Οι solid state drives (SSDs) έχουν γίνει η προτιμώμενη επιλογή έναντι των μονάδων σκληρού δίσκου (HDDs) λόγω της έλλειψης κινούμενων components, της εγγενούς μαγνητικής τους αντίστασης, της ικανότητάς τους να αντέχουν τους κραδασμούς και της συνολικής αντοχής τους. Ωστόσο, μια πρόσφατη δημοσίευση από τον πάροχο αποθήκευσης cloud Backblaze αποκαλύπτει ότι τα failures του SSD είναι όσο και οι αντίστοιχες στις μονάδες σκληρού δίσκου.

Δείτε επίσης: Γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο δίσκος SSD του Mac σας;

Συχνά ευνοημένοι για την αυξημένη ταχύτητά τους, το μειωμένο αποτύπωμα και την αυξημένη ανθεκτικότητα, οι SSDs έχουν γίνει μια τυπική εναλλακτική λύση αποθήκευσης για όλους – από τους gamers έως τα κέντρα δεδομένων. Μια πρόσφατη ανάρτηση στο blog του Andy Klein του Backblaze, ωστόσο, λέει μια πολύ διαφορετική ιστορία σχετικά με την υποτιθέμενη αξιοπιστία και μακροζωία τους.

Το Backblaze είναι ένας πάροχος αποθήκευσης και δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας στο cloud με τέσσερα κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και βασίζονται σε SSD και HDD για server boot drives, αποθήκευση αρχείων καταγραφής, διαγνωστικά συστήματος και διάφορες εργασίες αναφοράς συστήματος. Και οι δύο τύποι μονάδων δίσκου εξυπηρετούν την ίδια λειτουργία στα περιβάλλοντα του Backblaze και υποστηρίζουν συνεχή εγγραφή, ανάγνωση και διαγραφή αρχείων, επιπλέον των λειτουργιών server startup.

Δείτε επίσης: Ο πρώτος SSD για PS5 επιβεβαιώθηκε – η τιμή μπορεί να φτάσει τα 950$

Στα πιο πρόσφατα ετήσια στοιχεία των ποσοστών αποτυχίας (AFR) της εταιρείας, συνέκριναν τα στατιστικά στοιχεία για SSD και HDD που εκτελούν τα ίδια workloads στα ίδια περιβάλλοντα αποθήκευσης cloud. Τα δεδομένα μας λένε ότι οι SSDs στην πραγματικότητα παρουσιάζουν failures με ρυθμό πολύ χαμηλότερο από τους σκληρούς δίσκους, ωστόσο, ο Klein τονίζει το γεγονός ότι πολλοί από τους σκληρούς δίσκους που αναφέρονται ήταν αρκετά χρόνια παλαιότεροι από τους ισοδύναμους SSDs τους.

Τα δεδομένα AFR της Backblaze, τα οποία εμφανίζουν ποσοστά αστοχίας για σκληρούς δίσκους (HDDs) από το 2014 και SSDs για το 2018, αποκαλύπτουν ένα εξαιρετικά παρόμοιο μοτίβο για τα ποσοστά αστοχίας του σκληρού δίσκου (από το 2014 έως το 2017) και τα ποσοστά failure του SSD (2018 έως το 2021). Αυτή η αρχική τάση ανοίγει το δρόμο για μια ενδιαφέρουσα ερώτηση: τα failures του SSD θα συνεχίσουν στο ίδιο trend; Αν ναι, θα περιμέναμε να δούμε μια άνοδο στα ποσοστά αποτυχίας του SSD στα τελευταία τρίμηνα του 2021 η οποία θα συνεχιζόταν για τα επόμενα χρόνια.

Δείτε επίσης: Panasonic: Παρουσιάζει το TOUGHBOOK G2 με ένα tablet 2 σε 1

Το Backblaze δημοσιεύει τακτικά ευρήματα σχετικά με βλάβες στη μονάδα δεδομένων. Παρόλο που τα στοιχεία απέχουν πολύ από το να είναι καταληκτικά, δημιουργείται το ερώτημα εάν οι SSDs είναι πραγματικά πιο αξιόπιστοι και καλύτερη επένδυση από τους σκληρούς δίσκους (HDDs) για συγκεκριμένα workloads και σενάρια.

Πηγή πληροφοριών: techspot.com