Υπερθέρμανση του πλανήτη: Ένας πληθυσμός ισοδύναμος με αυτόν της Γερμανίας – 83 εκατομμύρια άνθρωποι – θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του αυτόν τον αιώνα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Earth Institute του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, παρουσιάζει μια νέα μέτρηση, για να βοηθήσει τις εταιρείες και τις κυβερνήσεις να αξιολογήσουν τις ζημιές που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Ο υπολογισμός του “κόστους θνησιμότητας του άνθρακα” θα μπορούσε να δώσει, στους ρυπαίνοντες, νέους λόγους για “εκκαθάριση”, αυξάνοντας δραματικά το κόστος των εκπομπών.

«Με βάση τις αποφάσεις που λαμβάνονται από άτομα, επιχειρήσεις ή κυβερνήσεις, αυτή η μέτρηση σας λέει πόσες ζωές θα χαθούν ή θα σωθούν. Ποσοτικοποιεί δηλαδή τον αντίκτυπο της θνησιμότητας αυτών των αποφάσεων», δήλωσε ο Daniel Bressler από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, του οποίου η έρευνα δημοσιεύθηκε, στις 29 Ιουλίου, στο περιοδικό “Nature Communications”.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Υπαίτια για το 37% των θανάτων λόγω ζέστης, λέει έρευνα

Υπερθέρμανση του πλανήτη – Έρευνα: Μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έως και 83 εκατομμύρια ανθρώπους αυτόν τον αιώνα

Προσαρμόζοντας μοντέλα που ανέπτυξε ο William Nordhaus, οικονομολόγος του Yale και βραβευμένος με Νόμπελ, ο Bressler υπολόγισε τον αριθμό των άμεσων θανάτων από θερμότητα που θα προκληθούν από τα τρέχοντα επίπεδα της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι υπολογισμοί του δεν περιλαμβάνουν τον αριθμό των ανθρώπων που μπορεί να πεθάνουν από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, τις υπερκαταιγίδες, τις αποτυχίες των καλλιεργειών ή τις ασθένειες που επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική υπερθέρμανση. Αυτό σημαίνει ότι οι εκτιμώμενοι θάνατοι – που αγγίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο – θα μπορούσαν να εξακολουθούν να είναι μια «τεράστια υποτίμηση», σημείωσε ο Bressler.

Κάθε 4.434 τόνοι άνθρακα που απελευθερώθηκαν το 2020 στην ατμόσφαιρα της Γης, θα σκοτώσουν ένα άτομο αυτόν τον αιώνα, σύμφωνα με υπολογισμούς ειδικών, που προβλέπουν ότι η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί κατά 4,1 βαθμούς Κελσίου έως το 2100.

Δείτε ακόμη: Μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή: NASA και ESA ενώνουν τις δυνάμεις τους

Μέχρι στιγμής, η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί περίπου κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου

, σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά χρόνια. Ο όγκος της ρύπανσης που προκαλείται κατά τη διάρκεια ζωής τριών μέσων κατοίκων των ΗΠΑ, εκτιμάται ότι συμβάλλει στο θάνατο ενός άλλου ατόμου. Ο Bressler υπογράμμισε ότι τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας αναμένονται στις θερμότερες και φτωχότερες περιοχές της Γης – στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.
Υπερθέρμανση του πλανήτη – Έρευνα: Μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έως και 83 εκατομμύρια ανθρώπους αυτόν τον αιώνα

Η νέα μέτρηση θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο οι οικονομίες υπολογίζουν το λεγόμενο «κοινωνικό κόστος» του άνθρακα, καθώς και να βοηθήσει τις κυβερνήσεις να καθορίσουν πολιτική υπολογίζοντας μελλοντικές ζημιές.

Πρόταση: Κλιματική Κρίση: Αναγκαία μια «παγκόσμια πράσινη συμφωνία»

Ωστόσο, η κλίμακα που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Bressler, υποδηλώνει ότι το κοινωνικό κόστος του άνθρακα θα πρέπει να είναι σημαντικά υψηλότερο, περίπου 258 δολάρια ΗΠΑ ανά τόνο, εάν οι οικονομίες του κόσμου θέλουν να μειώσουν τους θανάτους που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Υπερθέρμανση του πλανήτη – Έρευνα: Μπορεί να κοστίσει τη ζωή σε έως και 83 εκατομμύρια ανθρώπους αυτόν τον αιώνα

Ένα υψηλότερο κόστος για τη ρύπανση με άνθρακα θα μπορούσε να προκαλέσει αμέσως μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Η κάλυψη της μέσης παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας στους 2,4 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα, σε σύγκριση με τις μέτριες μειώσεις εκπομπών που θα θερμάνουν τον πλανήτη κατά 3,4 βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να σώσει 74 εκατομμύρια ανθρώπους από θάνατο λόγω ζέστης.

Τέλος, ο Bressler τόνισε τα εξής: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να υιοθετήσουν πολιτικές μεγάλης κλίμακας, όπως τιμολόγηση άνθρακα, ανώτατο όριο, εμπόριο και επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα και αποθήκευση ενέργειας.»

Πηγή πληροφοριών: straitstimes.com