Η Olympus, μια κορυφαία εταιρεία ιατρικής τεχνολογίας, αναγκάστηκε να “κλείσει” τα IT συστήματα της στην Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς και Λατινική Αμερική) μετά από κυβερνοεπίθεση που έπληξε το δίκτυό της την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021.

CELON ELITE

Δείτε επίσης: Η Pacific City Bank δέχτηκε επίθεση από το AvosLocker ransomware

“Με τον εντοπισμό ύποπτης δραστηριότητας, κινητοποιήσαμε αμέσως μια εξειδικευμένη ομάδα αντιμετώπισης, συμπεριλαμβανομένων ιατροδικαστικών εμπειρογνωμόνων, και εργαζόμαστε επί του παρόντος δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στην επίλυση αυτού του ζητήματος”, αναφέρει η Olympus σε δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα, δύο ημέρες μετά την επίθεση.

“Στο πλαίσιο της έρευνας και του περιορισμού, έχουμε αναστείλει τα επηρεαζόμενα συστήματα και ενημερώσαμε τους σχετικούς εξωτερικούς εταίρους.”

Η εταιρεία δεν αποκάλυψε εάν τα δεδομένα πελατών ή εταιρείας έχουν κλαπεί κατά τη διάρκεια του “πιθανού περιστατικού κυβερνοασφάλειας”, αλλά είπε ότι θα παράσχει νέες πληροφορίες σχετικά με την επίθεση μόλις είναι διαθέσιμες.

“Συνεργαζόμαστε με κατάλληλα τρίτα μέρη για αυτήν την κατάσταση και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εξυπηρετούμε με ασφάλεια τους πελάτες και τους επιχειρηματικούς μας συνεργάτες”, πρόσθεσε η Olympus.

“Η προστασία των πελατών και των συνεργατών μας και η διατήρηση της εμπιστοσύνης τους σε εμάς είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας.”

Δείτε επίσης: Χειριστές ransomware συνελήφθησαν στην Ουκρανία

Τον Σεπτέμβριο η εταιρεία δέχτηκε επίθεση ransomware BlackMatter

Αυτό το περιστατικό ακολουθεί μια επίθεση ransomware που έπληξε τα IT συστήματα EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική) της Olympus στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Παρόλο που η Olympus δεν κοινοποίησε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των επιτιθέμενων, τα ransom notes που βρέθηκαν σε συστήματα που επηρεάστηκαν αποκάλυψαν ότι οι χειριστές ransomware BlackMatter συντόνισαν την επίθεση.

Τα ίδια ransom notes έδειχναν και έναν ιστότοπο Tor που η ομάδα BlackMatter χρησιμοποιούσε στο παρελθόν για να επικοινωνεί με τα θύματά τους.

Παρόλο που η Olympus, για άλλη μια φορά, δεν αποκάλυψε πολλές λεπτομέρειες για τη φύση της επίθεσης που έπληξε τα συστήματα IT της Αμερικής, οι συμμορίες ransomware είναι γνωστό ότι κάνουν τις επιθέσεις τους τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες για να καθυστερήσουν τον εντοπισμό.

Το FBI και η CISA ανέφεραν σε ένα κοινό advisory που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο ότι “παρατήρησαν αύξηση των επιθέσεων ransomware που συμβαίνουν τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα – όταν τα γραφεία είναι συνήθως κλειστά.”

Δείτε επίσης: Νέο Python ransomware: Κρυπτογράφησε σύστημα μέσα σε τρεις ώρες

Η Olympus έχει πάνω από 31.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και περισσότερα από 100 χρόνια ιστορίας στην ανάπτυξη ιατρικών, βιοεπιστημών και βιομηχανικού εξοπλισμού.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com