Η Amazon κατευθύνει τους χρήστες σε ένα φάρμακο αποπαρασίτωσης που ισχυρίζεται ψευδώς ότι αποτελεί θεραπεία για τον Covid-19.

Δείτε επίσης: Νέα παραλλαγή του Covid μπορεί να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα

Το φάρμακο, που ονομάζεται ιβερμεκτίνη, χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία ή την πρόληψη των παρασίτων στα ζώα. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει αναδειχθεί ως η πιο πρόσφατη ψευδής θεραπεία για τον Covid-19, προκαλώντας προειδοποιήσεις από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Η λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης του ιστότοπου της εταιρείας, προτείνει μια σειρά προϊόντων ιβερμεκτίνης, συμπεριλαμβανομένων «χαπιών ιβερμεκτίνης», «πάστας ιβερμεκτίνης» και «ενέσιμης ιβερμεκτίνης», κάθε φορά που ένας χρήστης αναζητά τον όρο «iv». Τα αποτελέσματα αυτόματης αναζήτησης δείχνουν ότι αρκετοί άνθρωποι έχουν ψάξει για την “ιβερμεκτίνη” και ότι ο αλγόριθμος αναζήτησης της Amazon εκπαιδεύτηκε αυτόματα να βάζει το εν λόγω φάρμακο αποπαρασίτωσης στην κορυφή των προτεινόμενων αποτελεσμάτων.

Οι κριτικές των χρηστών για ορισμένα προϊόντα φάνηκαν να κάνουν αναφορά σε ψευδείς ισχυρισμούς ότι η ιβερμεκτίνη είναι θεραπεία για τον Covid-19.

Σε ξεχωριστή λίστα για την ιβερμεκτίνη, δίνονταν μάλιστα οδηγίες δοσολογίας και υπήρχε ένας σύνδεσμος προς έναν ιστότοπο που προωθεί την παραπληροφόρηση για τον Covid, συμπεριλαμβανομένου ότι η ιβερμεκτίνη είναι «ασφαλής και αποτελεσματική» για τη θεραπεία του Covid-19.

Δείτε ακόμα: Pfizer COVID-19: Το εμβόλιο λαμβάνει πλήρη έγκριση από την FDA

Ο εκπρόσωπος της Amazon Craig Andrews δήλωσε στο CNBC: «Οι απαντήσεις αυτόματης συμπλήρωσης της Amazon καθορίζονται από τη δραστηριότητα των πελατών. Αποκλείουμε ορισμένες απαντήσεις αυτόματης συμπλήρωσης για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανησυχίες

».

Λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση αυτής της ιστορίας, η Amazon πρόσθεσε μια ειδοποίηση στις αναζητήσεις για “ιβερμεκτίνη για ανθρώπους”, η οποία σημειώνει ότι ο FDA συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη για τη θεραπεία ή την πρόληψη του Covid-19. Δίνει οδηγίες στους χρήστες να επισκεφθούν τον ιστότοπο του FDA για περισσότερες πληροφορίες.

Η ιβερμεκτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους σε μικρές δόσεις για τη θεραπεία παρασίτων όπως οι ψείρες του κεφαλιού, αλλά χρησιμοποιείται συχνότερα από κτηνιάτρους ως φάρμακο αποπαρασίτωσης για μεγάλα ζώα. Ενώ αναφέρεται ως «θαυματουργό φάρμακο» για τη θεραπεία ορισμένων παρασιτικών ασθενειών, δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό κατά του Covid-19 ή άλλων ιών.

Δείτε επίσης: Το spam-φίλτρο του Facebook μπλόκαρε posts για τον COVID-19

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο FDA εξέδωσε μια προειδοποίηση για τους Αμερικανούς να μην καταναλώνουν ιβερμεκτίνη. Η Amazon είχε κατηγορηθεί και στο παρελθόν για την πώληση προϊόντων με παραπλανητικούς ισχυρισμούς για τον κορονοϊό. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η εταιρεία πρόσθεσε μια ειδοποίηση στις αναζητήσεις σχετικά με τους όρους «κορωνοϊός», «Covid-19», «μάσκα n95».