Το Facebook ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αλλάζει το όνομά του σε Meta. Αλλά η μετάβαση αυτή φαίνεται πως συναντά κάποια εμπόδια.

Δείτε επίσης: Facebook Messenger/Instagram: Χρήστες ανέφεραν προβλήματα σύνδεσης

Μια εταιρεία έχει ήδη στην κατοχή της το εμπορικό σήμα “Meta” – και αυτό συνέβαινε πολύ πριν το Facebook κυκλοφορήσει το νέο του όνομα.

Ο ιδρυτής της startup Meta PC με έδρα την Αριζόνα, Zach Shutt, είπε στο Insider ότι η εταιρεία υπέβαλε αίτηση για το εμπορικό σήμα “Meta” τον Αύγουστο. Ο ιστότοπος του Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων επιβεβαιώνει την κατάθεση, η οποία αναφέρει ότι η Meta PC ξεκίνησε να χρησιμοποιεί το brand για τη γκάμα των προϊόντων της τον Νοέμβριο του 2020.

Η Meta PC πουλά υπολογιστές, disk drives, πληκτρολόγια και άλλες συσκευές.

Το Facebook, υπέβαλε αίτηση για το brand στις 28 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την κατάθεσή του στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων. Ωστόσο, η μη κερδοσκοπική Πρωτοβουλία Chan Zuckerberg κέρδισε την κυριότητα του εμπορικού σήματος “META” το 2018, σύμφωνα με ξεχωριστή κατάθεση στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων.

Δείτε επίσης: Facebook: Θα καταργήσει το σύστημα αναγνώρισης προσώπου

Ένα “federal trademark” παρέχει σε μια εταιρεία νομική προστασία σε εθνικό επίπεδο για την επωνυμία της και βοηθά στην αναγνώριση των προϊόντων και των υπηρεσιών της, σύμφωνα με το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων. Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι μια εταιρεία θα κατέχει μια συγκεκριμένη λέξη και θα εμποδίζει τους υπολοίπους από το να την χρησιμοποιούν.

Για παράδειγμα, εάν το Facebook λάβει την άδεια για το εμπορικό σήμα Meta, αυτό δεν θα σήμαινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να εμποδίσει μια εταιρεία εκτός του κλάδου της να τη χρησιμοποιήσει. Δεν είναι σαφές εάν ένα δικαστήριο θα αποφανθεί ότι η MetaPC και το Facebook βρίσκονται στον ίδιο κλάδο, λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ διαφορετικές επιχειρήσεις τους.

Τα filings δεν έχουν εγκριθεί – τα filings εξακολουθούν να αναφέρονται ως “live” – που σημαίνει ότι η Meta PC δεν κατέχει ακόμη το εμπορικό σήμα “Meta”. Παρόλα αυτά, κατέθεσε την αίτησή της δύο ολόκληρους μήνες πριν το Facebook ανακοινώσει τη μετονομασία του – πράγμα που σημαίνει ότι η γιγαντιαία τεχνολογική εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια νομική μάχη.

Βέβαια, το παιχνίδι που παίζει η Meta PC δεν είναι ξεκάθαρο. Ο Schutt και ο συνιδρυτής Joe Darger δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να παραιτηθούν από όλη αυτή την υπόθεση εάν ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg τους δώσει 20 εκατομμύρια δολάρια, ανέφερε το TMZ. Ωστόσο, ο Schutt αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ποσό ή ότι έκανε μια τέτοια πρόταση.

Η Meta PC έχει μιλήσει για το rebrand του Facebook στον λογαριασμό της στο Twitter, δημοσιεύοντας memes και άλλα αστεία υπό το φως της αλλαγής του ονόματος. Η εταιρεία δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει τον Schutt να ανακοινώνει αστειευόμενος ότι η MetaPC αλλάζει το όνομά της σε “Facebook”.

Δείτε επίσης: Facebook: Επαλήθευσε fan page/Bitcoin scammer ως account του Elon Musk

Ο Jim Prior, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Superunion, δήλωσε στο Insider ότι το Facebook διοχέτευσε χρηματικούς και νομικούς πόρους για να εξασφαλίσει τα διαδικτυακά δικαιώματα στο “Meta” αλλά το rebrand θα μπορούσε να επηρεάσει μικρότερες επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το ίδιο εμπορικό σήμα.

Πηγή πληροφοριών: businessinsider.com