Ο γίγαντας e-tailing με έδρα το Σιάτλ, προσφέρει στους πελάτες το κίνητρο να εγγραφούν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Amazon One, μέσω του οποίου οι χρήστες μπορούν να πληρώνουν για αγαθά στα καταστήματα της εταιρείας, σκανάροντας το αποτύπωμα παλάμης τους αντί να χρησιμοποιούν φυσικές πιστωτικές κάρτες.

Amazon Lord of the Rings: Πότε ξεκινάει η πολυαναμενόμενη σειρά

Η Post δημοσίευσε για πρώτη φορά την πρωτοβουλία πληρωμής με την παλάμη της Amazon το 2019 και η εταιρεία άρχισε να κυκλοφορεί τη λειτουργία στα καταστήματα του Σιάτλ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τώρα, η φαινομενικά βολική υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε έξι καταστήματα Amazon στη Νέα Υόρκη και 47 άλλα καταστήματα Amazon σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Amazon One.

Οι χρήστες που εγγράφονται και συνδέουν τις παλάμες τους με τις πιστωτικές τους κάρτες, θα λάβουν πίστωση 10 $ στο κατάστημα.

Η εκπρόσωπος της Amazon, Jessica Martin αρνήθηκε να σχολιάσει την προωθητική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Amazon, η λειτουργία “χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που είναι ενσωματωμένες στην παλάμη σας για να δημιουργήσει μια μοναδική υπογραφή παλάμης, που μπορεί να διαβάσει κάθε φορά που τη χρησιμοποιείτε“.

Amazon: Της επιβλήθηκε πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ από την ΕΕ

Δεδομένου ότι οι παλάμες των πελατών συνδέονται με τους λογαριασμούς τους στην Amazon, η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που συλλέγει για στοχευμένη διαφήμιση και προτάσεις αγορών. Η Amazon θα διαγράψει τις «υπογραφές παλάμης» των πελατών, μόνο εάν οι χρήστες κλείσουν τους λογαριασμούς τους ή δεν χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα για δύο χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η παλάμη σας είναι ένα προσωπικό σας μέρος και εσείς αποφασίζετε πότε να την τοποθετήσετε και πότε να την κρατήσετε ιδιωτική“, γράφει ο ιστότοπος του Amazon One.

Η εταιρεία είχε προηγουμένως επικριθεί από τους ακτιβιστές των πολιτικών ελευθεριών, για την πώληση αμφιλεγόμενου λογισμικού αναγνώρισης προσώπου στην αστυνομία. Η Amazon ανέστειλε τη χρήση του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου από την αστυνομία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον George Floyd πέρυσι.

Ορισμένοι ακτιβιστές έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των πολιτικών ελευθεριών σχετικά με την προώθηση της νέας τακτικής πληρωμών της εταιρείας.

#KartaGate: Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες για τα προσωπικά δεδομένα

Τα βιομετρικά δεδομένα είναι ένας από τους μοναδικούς τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις μπορούν να μας παρακολουθούν μόνιμα“, δήλωσε ο Albert Fox Cahn, εκτελεστικός διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project στο TechCrunch, το οποίο ανέφερε για πρώτη φορά την ιστορία. “Μπορείτε να αλλάξετε το όνομά σας, μπορείτε να αλλάξετε τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε το αποτύπωμα της παλάμης σας.

«Είναι τρομακτικό το γεγονός ότι η Amazon ζητά από τους ανθρώπους να πουλήσουν το σώμα τους, αλλά είναι ακόμη χειρότερο ότι οι άνθρωποι το κάνουν για τόσο χαμηλή τιμή», πρόσθεσε ο Cahn.