Οι απάτες Post Office και Royal Mail δεν είναι κάτι καινούργιο καθώς οι κλέφτες στον κυβερνοχώρο χρησιμοποιούν συχνά τα αξιόπιστα brands για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές ώστε να παραδώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Στο παρελθόν, έχουμε δει διαδικτυακούς απατεώνες να στοχεύουν χρήστες με ψεύτικα μηνύματα κειμένου που συνήθως ισχυρίζονται ότι ένα δέμα περιμένει να παραδοθεί αλλά μόνο αφού πληρωθεί ένα μικρό απλήρωτο ποσό. Στη συνέχεια ακολουθεί ένα link σε έναν ιστότοπο που μοιάζει με το επίσημο, όπου εκεί τους κλέβουν τα δεδομένα.

Δείτε επίσης: Εκατομμύρια χρήστες Android έπεσαν θύματα απάτης με συνδρομές

Δείτε επίσης: Αγοραστές NFTs εξαπατήθηκαν με rug pull από τα Evolved Apes NFTs

Καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πλέον αυτές τις κακόβουλες απάτες, οι εγκληματίες προσπαθούν τώρα να βρουν νέους τρόπους για να εξαργυρώσουν χρήματα με την πιο πρόσφατη απειλή που στοχεύει χρήστες smartphone με ένα έξυπνο κόλπο.

Όπως εντόπισε η ομάδα ασφαλείας της Avast, φαίνεται πως τώρα οι απατεώνες κλέβουν χρήματα μέσω εφαρμογών που περιέχουν κάτι που ονομάζεται fleeceware, το οποίο μπορεί να κάνει sign in ανυποψίαστους χρήστες σε ακριβά προγράμματα συνδρομής που μπορεί να είναι σχεδόν αδύνατο να ακυρωθούν.

Ο τρόπος με τον οποίο κάνουν τους χρήστες να εγκαταστήσουν αυτές τις εφαρμογές είναι μέσω διαφημίσεων σε πλατφόρμες social media που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από τη Royal Mail και προσφέρουν κίνητρα μετρητών έως και 10.000 £ για τη συμπλήρωση μιας έρευνας και την αποστολή του link σε φίλους και συγγενείς.

Μόλις εξαπατηθεί το πρώτο άτομο, είναι εύκολο να δείτε πώς εξαπλώνεται, επειδή κάθε θύμα που το λαμβάνει πιστεύει ότι προέρχεται από φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Μόλις ολοκληρωθεί η ψεύτικη έρευνα, οι χρήστες τηλεφώνων καλούνται στη συνέχεια να κατεβάσουν μια εφαρμογή παρακολούθησης δεμάτων που έχει τοποθετηθεί σε επίσημες αγορές εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένου του Google Play Store.

Δείτε επίσης: Διεθνές κύκλωμα απάτης έκλεψε εκατομμύρια από μέλη του στρατού

Εάν ένας στόχος παραπλανηθεί, η εφαρμογή εγκαθιστά το fleeceware με χρέωση 70 $ το μήνα και στη συνέχεια χρεώνεται στον λογαριασμό του.

Η Avast λέει ότι μία έκδοση αυτών των εφαρμογών έχει ήδη ληφθεί πάνω από 50.000 φορές.

«Αυτό το είδος απάτης είναι ακόμη πιο επικίνδυνο γιατί χρησιμοποιεί τους κοινωνικούς δεσμούς των θυμάτων του για να εξαπλωθεί. Οι άνθρωποι δεν περιμένουν κάτι τέτοιο από τους φίλους/συγγενείς τους και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι πιο πιθανό να υποκύψουν στην απάτη, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι οι ιστότοποι φαίνονται σαν να προέρχονται από αξιόπιστες υπηρεσίες», δήλωσε ο Jakub Vávra, αναλυτής απειλών στην Avast.

Πηγή πληροφοριών: express.co.uk