ αρχής, και ότι το Facebook διαπίστωσε ότι ένα σχετικό κομμάτι των εσωτερικών του κανόνων «κατά λάθος δεν είχε μεταφερθεί» σε ένα νέο σύστημα αναθεώρησης που δημιουργήθηκε το 2018 – ουσιαστικά δηλαδή το ξέχασαν.

Δείτε επίσης: Donald Trump: Μηνύει Facebook, Twitter, YouTube για λογοκρισία

Το Facebook βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό υπό εξέταση για το τι επιτρέπεται στις πλατφόρμες του και έχει επικριθεί από το διοικητικό συμβούλιο για την έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τους κανόνες του. Το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι «ανησυχεί» για το γεγονός ότι το Facebook αυτή τη φορά είχε χάσει μια σημαντική εξαίρεση πολιτικής και ότι αυτό θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε κατάργηση και άλλων δημοσιεύσεων που δεν θα έπρεπε να καταργηθούν.

Ανέφερε ότι ο κανόνας αυτός που δεν κοινοποιήθηκε στην ομάδα πολιτικής του Facebook, αναπτύχθηκε το 2017 εν μέρει ως απάντηση στις ανησυχίες σχετικά με τις συνθήκες φυλάκισης του Ocalan.

Εκπρόσωπος της εταιρείας αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το πώς χάθηκε η πολιτική. Το διοικητικό συμβούλιο είπε ότι το Facebook πραγματοποίησε μια ανασκόπηση του πώς απέτυχε να μεταφέρει την πολιτική, αλλά είπε απλά ότι δεν ήταν «τεχνικά εφικτό». Το Facebook είχε επαναφέρει το περιεχόμενο πριν από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Δείτε επίσης: Facebοok: Καταπολεμά το hate speech μόνο στην αγγλική γλώσσα

Το διοικητικό συμβούλιο συνέστησε στο Facebook να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της αναθεώρησής του, συμπεριλαμβανομένων περιγραφών τυχόν άλλων χαμένων πολιτικών.

Πηγή πληροφοριών: scmp.com