Κατάσκοποι της ρωσικής κυβέρνησης «έκλεψαν» τη φόρμουλα εμβολίου COVID-19 του Ηνωμένου Βασιλείου για να δημιουργήσει το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της βρετανικής εφημερίδας Sun. Η σύντομη έκθεση, η οποία προέρχεται από ανώνυμους Βρετανούς αξιωματούχους, ισχυρίζεται ότι ένας Ρώσος πράκτορας έκλεψε αυτές τις πληροφορίες «αυτοπροσώπως».

Δείτε επίσης: Νορβηγία: Έχει τελικά επαναπροσδιορίσει τον Covid-19 ως γρίπη;

Δείτε επίσης: YouTube: Θα αφαιρέσει βίντεο παραπληροφόρησης για τα εμβόλια COVID-19

«Η Ρωσία έκλεψε τη φόρμουλα για το εμβόλιο Oxford/AstraZeneca και το χρησιμοποίησε για να βοηθήσει στη δημιουργία του δικού της εμβολίου», λένε οι υπουργοί. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας λένε ότι έχουν αποδείξεις ότι ένας από τους κατασκόπους του Βλαντιμίρ Πούτιν έκλεψε τα ζωτικά δεδομένα».

Η έκθεση δεν αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την υποτιθέμενη κατασκοπεία, εκτός από την παλαιότερη αναφορά ότι Ρώσοι χάκερ προσπάθησαν να κλέψουν πληροφορίες για εμβόλια από δυτικές εταιρείες το 2020. Και η έκθεση δεν εξηγεί γιατί μπορεί η «κλοπή» πληροφοριών για ένα εμβόλιο να είναι κάτι κακό, καθώς η πανδημία θα τελειώσει μόνο όταν εμβολιαστεί σχεδόν όλος ο κόσμος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όταν η πανδημία ξέσπασε για πρώτη φορά το 2020, η παγκόσμια συνεργασία για το εμβόλιο κατά του COVID-19 λεγόταν ότι είναι πολύ πιο σημαντική από το εταιρικό απόρρητο στη φαρμακοβιομηχανία.

Το βρετανικό εμβόλιο COVID-19, που αναπτύχθηκε μέσω συνεργασίας μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 100 χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας και είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Το εμβόλιο AstraZeneca είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα εμβόλια στον κόσμο χάρη στο γεγονός ότι δεν απαιτεί θερμοκρασίες αποθήκευσης deep freeze όπως το εμβόλιο Pfizer. Περίπου 3 δισεκατομμύρια δόσεις AstraZeneca θα έχουν χορηγηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρεία.

Το εμβόλιο της Ρωσίας, Sputnik V, έχει κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 60 χώρες και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στην πρόληψη συμπτωματικών ασθενειών. Αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει ακόμη δώσει τη σφραγίδα έγκρισης στο εμβόλιο Sputnik, οδηγώντας τους πλούσιους Ρώσους στο να αναζητήσουν δυτικά εμβόλια που θα τους επιτρέψουν να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα διεθνώς. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει επίσης αναγνωρίσει τη λήψη του Sputnik, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί Ρώσοι που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Δείτε επίσης: COVID-19: Το επόμενο έτος θα εμβολιαστούν μωρά ηλικίας έξι μηνών;

Η Ρωσία αντιμετώπισε δυσκολίες με την κυκλοφορία των εμβολίων της στο εσωτερικό της χώρας και έχει εμβολιάσει πλήρως μόλις το 31% του πληθυσμού της. Η χώρα τώρα τελευταία έχει σημειώσει τεράστια αύξηση των κρουσμάτων με τους καθημερινούς αριθμούς κρουσμάτων να φτάνουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από τον Δεκέμβριο του 2020. Η Ρωσία ανέφερε πάνω από 27.000 νέα κρούσματα Covid-19 την Κυριακή και 949 νέους θανάτους από τη νόσο.

Γιατί να ενοχληθεί κάποιος αν όντως κάτι τέτοιο έχει συμβεί; Γιατί να ενοχληθεί κάποιος που μια χώρα «έκλεψε» πληροφορίες περί υγειονομικής περίθαλψης με μοναδικό στόχο να κάνει τον πληθυσμό της πιο υγιή; Η Ρωσία δεν έκλεψε πυρηνικούς κώδικες. Έκλεψαν, δήθεν, κάποιες πληροφορίες για το πώς να φτιάξουν ένα εμβόλιο για να τερματίσουν μια πάρα πολύ σοβαρή πανδημία.

Πηγή πληροφοριών: gizmodo.com