Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας εκφράζουν τις ανησυχίες του σχετικά με το “Freedom Phone”, μια νέα συσκευή που χαρακτηρίζεται από εξέχοντες συντηρητικούς ως ασφαλής και ανθεκτική στη λογοκρισία.

Το Freedom Phone που κοστίζει $ 500 παρουσιάστηκε την Τετάρτη από τον Erik Finman, το νεότερο εκατομμυριούχο bitcoin του κόσμου και ισχυρίζεται ότι προσφέρει μια σειρά ισχυρών λειτουργιών απορρήτου καθώς και ένα μη λογοκριμένο κατάστημα εφαρμογών.

Δείτε επίσης: Microsoft: Εξαγοράζει την εταιρεία κυβερνοασφάλειας “RiskIQ”

Ο Finman δηλώνει ότι το Freedom Phone λειτουργεί σε ένα προσαρμοσμένο λειτουργικό σύστημα Android γνωστό ως “FreedomOS” και παρέχει πρόσβαση σε εφαρμογές όπως το Parler, η υπηρεσία κοινωνικών μέσων που είχε προηγουμένως μπλοκαριστεί από καταστήματα εφαρμογών μετά την ταραχή στο Καπιτώλιο.

Το λανσάρισμα του τηλεφώνου πραγματοποιήθηκε μαζί με πολλές προτάσεις από δημοφιλείς δεξιές φυσιογνωμίες όπως ο Jack Posobiec και ο Candace Owens, οι οποίοι προσέφεραν στους ακόλουθους τους κωδικούς έκπτωσης για τη συσκευή. Παραμένει ασαφές εάν λαμβάνουν οικονομικές απολαβές για την προώθηση του Freedom Phone.

Ωστόσο, οι ειδικοί ασφαλείας θέτουν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη συσκευή, σημειώνοντας ότι ο ιστότοπος για το Freedom Phone δεν παρέχει σχετικές πληροφορίες σχετικά με τις προδιαγραφές ή τον πηγαίο κώδικα.

Δείτε επίσης: Android ασφάλεια: 4 εύκολοι τρόποι προστασίας του Android smartphone

Ο Matthew Hickey, συνιδρυτής της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Hacker House, δήλωσε στο Daily Dot ότι το Freedom Phone φαίνεται να είναι τίποτα περισσότερο από ένα επώνυμο Umidigi A9 Pro – ένα κινεζικό smartphone που κοστίζει μόλις 119 $ στο AliExpress.

“Αυτή η συσκευή είναι ένα προσαρμοσμένο τηλέφωνο με βάση του το Android,” είπε ο Hickey. “Μπορούν να αγοραστούν και να αποσταλούν χύμα από την Ασία με προσαρμοσμένα λογότυπα και επωνυμίες έτσι ώστε να δίνουν την εμφάνιση ενός τηλεφώνου που έχει σχεδιαστεί για έναν μοναδικό σκοπό”.

Ο Hickey πρόσθεσε ότι το τηλέφωνο είναι διάσημο για την κακή του ασφάλεια, κυρίως λόγω της χρήσης επεξεργαστών από την MediaTek.

«Σε όλη μου την ζωή δεν έχω συναντήσει ποτέ μια ασφαλή συσκευή MediaTek», είπε ο Hickey. «Η χρήση της MediaTek για οτιδήποτε και η προσδοκία απορρήτου ή ασφάλειας είναι βασικά ουτοπική».

Δείτε επίσης: Πιστοποιητικά εμβολιασμού Γερμανίας: Βρέθηκαν κενά ασφαλείας

Ο Hickey δήλωσε ακόμη ότι οι επεξεργαστές της MediaTek χρησιμοποιούνται ευρέως σε smartphone σε ολόκληρη τη Βόρεια Κορέα λόγω του «εξαιρετικά προσαρμόσιμου χαρακτήρα τους και του φραγμού χαμηλής ασφάλειας», το οποίο επιτρέπει στο καθεστώς να εφαρμόζει εύκολα την παρακολούθηση σε εξωτερικούς χώρους.

Η Daily Dot επικοινώνησε με την εταιρεία πίσω από το Freedom Phone για να ρωτήσει σχετικά με τις προδιαγραφές της συσκευής αλλά δεν έλαβε κάποια απάντηση. Αναφέρθηκαν και οι ερωτήσεις σχετικά με πιθανά ζητήματα ασφαλείας.

Άλλα θέματα αφορούν το κατάστημα εφαρμογών του Freedom Phone, γνωστό ως PatriApp. Η εταιρεία δεν έχει εξηγήσει ποιες προστασίες, εάν υπάρχουν, έχουν τεθεί σε εφαρμογή για να διασφαλιστεί ότι θα αποτρέπεται η εισαγωγή malware.

Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ερωτήσεις αφού δεν έχουμε σχεδόν καμία πληροφορία σχετικά με τη συσκευή Freedom Phone. Και χωρίς πρόσβαση στον πηγαίο κώδικα του λειτουργικού συστήματος, οι χρήστες δεν θα γνωρίζουν τι ακριβώς θα κάνει το τηλέφωνό τους στο παρασκήνιο.

Πηγή πληροφοριών: dailydot.com