Η Google θα τερματίσει την υποστήριξη για τη λειτουργία συγχρονισμού Chrome (Chrome sync) για όλους τους χρήστες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Google Chrome 48 και παλαιότερες εκδόσεις, αφού το Chrome 96 φτάσει στο σταθερό κανάλι.

Δείτε επίσης: Samsung: Μήνυση για ελαττωματικούς μεντεσέδες Chromebook που σπάνε τις οθόνες

Όταν είναι ενεργοποιημένος, ο συγχρονισμός του Chrome διατηρεί τους σελιδοδείκτες, τους κωδικούς πρόσβασης, το ιστορικό, τις ανοιχτές καρτέλες, τις ρυθμίσεις, τις προτιμήσεις και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις πληροφορίες πληρωμής του Google Pay των χρηστών. Επίσης, τα συνδέει αυτόματα στο Gmail, το YouTube, το Search και άλλες υπηρεσίες της Google.

Η κίνηση είχε ανακοινωθεί στο παρελθόν στο εταιρικό blog της εταιρείας, με τις σημειώσεις έκδοσης για το Chrome 94 που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο μήνα, στις 19 Οκτωβρίου.

Δείτε επίσης: Google Chrome: Έκτακτο update για να διορθωθούν zero-day ευπάθειες

Αναγκάζονται να αναβαθμίσουν για τη δική τους ασφάλεια

Όσοι θέλουν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Chrome sync θα πρέπει να ενημερώσουν τα προγράμματα περιήγησής τους στον ιστό στην έκδοση 49 του Chrome ή νεότερη, ανοίγοντας το Chrome, πατώντας το μενού “More” στην επάνω δεξιά πλευρά του παραθύρου και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο “Update Google Chrome”. Η ενημέρωση θα εφαρμοστεί μετά την επανεκκίνηση του Chrome.

Ενώ η Google λέει ότι η ενημέρωση στο Chrome 49 θα είναι αρκετή για να διασφαλίσει ότι ο συγχρονισμός του Chrome εξακολουθεί να λειτουργεί, η ενημέρωση πιθανότατα σημαίνει ότι οι περισσότεροι χρήστες θα αλλάξουν στην πιο πρόσφατη διαθέσιμη έκδοση στο κανάλι ενημέρωσης, η οποία συνοδεύεται από τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας.

Αυτήν τη στιγμή, ο Google Chrome κατέχει το 64,67% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς των προγραμμάτων περιήγησης για desktop και το 67,17% στο desktop, σύμφωνα με τα στοιχεία του StatCounter.

Τα στατιστικά του W3Schools δείχνουν επίσης ότι οι περισσότεροι χρήστες τρέχουν τους Chrome 94 και 95, με εκδόσεις παλαιότερες από τον Chrome 85.

Ακόμα κι έτσι, λαμβάνοντας υπόψη την κυριαρχία της Google στην αγορά των προγραμμάτων περιήγησης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός πελατών εκτίθεται σε επιθέσεις επειδή χρησιμοποιεί ευάλωτες εκδόσεις του Chrome.

Δείτε επίσης: Κακόβουλο Chrome ad blocker εισάγει διαφημίσεις στο παρασκήνιο

Αποκλείστηκε η υποστήριξη συγχρονισμού Chrome για προγράμματα περιήγησης Chromium τρίτων

Η επιλογή μετακίνησης σε προγράμματα περιήγησης ιστού Chromium τρίτων που ενδέχεται να εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον συγχρονισμό του Chrome είναι εκτός πίνακα.

Η Google ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι θα τους αποκλείσει χρησιμοποιώντας ιδιωτικά API της Google (συμπεριλαμβανομένου του Chrome sync) αφού ανακάλυψε ότι τα ενσωμάτωναν αν και προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον Chrome.

Όσοι έχουν χρησιμοποιήσει το Chrome sync στο παρελθόν με άλλα προγράμματα περιήγησης Chromium μπορούν ακόμα να διαχειρίζονται τα δεδομένα τους μεταβαίνοντας στη σελίδα My Google Activity, κατεβάζοντάς το από τη σελίδα Google Takeout ή/και διαγράφοντας τα μεταβαίνοντας εδώ.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com