Η αυστραλιανή κυβέρνηση δημοσίευσε την έκθεσή της για την εφαρμογή εντοπισμού επαφών COVIDSafe, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Scott Morrison ως «ψηφιακό αντηλιακό» και το κλειδί για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Δείτε επίσης: Ο COVID-19 βλάπτει την νοημοσύνη μας, αναφέρει μια νέα μελέτη

Σύμφωνα με την έκθεση, πάνω από 7,6 εκατομμύρια Αυστραλοί εγγράφηκαν στο COVIDSafe.

Για την περίοδο 26 Απριλίου 2020 έως 15 Μαΐου 2021, 779 χρήστες του COVIDSafe, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19, έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη μεταφόρτωση των δεδομένων τους στο Εθνικό Κατάστημα Δεδομένων COVIDSafe (NCDS).

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, πάνω από 1,65 εκατομμύρια ψηφιακές χειραψίες να μεταφορτωθούν στο NCDS και να εντοπιστούν 2.827 πιθανές επαφές από 37.668 συναντήσεις.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μια συνάντηση ορίζεται ως μια αλληλεπίδραση που περιλαμβάνει χειραψίες που πληρούν τις συμφωνημένες παραμέτρους για πρόσβαση από ιχνηλάτες επαφών, σε απόσταση 1,5 μέτρου για 15 λεπτά ή περισσότερο.

Πάνω από 1,45 εκατομμύρια ψηφιακές χειραψίες μεταφορτώθηκαν στο NCDS τους πρώτους έξι μήνες και μόνο 202,110 το δεύτερο.

Η Νέα Νότια Ουαλία και η Βικτώρια ήταν οι μόνες πολιτείες που χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες από την εφαρμογή.

Δείτε ακόμα: Twitter: Αποκλείει τη Marjorie Taylor Greene για δημοσίευση παραπληροφόρησης Covid

Η Νέα Νότια Ουαλία είχε πρόσβαση στα δεδομένα του COVIDSafe για να εντοπίσει 81 στενές επαφές, για τις οποίες η έκθεση ανέφερε ότι περιλάμβανε 17 επαφές που δεν εντοπίστηκαν με μη αυτόματο εντοπισμό επαφών.

Δύο άτομα σε αυτήν την ομάδα παρουσιάστηκαν για δοκιμή και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε ότι είχαν COVID-19.

Η NSW είπε ότι από την εμπειρία της η εφαρμογή είναι ένα χρήσιμο πρόσθετο εργαλείο για τον εντοπισμό επαφών σε ορισμένες περιπτώσεις“, αναφέρει η έκθεση.

Εν τω μεταξύ, στη Βικτώρια, η πολιτεία έχει ενσωματώσει τη χρήση εφαρμογών στις διαδικασίες ανίχνευσης επαφών. Αναφέρθηκε ότι πάνω από 1.800 περιπτώσεις δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν την εφαρμογή.

Δείτε επίσης: Google: Νέα εφαρμογή θα αποθηκεύει τα ιατρικά αρχεία σας

Το Κουίνσλαντ και η Νότια Αυστραλία είχαν πολύ χαμηλούς αριθμούς μετάδοσης από την κοινότητα και δεν είχαν εντοπίσει πρόσθετες επαφές, ενώ άλλες πολιτείες και περιοχές δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή λόγω του μικρού αριθμού περιπτώσεων.

Το συνολικό κόστος για την κατασκευή και τη λειτουργία της εφαρμογής από τον Μάιο του 2021 ήταν 7.753.863,38 AU. Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, το ποσό αυτό ήταν 6.745.322,31 AUD. Για τις 28 Ιουλίου 2021, υπήρχαν περίπου 2.600 θετικά περιστατικά COVID-19 στην Αυστραλία, με συνολικά 33.473 περιστατικά. Η Νέα Νότια Ουαλία παραμένει υπό αυστηρές εντολές lockdown μέχρι τουλάχιστον τις 28 Αυγούστου 2021.