Πτώση στις μετοχές του Facebook παρατηρήθηκε μετά τη χθεσινή διακοπή υπηρεσιών και τις αποκαλύψεις της whistleblower Frances Haugen.

Οι μετοχές του Facebook έπεσαν σχεδόν 5% τη Δευτέρα, μετά την πολύωρη διακοπή των υπηρεσιών της εταιρείας, η οποία λέγεται ότι είναι η χειρότερη που έχει υποστεί τα τελευταία περίπου 13 χρόνια. Οι χρήστες δεν μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο Facebook, ενώ αντίστοιχα προβλήματα είχαν και το Instagram και το WhatsApp.

Δείτε επίσης: Facebook: Φρένο στα σχέδια για την ανάπτυξη Instagram για παιδιά

Πάντως, η αγορά τη Δευτέρα είχε γενικά πτωτική τάση. Η πτώση ήταν ιδιαίτερα έντονη στις μετοχές των social media εταιρειών, καθώς το Twitter, το Snap και το Pinterest έπεσαν το καθένα πάνω από 5%.

Οι μετοχές του Facebook υποχώρησαν κατά 4,9% χθες και είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη πτώση μετά το 5% που είχε καταγραφεί στις 9 Νοεμβρίου 2020. Αυτή η κατάσταση κόστισε στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg, περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το Bloomberg. Ο νεαρός δισεκατομμυριούχος βρέθηκε χθες κάτω από τον Bill Gates, στη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Η πτώση στις μετοχές του Facebook, πάντως, συνδεόταν σίγουρα με την πολύωρη διακοπή λειτουργίας των πιο δημοφιλών υπηρεσιών του.

Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα πρόσβασης στις εφαρμογές και τα προϊόντα μας“, ανέφερε η εταιρεία σε tweet, χθες. “Εργαζόμαστε για να επαναφέρουμε τα πράγματα στο φυσιολογικό, το συντομότερο δυνατό, και ζητούμε συγγνώμη για την όποια ταλαιπωρία“.

Δείτε επίσης:

Facebook Down: Σε «ελαττωματική αλλαγή διαμόρφωσης» αποδίδει τη διακοπή

Η διακοπή υπηρεσιών σηματοδοτεί τη χειρότερη διακοπή για το Facebook από το 2008, όταν ένα σφάλμα έθεσε τις υπηρεσίες της εταιρείας εκτός σύνδεσης για περίπου μία ημέρα, επηρεάζοντας περίπου 80 εκατομμύρια χρήστες. Η εταιρεία διαθέτει πλέον 3 δισεκατομμύρια χρήστες, επομένως καταλαβαίνουμε ότι η χθεσινή διακοπή επηρέασε έναν μεγάλο αριθμό ατόμων.

Ωστόσο, η πτώση στις μετοχές του Facebook οφείλεται πιθανότατα και σε ένα άλλο συμβάν: τις αποκαλύψεις ενός πρώην στελέχους στο “60 Minutes“. Η whistleblower Frances Haugen είπε ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ξέρει τα προβλήματα που έχουν οι εφαρμογές της καθώς και ότι χρησιμοποιούνται για παραπληροφόρηση, αλλά βάζει πάνω απ’ όλα το κέρδος.

Μάθετε περισσότερα: Facebook Whistleblower: Κατηγορεί την εταιρεία για κερδοσκοπία

Η Haugen είπε ότι αυτή έδωσε στη δημοσιότητα πολλά από τα εσωτερικά αρχεία του Facebook, με αποτέλεσμα το τελευταίο διάστημα να κυκλοφορούν διάφορες αναφορές για τις πρακτικές της εταιρείας.

Η whistleblower εγκατέλειψε το Facebook τον Μάιο και έκανε αντίγραφα για πολλά εσωτερικά αρχεία, πριν αποχωρήσει. Το πρώην στέλεχος κατηγόρησε το Facebook ότι δίνει προτεραιότητα στα “δικά του κέρδη έναντι της δημόσιας ασφάλειας – θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων“.

Πηγή: CNBC