Τυφλή γυναίκα αποκτά τεχνητή όραση χάρη σε ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο. Το εμφύτευμα επιτρέπει στην ασθενή να βλέπει σχήματα και γράμματα μετά από 16 χρόνια, που βρισκόταν στο σκοτάδι.

Δείτε επίσης: MIT: Προσθετικό χέρι χαμηλού κόστους βοηθά ακρωτηριασμένους ανθρώπους να νιώσουν ξανά

Τυφλή γυναίκα αποκτά τεχνητή όραση χάρη σε εμφύτευμα στον εγκέφαλο

Μια Ισπανίδα έχασε την όρασή της λόγω μιας ταχέως εξελισσόμενης πάθησης, που επηρέασε τα οπτικά της νεύρα. Όμως, με τη βοήθεια ερευνητών και με μια μικρή συσκευή που εμφυτεύεται στον εγκέφαλό της και συγκεκριμένα στον οπτικό της φλοιό, έχει κάνει τα πρώτα βήματα για την αποκατάσταση της όρασής της. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτό γίνεται χωρίς να χρησιμοποιεί τα μάτια της.

Η Berna Gomez ήρθε αντιμέτωπη με μια ιδιαίτερη κατάσταση, όταν διαγνώστηκε με οπτική νευροπάθεια σε ηλικία 42 ετών. Η πάθηση εξελίχθηκε ταχύτατα και επιδείνωσε την κατάσταση των οπτικών νεύρων της Ισπανίδας, προκαλώντας της τύφλωση μέσα σε λίγες μέρες. Το 2018, στα 57 της χρόνια, η Gomez αποφάσισε να δοκιμάσει εθελοντικά για έξι μήνες ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλό της, για να δει αν θα μπορούσε να βοηθηθεί η όρασή της. Πράγματι, χάρη σε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα και το Miguel Hernandez University στην Ισπανία, η Gomez μπορεί να έχει την ευκαιρία να αποκαταστήσει σε ένα σημαντικό βαθμό την όρασή της.

Αυτό επιτεύχθηκε χρησιμοποιώντας ένα εμφύτευμα γνωστό ως Moran|Cortivis Prosthesis. Η συσκευή, η οποία αποτελείται από 96 μεμονωμένα ηλεκτρόδια, εμφυτεύεται απευθείας στον οπτικό φλοιό του ασθενούς. Μόλις τοποθετηθούν, τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος μπορούν να δημιουργούν συγκεκριμένους συνδυασμούς για να παραδώσουν “εικόνες” απευθείας στο μυαλό του ασθενούς.

Δείτε επίσης: Άντρας χρησιμοποίησε 3D εκτύπωση για να βοηθήσει το τυφλό σκυλί του

Σύμφωνα με το Journal of Clinical Investigation, το εμφύτευμα παρουσίασε με επιτυχία εικόνες που κυμαίνονται από φωτεινές κηλίδες και οριζόντιες γραμμές έως μερικά κεφαλαία και μικρά γράμματα.

Στο τελευταίο μέρος των δοκιμών, η Gomez φόρεσε ειδικά γυαλιά με ενσωματωμένη κάμερα η οποία σκανάρει τα αντικείμενα μπροστά της και διεγείρει διαφορετικούς συνδυασμούς ηλεκτροδίων στο εμφύτευμα. Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία απλών εικόνων. 

Τυφλή γυναίκα αποκτά τεχνητή όραση χάρη σε εμφύτευμα στον εγκέφαλο

Πρόκειται για ένα τεράστιο επίτευγμα όσον αφορά στην αποκατάσταση της όρασης. Σε αντίθεση με τα εμφυτεύματα αμφιβληστροειδούς, η συγκεκριμένη μέθοδος παρακάμπτει πλήρως το οπτικό νεύρο του δέκτη και παρέχει πληροφορίες απευθείας στο κέντρο όρασης του εγκεφάλου. Αυτό παρέχει τη δυνατότητα παράδοσης εικόνων στους ασθενείς, παρά τις οποιεσδήποτε συνθήκες που εμποδίζουν το οπτικό τους νεύρο να επικοινωνήσει με τον εγκέφαλό τους.

Δείτε επίσης: Η Samsung θέλει να κάνει copy paste έναν ανθρώπινο εγκέφαλο

Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους στοχεύει στο να δώσει μεγαλύτερη κινητικότητα σε ένα τυφλό άτομο. Μπορεί να τους επιτρέψει να αναγνωρίσουν ένα άτομο, πόρτες ή αυτοκίνητα εύκολα. Μπορεί να αυξήσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια αυτών των ατόμων.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μελέτη του εμφυτεύματος σε περισσότερους εγκεφάλους θα επιτρέψει κάποια στιγμή συνδυασμό ερεθισμάτων, ο οποίος θα παράγει ακόμα πιο περίπλοκες οπτικές εικόνες.

Πηγή: TechSpot