Ένας αστεροειδής στο μέγεθος του Πύργου του Άιφελ κατευθύνεται προς τη Γη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη NASA.

Δείτε επίσης: NASA: Δείχνει τις πρώτες εικόνες της Γης από το δορυφόρο Landsat 9

Ωστόσο όπως λέει η διαστημική υπηρεσία δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς ο ιχνηλάτης αστεροειδών της, λέει ότι ο «δυνητικά επικίνδυνος» βράχος θα περάσει απλά σε απόσταση 3.9 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη στις 11 Δεκεμβρίου.

Αν και ο αστεροειδής πλάτους 330 μέτρων, ο οποίος ονομάζεται «4660 Νηρέας», είναι απίθανο να αποτελέσει απειλή, προβλέπεται ότι θα πραγματοποιήσει 12 ακόμη κοντινά περάσματα τις επόμενες δεκαετίες.

Η πλησιέστερη προσέγγιση που θα κάνει ο αστεροειδής σε σχήμα αυγού, προβλέπεται να είναι στις 14 Φεβρουαρίου 2060, όταν θα είναι λίγο λιγότερο από 745.645 μίλια μακριά. Για σύγκριση, η απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης είναι περίπου 239.000 μίλια.

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες το 1982 και λόγω της στενής τροχιάς του στη Γη είναι δυνητικά προσβάσιμος με διαστημόπλοια.

Δείτε ακόμα: Η NASA εντόπισε τον πρώτο πλανήτη σε άλλο Γαλαξία!

Προς το παρόν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες αποστολές για την εξερεύνηση του αστεροειδούς, αλλά η πιθανότητα έχει εξεταστεί. Η ρομποτική αποστολή Near Earth Asteroid Rendezvous-Shoemaker (NEAR) της NASA και η ιαπωνική αποστολή Hayabusa

θεώρησαν τον Νηρέα ως πιθανό στόχο, προτού πάνε σε άλλες επιλογές.

Τρεις χώρες έχουν στο παρελθόν προσγειώσει διαστημόπλοια σε αστεροειδείς και θεωρούνται στόχοι για μελλοντικές δραστηριότητες εξόρυξης.

Τον περασμένο μήνα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σχέδια για αποστολές εξερεύνησης αστεροειδών και θα γίνουν η πρώτη αραβική χώρα που θα το κάνει.

Οι αποστολές τους είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν το 2028 και θα περιλαμβάνουν εξερεύνηση επτά αστεροειδών καθώς και της Αφροδίτης, με αποκορύφωμα την προσγείωση αστεροειδών το 2033.

Δείτε επίσης: NASA Lucy mission: Θα εξερευνήσει Trojan αστεροειδείς κοντά στο Δία

Δεν είναι ασυνήθιστο μεγάλοι αστεροειδείς να περνούν κοντά στη Γη.

Τον Μάρτιο, ένας βράχος στο μέγεθος της γέφυρας του Golden Gate έφτασε σε απόσταση 2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη.

Η NASA ταξινομεί τους αστεροειδείς ως «δυνητικά επικίνδυνους» όταν βρίσκονται σε απόσταση 7.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη και έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 152 μέτρα.