Μια νέα έρευνα δείχνει ότι ένας μεγάλος αριθμός Καναδών έχει αρνητική άποψη για το Facebook. Συγκεκριμένα, το 40% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση των Leger και Association for Canadian Studies εξέφρασε την παραπάνω άποψη.

Έρευνα: Μεγάλο ποσοστό Καναδών έχει αρνητική άποψη για το Facebook

Η συντριπτική πλειοψηφία συμφώνησε επίσης ότι το Facebook ενισχύει τη ρητορική μίσους και βοηθά στη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων. Επιπλέον, πολλοί είπαν ότι η πλατφόρμα βλάπτει την ψυχική υγεία των χρηστών και είναι κυρίως επικίνδυνη για τα παιδιά και τους εφήβους.

Δείτε επίσης: Android app με κακόβουλο κώδικα κλέβει Facebook credentials

Ωστόσο, υπήρχαν και αρκετοί που δεν είχαν εντελώς αρνητική άποψη για το Facebook. Μερικοί υποστήριξαν ότι η social media πλατφόρμα τους βοηθά να επικοινωνούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ενώ επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών και την ελεύθερη έκφραση.

Η online δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 8 και 10 Οκτωβρίου. Συμμετείχαν 1.545 Καναδοί.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Leger, Christian Bourque, λέει ότι οι Καναδοί διατηρούν μια εξάρτηση από το Facebook αλλά όχι μια έντονη αγάπη για αυτό, καθώς η πλατφόρμα έχει βρεθεί στο στόχαστρο λόγω του ότι προωθεί ρητορική μίσους και επηρεάζει την αυτοεκτίμηση των χρηστών.

Υπάρχει μια σχέση τύπου σε χρειάζομαι-αλλά-δεν-σ’ αγαπώ“, είπε ο Bourque σε συνέντευξή του.

Το Facebook έχει πραγματικά πρόβλημα σχετικά με την εταιρική του εικόνα και θα πρέπει να το αντιμετωπίσει“.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα πρώην στέλεχος του Facebook, η Frances Haugen κατέθεσε ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ότι τα προϊόντα της εταιρείας βλάπτουν τα παιδιά και ότι το Facebook ενδιαφέρεται περισσότερο για τα κέρδη του παρά για τους χρήστες του.

Η πρόσφατη μαρτυρία της whistleblower έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα του Facebook. Η εταιρεία έχει ήδη κατηγορηθεί για την προώθηση ρητορικής μίσους, τη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, ενώ κανείς δεν έχει ξεχάσει το τεράστιο σκάνδαλο Cambridge Analytica του 2018.

Δείτε επίσης: Κι άλλη whistleblower θέλει να καταθέσει εναντίον του Facebοok

Επιπλέον, η πλατφόρμα είχε χρησιμοποιηθεί και από τους υποστηρικτές του πρώην Προέδρου Donald Trump για τη διοργάνωση της εισβολής στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2021.

Σχολάζοντας την αρνητική άποψη των περισσότερων Καναδών για το Facebook, ο Bourque είπε: “Ένα γεγονός δεν είναι ποτέ αρκετό για να καταστρέψει μια εταιρεία. Αλλά όταν υπάρχει μια σειρά γεγονότων, τότε γίνεται κάτι, είναι σαν μια χιονοστιβάδα“.

Το Facebook έχει πει ότι πραγματοποιεί επενδύσεις που στοχεύουν στην εξάλειψη της παραπληροφόρησης και του επιβλαβούς περιεχομένου.

Οι Καναδοί έρχονται στο Facebook για να συνδεθούν με τους αγαπημένους τους, να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους και να μοιραστούν αυτό που τους ενδιαφέρει“, έγραψε η εταιρεία.

Έρευνα: Μεγάλο ποσοστό Καναδών έχει αρνητική άποψη για το Facebook

Το Facebook τόνισε, επίσης, την απαγόρευση αρκετών καναδικών οργανώσεων προώθησης μίσους και μια συνεργασία με το Centre on Hate, Bias and Extremism του Ontario Tech University για τη διερεύνηση αυτών των στοιχείων στο διαδίκτυο.

Το Facebook κατέχει επίσης τις εφαρμογές Messenger, Instagram και WhatsApp.

Δείτε επίσης: Το Instagram θα ζητά από τους έφηβους να κάνουν ένα διάλειμμα!

Στην ερώτηση αν αυτό το σύνολο εφαρμογών του Facebook θα έπρεπε να διαλυθεί “για να διασφαλιστεί ο υγιής ανταγωνισμός” ένα μεγάλο ποσοστό των Καναδών συμμετεχόντων απάντησε καταφατικά.

Τέλος, μόνο ένας στους πέντε ερωτηθέντες είχε θετική άποψη για τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο του Facebook, Mark Zuckerberg. Σχεδόν οι μισοί απάντησαν όταν είχαν αρνητική άποψη, ενώ το ένα τρίτο δεν ήταν σίγουρο.

Πηγή: Global News