Η υπηρεσία πληροφοριών GCHQ υπέγραψε συμφωνία με την Amazon Web Services (AWS) για τη φιλοξενία απόρρητου υλικού και την ενίσχυση της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης για σκοπούς κατασκοπείας.

Δείτε επίσης: Η Amazon θα εξοπλίσει τα νοσοκομεία με την Alexa! Γιατί;

Δείτε επίσης: Amazon: Κατηγορείται για παραπλάνηση της αντιμονοπωλιακής επιτροπής

Αν και η προμήθεια υποδομής cloud από το AWS υπογράφηκε από την GCHQ, θα χρησιμοποιηθεί και από τις αδελφικές υπηρεσίες κατασκοπείας MI5 και MI6 και το Υπουργείο Άμυνας κατά τη διάρκεια κοινών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η συμφωνία δεν είχε δημοσιοποιηθεί και υπογράφηκε νωρίτερα μέσα στην χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση.

Σε ένα άρθρο που κυκλοφόρησε στους Financial Times τον Φεβρουάριο, ο διευθυντής του GCHQ Jeremy Fleming είπε ότι οι υπηρεσίες “αναμένουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι στο επίκεντρο αυτού του μετασχηματισμού και θέλουμε να είμαστε transparent σχετικά με τη χρήση της”.

Η λεγόμενη «καλή τεχνητή νοημοσύνη» θα επέτρεπε στους «αναλυτές να αντιμετωπίσουν συνεχώς αυξανόμενους όγκους και πολυπλοκότητα δεδομένων, βελτιώνοντας την ποιότητα και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων».

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των troll που διακινούν fake news, καθώς και την παρακολούθηση δικτύων που διακινούν ανθρώπους, ναρκωτικά ή όπλα, σημείωσε ο Fleming.

Η AWS (Amazon Web Services) διαθέτει μια σειρά εργαλείων που τροφοδοτούνται με AI, συμπεριλαμβανομένης της αμφιλεγόμενης πλατφόρμας ανάλυσης εικόνας Rekognition, ομιλίας speech-to-text/text-to, μετάφρασης και ανάλυσης κειμένου και μια μυστική περιοχή που έχει δημιουργηθεί ειδικά για την κοινότητα πληροφοριών των ΗΠΑ. Η CIA τον Νοέμβριο ανέθεσε το συμβόλαιό της για το C2E σε μια ομάδα παρόχων συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Google, IBM, Microsoft

και Oracle, όπως ανέφερε τότε η FedScoop. Αυτή η σύμβαση το 2013 είχε ανατεθεί στην AWS.

Δείτε επίσης: Συνεργασία Verizon – Amazon: Δορυφορικό internet σε αγροτικές περιοχές

Η AWS (Amazon Web Services) θα φιλοξενεί τις άκρως απόρρητες πληροφορίες της GCHQ και των αδελφικών της υπηρεσιών. Οι κατάσκοποι θα πρέπει να χρησιμοποιούν εργαλεία AWS όπως η αναγνώριση ομιλίας και η αυτόματη μετάφραση για ταχύτερη επεξεργασία των κλεμμένων recordings. Επίσης, θα δώσει στους κατασκόπους τα εργαλεία για να εκτελούν ταχύτερες αναζητήσεις ο ένας στις βάσεις δεδομένων του άλλου.

Ο Ciaran Martin, πρώην επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας του GCHQ, είπε ότι η συμφωνία με την AWS (Amazon Web Services) «δεν αφορά τη συλλογή ή τη συσσώρευση περισσότερων δεδομένων», αλλά «την πιο αποτελεσματική χρήση των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων».

Η επιλογή ενός παρόχου cloud στις ΗΠΑ εγείρει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με την ψηφιακή κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου. Πηγές της FT ανέφεραν ότι η GCHQ αρχικά αναζήτησε έναν πάροχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν μπόρεσε να βρει έναν εγχώριο παίκτη με τις απαιτούμενες δυνατότητες.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com