Ο τομέας της νευροπροσθετικής έχει εξελιχθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, αλλά μέχρι τώρα η τεχνολογία δεν είναι εύκολα προσβάσιμη έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ζωή των ατόμων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό. Ωστόσο, το MIT θα μπορούσε να το αλλάξει αυτό.

Το MIT σε συνεργασία με το Shanghai Jiao Tong University σχεδίασαν ένα προσθετικό χέρι που κοστίζει περίπου $ 500 (όσον αφορά στα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το σχεδιασμό του). Το τεχνητό χέρι είναι φτιαγμένο από ένα ελαστομερές που ονομάζεται EcoFlex και μοιάζει λίγο με το Baymax από το Big Hero 6.

Δείτε επίσης: Οι χειρουργικές επεμβάσεις θα γίνουν ασφαλέστερες με την βοήθεια του AI

Το προσθετικό χέρι του MIT μπορεί να επιτρέψει διάφορες κινήσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε έναν ακρωτηριασμένο άνθρωπο να κάνει διάφορα πράγματα όπως να χαϊδέψει μια γάτα, να σηκώσει ένα κουτί γάλα, να ανοίξει ένα φερμουάρ ή ακόμα και να πάρει ένα cupcake. Η συσκευή μεταφράζει πώς ο χρήστης θέλει να τη χρησιμοποιήσει μέσω ενός software program που «αποκωδικοποιεί» τα ΗΜΓ σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος σε ένα τραυματισμένο άκρο.

Το προσθετικό χέρι ζυγίζει λιγότερο από μισό κιλό και μπορεί ακόμη και να αποκαταστήσει την αίσθηση του χεριού του χρήστη. Το κάνει αυτό με μια σειρά αισθητήρων πίεσης. Όταν ο χρήστης αγγίζει ή σφίγγει ένα αντικείμενο, στέλνεται ένα ηλεκτρικό σήμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στον ακρωτηριασμένο βραχίονα του. Ένα άλλο πλεονέκτημα του τεχνητού χεριού είναι ότι ο χρήστης μπορεί να μάθει πολύ γρήγορα να το χρησιμοποιεί.

Μετά από περίπου 15 λεπτά, δύο εθελοντές διαπίστωσαν ότι μπορούσαν να γράψουν με στυλό.

Δείτε επίσης: COVIDSafe: Το app ανίχνευσης COVID-19 συνεχίζει να χρησιμοποιείται

Δεν είναι ακόμα προϊόν προς πώληση, αλλά η απόδοση είναι ήδη παρόμοια ή ανώτερη από τα υπάρχοντα νευροπροσθετικά συστήματα, και είμαστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτό“, δήλωσε ο καθηγητής Xuanhe Zhao, ένας από τους μηχανικούς που εργάστηκαν στο project. “Υπάρχει τεράστια πιθανότατα να έρθει αυτό το μαλακό προσθετικό χέρι με πολύ χαμηλό κόστος, για οικογένειες χαμηλού εισοδήματος που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό“.

Δείτε επίσης: Μαγνητικό κράνος συρρίκνωσε θανατηφόρο όγκο στην πρώτη του δοκιμή

Αυτή η τεχνολογία θα αργήσει λίγο να φτάσει στη αγορά για να χρησιμοποιηθεί από ακρωτηριασμένους ανθρώπους, αλλά η ομάδα πίσω από το έργο εργάζεται ήδη για τη βελτίωση του σχεδιασμού. Οι ερευνητές θέλουν να το κάνουν καλύτερο στην αποκωδικοποίηση των ηλεκτρικών σημάτων και πιο προσαρμόσιμο μέχρι να φτάσει η ώρα της μαζικής παραγωγής.

Πηγή: Engadget