Η ΕΕ (Ευρωπαϊκή Ένωση) πρότεινε την χρήση του ίδιου φορτιστή για κάθε τηλέφωνο – συμπεριλαμβανομένου του iPhone της Apple.

Σε μια πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει ουσιαστικά τη βιομηχανία του smartphone, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι το USB-C θα γίνει το πρότυπο σε όλες τις συσκευές. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τηλέφωνα αλλά και tablet, κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και φορητές κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Δείτε επίσης: Τα πτυσσόμενα τηλέφωνα θα λύσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα τους;

ΕΕ: Όλα τα τηλέφωνα θα έχουν τον ίδιο φορτιστή – και τα iPhone

Δείτε επίσης: Η Motorola ανακοινώνει τα τηλέφωνα Edge 20, 20 Pro & Edge 20 Lite

Προτείνει επίσης το να πωλούνται χωριστά τα τηλέφωνα και ο φορτιστής τους, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μην καταλήξουν σε ένα πλήθος φορτιστών που δεν χρειάζονται και που γίνονται απόβλητα.

Η Apple μπορεί να χρειαστεί να επανασχεδιάσει τα iPhone της για να χρησιμοποιεί θύρες φόρτισης USB-C σύμφωνα με τα σχέδια κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποσκοπούν στη μείωση των απορριμμάτων και στην απλοποίηση της ζωής των καταναλωτών που έχουν πολλές συσκευές.

“Με όλο και περισσότερες συσκευές, πωλούνται όλο και περισσότεροι φορτιστές που δεν είναι είναι απαραίτητοι”, δήλωσε ο Thierry Breton, επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ, σε ηλεκτρονική δήλωση. «Θα βάλουμε τέλος σε όλη αυτή την κατάσταση».

Η Apple αντιτάχθηκε σε αυτή την δήλωση της ΕΕ, λέγοντας ότι κινδυνεύει να βλάψει την καινοτομία που μπορεί να φέρει πιο ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα στην αγορά. Η εταιρεία δήλωσε ότι «νοιάζεται βαθιά για την εμπειρία των πελατών» και συμμερίζεται τη «δέσμευση της Επιτροπής για την προστασία του περιβάλλοντος».

Οι άνθρωποι ξοδεύουν περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε αυτόνομους φορτιστές που δεν παρέχονται με συσκευές, ανέφερε η ΕΕ. Προβλέπει εξοικονόμηση 250 εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, καθώς οι καταναλωτές θα αποφεύγουν να αγοράσουν νέους φορτιστές. Οι άνθρωποι τείνουν να κατέχουν έως και τρεις φορτιστές ο καθένας, ανέφερε.

Σύμφωνα με τους κανόνες, όλοι οι φορτιστές προσφέρουν την ίδια ταχύτητα φόρτισης. Οι κατασκευαστές τηλεφώνων θα μπορούσαν ακόμα να μπορούν να πωλούν τηλέφωνα με φορτιστή, εφόσον προσφέρουν και μοντέλα χωρίς. Επίσης, οι συσκευές θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλές θύρες αρκεί η μία να είναι USB-C.

Δείτε επίσης: Google Pixel τηλέφωνα σταματούν τη φόρτιση στο 80% για να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας

Η ΕΕ πετά περίπου 11.000 τόνους φορτιστές κάθε χρόνο, μερικοί αχρησιμοποίητοι, σύμφωνα με την επιτροπή. Αναμένει ότι η πρόταση θα μειώσει τον όγκο κατά σχεδόν 1.000 τόνους.

Οι κανόνες θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ δύο χρόνια μετά την έγκρισή τους από νομοθέτες και κυβερνήσεις της ΕΕ που μπορούν να κάνουν αλλαγές στο προσχέδιο.

Η πρόταση της ΕΕ δεν αγγίζει την ασύρματη φόρτιση. Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι αποφάσισαν να μην περιλάβουν ακουστικά, έξυπνα ρολόγια και ιχνηλάτες γυμναστικής λόγω του μικρότερου μεγέθους τους.

Πηγή πληροφοριών: bnnbloomberg.ca