Η Google βρίσκεται επί του παρόντος στο δικαστήριο για μια αντιμονοπωλιακή εντολή που κατατέθηκε το 2018 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί με την εντολή, έλαβε πρόστιμο σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφού η γιγαντιαία τεχνολογική εταιρεία κατηγορήθηκε ότι φέρεται να χρησιμοποίησε άδικες τακτικές για να συντρίψει οποιεσδήποτε ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης, δημιουργώντας μονοπώλιο στην αγορά. Η Google φυσικά το αρνείται αυτό, με τους δικηγόρους της να υποστηρίζουν ότι στους ανθρώπους πραγματικά αρέσει να χρησιμοποιούν τη μηχανή αναζήτησής τους και δεν συνέβαινε τίποτα κακόβουλο.

Δείτε επίσης: Γονείς: Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούν το Google Family Link

Δείτε επίσης: Η Goοgle ασκεί έφεση κατά του προστίμου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στο δικαστήριο την Πέμπτη, η Google υποστήριξε ότι οι άνθρωποι απλώς επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη μηχανή αναζήτησής τους επειδή τους αρέσει πολύ. Για να το αποδείξει αυτό, η νομική ομάδα της Gοogle επεσήμανε ότι στην ανταγωνιστική μηχανή αναζήτησης της Microsoft το Bing, η λέξη με τις περισσότερες αναζητήσεις είναι “Google”.

“Έχουμε υποβάλει στοιχεία που δείχνουν ότι το πιο συνηθισμένο ερώτημα αναζήτησης στο Bing είναι με μεγάλη διαφορά ο όρος Google”, δήλωσε ένας δικηγόρος της Gοogle, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η νομική ομάδα της Google συνέχισε, εξηγώντας ότι “Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το Google επειδή το επιλέγουν, όχι επειδή αναγκάζονται”. Η γιγαντιαία εταιρεία αναζήτησης επεσήμανε επίσης στο δικαστήριο ότι το μερίδιο αγοράς του στην Ευρώπη

ταιριάζει με τις έρευνες καταναλωτών που δείχνουν ότι “το 95% των χρηστών προτιμούν την Google από τις ανταγωνιστικές μηχανές αναζήτησης”.

Δείτε επίσης: ACCC: Κατηγορεί την Gοogle για «προβλήματα συστημικού ανταγωνισμού»

Ο λόγος που η Google βρίσκεται στο δικαστήριο οφείλεται σε αντιμονοπωλιακή εντολή και στο πρόστιμο που εκδόθηκε το 2018 από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δικηγόροι της ΕΕ εξήγησαν γιατί κατατέθηκε η εντολή στο δικαστήριο, αναφέροντας τρεις κύριους λόγους που περιλάμβαναν τα παρακάτω:

  • Οι κατασκευαστές τηλεφώνων αναγκάστηκαν να προεγκαταστήσουν τον Chrome στα τηλέφωνά τους αφού η εταιρεία αρνήθηκε να τους χορηγήσει άδεια χρήσης στο Google Play Store, αν δεν το έκαναν.
  • Η εταιρεία πλήρωνε παρόχους δικτύου και κατασκευαστές για να προεγκαταστήσουν μόνο την εφαρμογή αναζήτησης της Google σε όλες τις συσκευές τους.
  • Εμπόδιζε τις εταιρείες από το να πωλούν τηλέφωνα ή tablet με εναλλακτικές εκδόσεις Android αν δεν έπαιζαν με αυτούς τους κανόνες.

Πηγή πληροφοριών: kotaku.com