Τα Windows 11 απαιτούν TPM 2.0 σε όλα τα μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων των εικονικών. Αυτό οφείλεται στην επιμονή της Microsoft να κάνει τα Windows πιο ασφαλή έναντι των χάκερ που τα χρησιμοποιούν για ευπάθειες, αλλά έχει επίσης κόστος απόδοσης σε συστήματα όπου είναι ενεργοποιημένη η ασφάλεια εικονικοποίησης. Ταυτόχρονα, οι πρώτοι χρήστες θα διαπιστώσουν ότι το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft συνοδεύεται από τη συνηθισμένη συλλογή σφαλμάτων, μερικά από τα οποία μπορούν να επηρεάσουν τη γενική απόδοση του υπολογιστή σας.

Δείτε επίσης: Microsoft: Προβλήματα των Windows 11 με τα VirtualBox & Intel Killer

Η Microsoft άνοιξε σήμερα τις πόρτες για τους χρήστες των Windows για αναβάθμιση σε Windows 11, το οποίο είναι ένα περίεργο μείγμα από διάφορες βελτιώσεις UI, νέες και οικείες λειτουργίες, λειτουργίες που λείπουν πριν από την κυκλοφορία και βελτιώσεις ασφάλειας, όλα με λιγότερη ακαταστασία παλαιού τύπου. Η διαδικασία αναβάθμισης είναι πιο ομαλή από ποτέ, αλλά μόλις ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τα Windows 11, θα πρέπει να μάθετε μερικές παλιές συνήθειες και να προσαρμοστείτε στο γεγονός ότι δεν είναι ακόμα τέλειο, παρά τις καλύτερες προσπάθειες της Microsoft να κάνει το interface πιο μοντέρνο και ελκυστικό.

Για να το πούμε απλά, το νέο λειτουργικό σύστημα είναι ακόμα σε εξέλιξη, αλλά οι πρώτοι χρήστες έχουν μόνο μερικά πράγματα να ανησυχούν. Το πρώτο είναι ότι κατά την κατασκευή των Windows 11, η Microsoft ήθελε να εφαρμόσει ένα επίπεδο ασφάλειας επιχειρησιακής ποιότητας σε όλα τα μηχανήματα που μπορούν να το τρέξουν. Αυτό έχει προκαλέσει πολλές αντιπαραθέσεις σχετικά με τις απαιτήσεις συστήματος, οι οποίες είναι πιο αυστηρές από αυτές των Windows 10 και αφήνουν εκτός πολλούς υπάρχοντες υπολογιστές με σχετικά σύγχρονο hardware.

Εάν, ωστόσο, μετακινηθείτε στα Windows 11 αγοράζοντας νέο υπολογιστή, ενδέχεται να δείτε μειωμένη απόδοση gaming λόγω της εφαρμογής της ασφάλειας που βασίζεται σε εικονικοποίηση (VBS) από τη Microsoft. Το ζήτημα ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από τους ανθρώπους του PC Gamer, οι οποίοι έκαναν κάποιες δοκιμές και διαπίστωσαν ότι οι μηχανές OEM απέδωσαν κάτω από τις προσδοκίες.

Δείτε επίσης: Windows 11: Το Store είναι ανοιχτό σε app stores τρίτων

Αποδεικνύεται ότι το VBS είναι ενεργοποιημένο από προεπιλογή σε αυτά τα συστήματα και οδηγεί σε «performance regressions» έως και πέντε τοις εκατό στο Far Cry New Dawn, 10 τοις εκατό στο benchmark 3DMark Time Spy, 25 τοις εκατό στο Horizon Zero Dawn και 28 τοις εκατό στο Shadow of the Tomb Raider.

Το VBS εισήχθη για πρώτη φορά στα Windows 10 ως προαιρετική λειτουργία και χρησιμοποιεί hardware virtualization για τη δημιουργία και απομόνωση μιας ασφαλούς περιοχής μνήμης από το κανονικό λειτουργικό σύστημα. Τα Windows μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτήν την εικονική ασφαλή λειτουργία για να φιλοξενήσουν διάφορες λειτουργίες ασφαλείας και να αποτρέψουν το malware από το exploiting τρωτών σημείων στο λειτουργικό σύστημα και την εισαγωγή κακόβουλου κώδικα. Για εταιρικούς πελάτες, αυτό παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Με τα Windows 11, η Microsoft θέλει να κάνει το VBS στάνταρ τόσο για καταναλωτές όσο και για επιχειρήσεις/κυβερνητικά μηχανήματα. Για να είναι σαφές, το VBS θα ενεργοποιηθεί μόνο από προεπιλογή σε νέες εγκαταστάσεις. Εάν πραγματοποιήσετε μια επιτόπια αναβάθμιση χρησιμοποιώντας ένα ISO, μέσω του Windows 11 Installation Assistant ή αφού σας προσφερθεί η αναβάθμιση μέσω του Windows Update, το VBS θα είναι απενεργοποιημένο, εκτός εάν ενεργοποιήθηκε χειροκίνητα πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αναβάθμισης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ενοχλήσεων για τους πρώτους χρήστες που κάνουν τη μετάβαση στα Windows 11 θα είναι μια σειρά σφαλμάτων που πιθανότατα θα διορθωθούν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες. Ορισμένες είναι αρκετά σοβαρές για να υποβαθμίσουν την εμπειρία σας, όπως μια διαρροή μνήμης που σχετίζεται με τη διαδικασία File Explorer που μπορεί να τρώει γρήγορα τη διαθέσιμη μνήμη RAM.

Δείτε επίσης: Windows 11: Πώς να αλλάξετε το desktop background σας;

Αυτό ανακαλύφθηκε από τον χρήστη του Reddit u/gyrohan269 πριν από δύο μήνες, αλλά δεν φαίνεται να έχει διορθωθεί στη δημόσια έκδοση (22000.194). Κανονικά, το File Explorer – ή οποιαδήποτε άλλη διαδικασία για αυτό το θέμα – θα πρέπει να ελευθερώσει τον χώρο που έχει εκχωρηθεί όταν δεν είναι πλέον απαραίτητος.

Ωστόσο, στα Windows 11, το File Explorer φαίνεται να κολλάει σχεδόν σε όλη τη μνήμη RAM που διατίθεται κάθε φορά που ανοίγετε ένα νέο παράθυρο. Αυτό σημαίνει ότι εάν εργάζεστε με πολλά παράθυρα του File Explorer ανοιχτά, το κλείσιμο τους αφήνει «σκουπίδια» στη μνήμη του συστήματος επιβραδύνοντας το σύστημά σας όταν χρησιμοποιείτε εφαρμογές που απαιτούν RAM, είτε πρόκειται για προγράμματα περιήγησης είτε για λογισμικό παραγωγικότητας.

Ο μόνος τρόπος για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα είναι να ανοίξετε το Task Manager και να επανεκκινήσετε χειροκίνητα τη διαδικασία File Explorer.

Πηγή πληροφοριών: techspot.com