Ο ρωσικός κολοσσός του διαδικτύου Yandex έχει στοχοποιηθεί σε μια μαζική επίθεση denial-of-service (DDoS) που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα και σύμφωνα με πληροφορίες συνεχίζεται αυτήν την εβδομάδα.

Δείτε επίσης: Νέα Ζηλανδία: Ταχυδρομείο και τράπεζες επηρεάστηκαν από DDoS επίθεση

Μια έκθεση στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης λέει ότι η επίθεση είναι η μεγαλύτερη στη σύντομη ιστορία του ρωσικού διαδικτύου, το RuNet, και ότι επιβεβαιώθηκε από μια εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Το RuNet είναι το ρωσικό τμήμα του διαδικτύου, που δημιουργήθηκε για να λειτουργεί ανεξάρτητα από τον παγκόσμιο ιστό. Σκοπός του είναι να διατηρήσει την ενιαία επικοινωνιακή υποδομή σε όλη τη χώρα που λειτουργεί σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης από ξένο αντίπαλο.

Οι υπηρεσίες και τα δεδομένα δεν επηρεάστηκαν

Σύμφωνα με το ρωσικό έντυπο Vedomosti που επικαλείται πηγές από το Yandex, η ροή των δεδομένων επίθεσης άρχισε να χτυπά τους servers της εταιρείας το Σαββατοκύριακο.

Μια πηγή είπε ότι η Yandex δυσκολεύτηκε να αμυνθεί ενάντια στην επίθεση που πραγματοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τύπο της DDoS ή το μέγεθός της, αλλά το ρωσικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η εταιρεία Cloudflare επιβεβαίωσε την «ότι πρόκειται για μια κυβερνοεπίθεση κλίμακας ρεκόρ».

Δείτε επίσης: Google: Χρησιμοποιεί μηχανική μάθηση για να αποτρέψει DDoS επιθέσεις

Σημειωτέον, η Yandex σε συνεργασία με την Qrator Labs παρέχει στους πελάτες της μια υπηρεσία προστασίας DDoS για πόρους cloud.

Το Vedomosti λέει ότι οι πηγές του αρνήθηκαν να παράσχουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση λόγω του συνεχιζόμενου εσωτερικού ελέγχου, αλλά σημείωσε ότι το περιστατικό αποτελεί «απειλή για τις υποδομές σε εθνική κλίμακα».

Το ρωσικό δημοσίευμα αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος της Yandex επιβεβαίωσε την επίθεση DDoS και ότι η υποδομή δικτύου της εταιρείας κατάφερε να φιλτράρει τα ανεπιθύμητα αιτήματα, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες ή τα δεδομένα των χρηστών.

Δείτε επίσης: Hackers συνδυάζουν ransomware και DDoS επιθέσεις για να στοχεύσουν θύματα

Νέο botnet στον ορίζοντα

Σύμφωνα με τον Alexander Lyamin, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Qrator Labs, η Yandex φαίνεται να έχει στοχοποιηθεί από ένα νέο botnet που αξιοποιεί τη δύναμη του εξοπλισμού δικτύου από έναν προμηθευτή στην περιοχή της Βαλτικής. Ωστόσο, η Yandex δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com