Τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον με την κλιματική αλλαγή; Είναι κάτι που όλοι αναρωτιόμαστε! Τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα θα υποφέρουν από «άνευ προηγουμένου αλληλουχίες ακραίων κλιματολογικών φαινομένων» σε όλη τους τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων επτά φορές περισσοτέρων καυσώνων από τους παππούδες τους, έδειξε έρευνα.

Θα αντιμετωπίσουν επίσης 2,6 φορές περισσότερες ξηρασίες, 2,8 φορές περισσότερες πλημμύρες, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες αποτυχίες καλλιεργειών και διπλάσιο αριθμό πυρκαγιών από τους ανθρώπους που γεννήθηκαν πριν από 60 χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science αυτήν την εβδομάδα.

Τα παιδιά στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο έχουν επίσης προβλεφθεί ότι θα αντιμετωπίσουν πενταπλάσια αύξηση της συνολικής έκθεσης σε ακραία γεγονότα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Δείτε επίσης: Τα ζώα «αλλάζουν σχήμα» ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Κλιματική αλλαγή: Τι θα αντιμετωπίσουν τα μωρά που γεννήθηκαν το 2021;

Δείτε επίσης: Πώς το 5G μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή;

Ενώ 53 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από το 2016 επρόκειτο να βιώσουν τέσσερις φορές πιο ακραία γεγονότα, 172 εκατομμύρια από τα ίδια παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική θα ζήσουν μια σχεδόν εξαπλάσια αύξηση της έκθεσης σε ακραία γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων 50 φορές περισσότερων κυμάτων ζέστης.

Εάν οι παγκόσμιες πολιτικές για το κλίμα παραμείνουν αμετάβλητες από τη σημερινή τους κατάσταση, η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αποτελέσει «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των νέων γενεών», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Wim Thiery από το Vrije Universiteit στις Βρυξέλλες.

«Η συνέπεια των παιδιών που υποφέρουν από πρωτοφανείς αλληλουχίες κλιματικών ακραίων καταστάσεων στη διάρκεια της ζωής τους μπορεί τώρα να αποδοθεί στην αδράνεια των σημερινών ενηλίκων», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Δρ Joeri Rogelj από το Imperial College London.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την έκθεση της ζωής σε ξηρασίες, καύσωνες, αποτυχίες καλλιεργειών, πλημμύρες ποταμών, τροπικούς κυκλώνες και πυρκαγιές, για κάθε γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1960 και 2020.

Μέτρησαν την έκθεση για κάθε χώρα στον κόσμο και κάθε σενάριο υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ του τρέχοντος 1 βαθμού και των 3,5 βαθμών πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες συνέκριναν επίσης την ακραία έκθεση των ζωντανών γενεών σήμερα με ένα υποθετικό άτομο που θα είχε βιώσει προβιομηχανικές κλιματικές συνθήκες στα τέλη του 19ου αιώνα.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι τρεις βαθμοί θέρμανσης θα σήμαιναν ότι ένα εξάχρονο παιδί το 2020 θα αντιμετώπιζε 36 φορές περισσότερους καύσωνες, διπλάσιες πυρκαγιές και τροπικούς κυκλώνες, τρεις φορές περισσότερες πλημμύρες ποταμών, τέσσερις περισσότερες αποτυχίες καλλιεργειών, πέντε φορές περισσότερες ξηρασίες.

Επιπλέον, 3,5 βαθμοί θέρμανσης θα σήμαινε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2020 θα ζήσουν 44 φορές περισσότερους καύσωνες.

Δείτε επίσης: Μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή: NASA και ESA ενώνουν τις δυνάμεις τους

Ακόμη και οι άνθρωποι που γεννήθηκαν μετά το 1980 θα βιώσουν περισσότερους καύσωνες, αποτυχίες καλλιεργειών, ξηρασίες και πλημμύρες ποταμών από τις προ-βιομηχανικές κλιματικές συνθήκες.

«Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα άτομα κάτω των 40 ετών σήμερα θα ζήσουν μια άνευ προηγουμένου ζωή ακόμη και κάτω από τα πιο αυστηρά σενάρια μετριασμού της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο καθηγητής Thiery.

Πηγή πληροφοριών: news.com.au