Η επιστολή του 2019 μιας μηχανικού της Microsoft Corp. που ανέφερε μια σχέση με τον Bill Gates που προηγήθηκε της αποχώρησής του από το διοικητικό συμβούλιο δεν ήταν η πρώτη φορά που ορισμένοι διευθυντές της Microsoft αντιμετώπισαν την ανάρμοστη συμπεριφορά του δισεκατομμυριούχου με γυναίκες υπαλλήλους.

Δείτε επίσης: Bill Gates Microsoft: Εκφόβιζε υπαλλήλους και ήταν κατά του diversity, σύμφωνα με έκθεση

Δείτε επίσης: Bill Gates: Αποχώρησε από το Δ.Σ. της Microsoft επειδή είχε σχέση με υπάλληλο;

Πάνω από μια δεκαετία πριν, στελέχη της Microsoft ανακάλυψαν email μεταξύ του κ. Gates και μιας εργαζόμενης μεσαίου επιπέδου στην εταιρεία, ενώ ο κ. Gates ήταν ακόμη υπάλληλος στη Microsoft και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, σύμφωνα με άτομα εξοικειωμένα με το θέμα. Στα μηνύματα, ο τότε παντρεμένος κ. Gates φλέρταρε με τη γυναίκα υπάλληλο.

Δύο κορυφαία στελέχη της Microsoft, ο τότε γενικός σύμβουλος Brad Smith και η τότε επικεφαλής της εταιρείας Lisa Brummel, συναντήθηκαν με τον κ. Gates και του είπαν ότι η συμπεριφορά ήταν ακατάλληλη και έπρεπε να σταματήσει. Ο κ. Gates δεν αρνήθηκε τις ανταλλαγές μηνυμάτων αλλά είπε στα στελέχη εκ των υστέρων ότι δεν ήταν καλή ιδέα και ότι θα σταματήσει.

Τα στελέχη ενημέρωσαν ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Microsoft, και μια επιτροπή του συμβουλίου συζήτησε το θέμα. Το συμβούλιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι καμία περαιτέρω ενέργεια δεν δικαιολογείται επειδή δεν υπήρχε φυσική αλληλεπίδραση.

Ο εκπρόσωπος της Microsoft Frank Shaw είπε ότι το 2008, λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί ο κ. Gates, η εταιρεία έλαβε γνώση των email που στάλθηκαν το 2007. Στα email, ο κ. Gates πρότεινε να συναντήσει τη γυναίκα υπάλληλο εκτός της εργασίας και εκτός πανεπιστημιούπολη, είπε ο κ. Shaw. «Ενώ φλέρταραν, δεν ήταν απροκάλυπτα σεξουαλικές οι συζητήσεις, αλλά θεωρήθηκαν ακατάλληλες», είπε. Ο κ. Shaw είπε ότι η υπάλληλος δεν έκανε ποτέ καταγγελία για το περιστατικό.

Δείτε επίσης: Bill Gates: Θέλει οι δυτικές χώρες να τρώνε «συνθετικό κρέας»

Η εκπρόσωπος του κ. Gates, Bridgitt Arnold, δήλωσε: «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς, ανακυκλωμένες φήμες από πηγές που δεν έχουν άμεση γνώση των γεγονότων».

Ο κ. Gates, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ήταν διευθύνων σύμβουλος της Microsoft μέχρι το 2000, υπάλληλος πλήρους απασχόλησης έως το 2008 και πρόεδρος έως το 2014. Διετέλεσε στο διοικητικό συμβούλιο της Microsoft για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες μέχρι να παραιτηθεί από τη θέση του τον Μάρτιο του 2020. Την επόμενη χρονιά, ο κ. Gates και η σύζυγός του, Melinda French Gates, κατέθεσαν αίτηση για να τερματίσουν τον 27χρονο γάμο τους. Το διαζύγιο οριστικοποιήθηκε τον Αύγουστο. Οι δυο τους συνεχίζουν να ηγούνται από κοινού το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, μία από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπίες του κόσμου.

Πηγή πληροφοριών: wsj.com