Οι προγραμματιστές smartphone προσπαθούν να βοηθήσουν τους χρήστες να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους με βάση τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει ο COVID-19. Στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, αναζητούν τρόπους που θα επιτρέπουν στους χρήστες να αποθηκεύσουν το πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους για τον COVID-19 στα ψηφιακά πορτοφόλια των smartphones τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν απλά τα τηλέφωνά τους όταν εισέρχονται σε νέα κτίρια για να αποκτούν πρόσβαση.

Δείτε επίσης: To Twitter μπλοκάρει βουλευτή επειδή είναι κατά του COVID-19 εμβολίου

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Οι κατασκευαστές smartphones διευκολύνουν τους χρήστες

Αυτά τα σχέδια των προγραμματιστών, που έχουν προβληματίσει ορισμένους υποστηρικτές της διαφύλαξης της ιδιωτικής ζωής, έρχονται σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού σαρώνει τις ΗΠΑ και ορισμένες πόλεις σχεδιάζουν να απαιτήσουν από τους ανθρώπους να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί για να εισέλθουν σε μέρη όπως γυμναστήρια, εστιατόρια και μπαρ.

Η Google, η Apple και η Samsung ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι σχεδιάζουν να προσφέρουν μια δυνατότητα που να δίνει άμεσα ένα QR code που μπορεί να σαρωθεί για να επαληθεύσει γρήγορα την κατάσταση εμβολιασμού ενός χρήστη.

Η Samsung, η οποία βρίσκεται πίσω από τα δημοφιλή Galaxy smartphones, ανακοίνωσε ήδη ότι συνεργάζεται με την Commons Project, τους προγραμματιστές μιας από τις πολλές vaccine passport εφαρμογές για smartphones.

Δείτε επίσης: COVIDSafe: Το app ανίχνευσης COVID-19 συνεχίζει να χρησιμοποιείται

Όπως και το Excelsior Pass της πολιτείας της Νέας Υόρκης, η εφαρμογή CommonHealth ζητά από τους χρήστες να ακολουθήσουν μια διαδικασία, κατά την οποία θα κοινοποιήσουν το όνομά τους, την ημερομηνία γέννησής τους και τις ημερομηνίες και την τοποθεσία του εμβολιασμού. Η εφαρμογή συνδέεται με τους παρόχους εμβολιασμού για να επαληθεύσει τις πληροφορίες που έχουν υποβληθεί και, αν είναι σωστές, δημιουργεί QR codes ενσωματωμένα με αυτές τις πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον JP Pollak, βασικό δημιουργό της εφαρμογής, με αυτόν τον τρόπο, οι χρήστες θα μπορούν να αποθηκεύσουν πιο εύκολα, σε ένα πιο βολικό μέρος, το πιστοποιητικό του εμβολιασμού τους, το οποίο είναι χρήσιμο, αφού από εδώ και στο εξής η ανάγκη για επίδειξη του αποδεικτικού θα είναι πιο συχνή.

Τον Ιούνιο, η Google ανακοίνωσε ότι είχε αναπτύξει παρόμοια τεχνολογία για όλα τα ενημερωμένα τηλέφωνα Android και ότι αναζητούσε παρόχους εμβολιασμού. Επίσης, η Apple

έχει δηλώσει ότι το iOS 15 θα προσφέρει παρόμοια λειτουργία όταν κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση Biden δήλωσε ότι δεν θα δημιουργήσει ομοσπονδιακό vaccine διαβατήριο, αφήνοντας κράτη και ιδιωτικές εταιρείες να επαληθεύσουν την κατάσταση εμβολιασμού των ανθρώπων.

Το πιο κοντινό πράγμα σε ομοσπονδιακό σύστημα είναι η κάρτα που εκδίδεται σε άτομα που κάνουν το εμβόλιο για τον COVID-19. Αλλά οι κάρτες δεν είναι τόσο βολικές και υπόκεινται σε φθορά. Είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να έχει τις απαραίτητες πληροφορίες στο κινητό του, δεδομένου ότι κανείς δεν φεύγει από το σπίτι χωρίς αυτό.

Δείτε επίσης: Johnson & Johnson εμβόλιο COVID-19: Κίνδυνος για αυτοάνοση διαταραχή

Η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια έχουν δημιουργήσει κρατικά διαβατήρια εμβολίων, με τα οποία οι κάτοικοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν εμβολιαστεί.

Η Νέα Υόρκη λέει ότι μόνο οι εμβολιασμένοι πολίτες μπορούν να εισέρχονται σε μέρη όπως μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους. Κάτι αντίστοιχο θα εφαρμόσει και το Σαν Φρανσίσκο.

Όσο τα μέτρα για τον COVID-19 γίνονται πιο αυστηρά, οι κατασκευαστές smartphone πρέπει να βρίσκουν λύσεις για να διευκολύνουν τους χρήστες τους.

Ωστόσο, αυτή η κατάσταση (με τις εφαρμογές που καταγράφουν προσωπικά δεδομένα) έχει προκαλέσει την ανησυχία πολλών υποστηρικτών του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής:

Έχω ανησυχίες ότι οδεύουμε ολοένα και περισσότερο προς έναν κόσμο όπου πρέπει να έχουμε μισή ντουζίνα εφαρμογές μόνο για να περιηγηθούμε κάπου μέσα στην ημέρα μας και να αποδείξουμε ότι είμαστε εμβολιασμένοι στα διαφορετικά μέρη που θέλουμε να εισέλθουμε“, δήλωσε ο Albert Fox Ο Cahn, διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Πραγματικά, αισθάνομαι ότι το να έχω την κάρτα εμβολίου στην τσέπη μου κάθε μέρα είναι εξίσου αποτελεσματικό και δεν έχει κανένα μειονέκτημα“, είπε.

Πηγή: NBC News