Η Tesla έχει δεχτεί μήνυση από πέντε αστυνομικούς που υπέστησαν τραυματισμούς από ένα ατύχημα που προκάλεσε ένα Model X, του οποίου ο οδηγός ήταν μεθυσμένος και χρησιμοποιούσε το σύστημα Autopilot.

Η αγωγή αναφέρεται σε ένα ατύχημα που συνέβη στις αρχές του 2021 στην περιοχή Splendora, στο Texas:

Στις 27 Φεβρουαρίου 2021, ένα Tesla Model X που χρησιμοποιούσε το σύστημα Autopilot και ήταν εξοπλισμένο με το σύστημα ασφαλείας της Tesla, προσέκρουσε σε αστυνομικούς που ήταν σταματημένοι σε μια μπλοκαρισμένη λωρίδα κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Eastex στο Τέξας. Όλοι τραυματίστηκαν σοβαρά“.

Δείτε επίσης: Οι οδηγοί της Tesla γίνονται «απρόσεκτοι» όταν χρησιμοποιούν τον αυτόματο πιλότο

Οι αστυνομικοί έχουν καταθέσει μήνυση και κατηγορούν την Tesla, καθώς όπως ισχυρίζονται, το ατύχημα προκλήθηκε από ένα “ελάττωμα” του συστήματος Autopilot.

Η αγωγή αναφέρει ότι τα σχεδιαστικά και κατασκευαστικά σφάλματα που είναι γνωστά στην Tesla και η αποτυχία της εταιρείας να παραδεχτεί και να διορθώσει αυτά τα σφάλματα, είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το Autopilot να εντοπίσει τα αυτοκίνητα των αστυνομικών. Έτσι δεν μπορούσε να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Οι αστυνομικοί από το Texas αναφέρουν και την τρέχουσα έρευνα της NHTSA για τα ατυχήματα που αφορούσαν οχήματα Tesla χρησιμοποιώντας το σύστημα Autopilot.

Αγωγή έχει κατατεθεί και εναντίον της αλυσίδας εστιατορίων Pappas Restaurants, που είχε επιτρέψει στον οδηγό του Tesla Model X να πιει τόσο πολύ.

Δείτε επίσης: NTSB: Η Tesla δεν είναι έτοιμη για την επέκταση του full self-driving mode

Οι αστυνομικοί έγραψαν στη μήνυση:

Η Pappas Restaurants Inc. είναι ιδιοκτήτης του εστιατορίου Pappasito’s Cantina, όπου ο οδηγός του Tesla είχε καταναλώσει πολύ αλκοόλ πριν από το ατύχημα. Ο οδηγός είχε εμφανή σημάδια μέθης τη στιγμή του δυστυχήματος

“.

Οι αστυνομικοί ζητούν από την Tesla αποζημίωση εκατομμυρίων δολαρίων. Η Tesla καθιστά σαφές στους οδηγούς ότι είναι υπεύθυνοι για το όχημά τους και ότι πρέπει να κρατούν τα χέρια τους στο τιμόνι και να είναι έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή όταν χρησιμοποιούν το Autopilot.

Δείτε επίσης: Tesla: Στοχεύει να κυκλοφορήσει ηλεκτρικό αυτοκίνητο χωρίς τιμόνι

Η αγωγή αναφέρει ότι ο οδηγός βρισκόταν υπό την επήρεια αλκοόλ όταν συνέβη το ατύχημα. Το Model X μπορεί να χρησιμοποιούσε το σύστημα Autopilot, αλλά η Tesla δεν φταίει σίγουρα για το γεγονός ότι ο οδηγός είχε πιει και είχε αφεθεί στο σύστημα αυτόματου πιλότου. Από την άλλη το πρόβλημα του Autopilot να εντοπίσει σταματημένα αυτοκίνητα, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα που πρέπει να εξετάσει η Tesla.

Όπως και να έχει, το Autopilot της Tesla είναι ένα driver-assist σύστημα επιπέδου 2 και δεν έχει σχεδιαστεί για να αποφεύγει κάθε πιθανό ατύχημα, επομένως οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί, και σίγουρα όχι μεθυσμένοι.

Πηγή: Electrek