Υπάρχει ένας νέος κίνδυνος στον αέρα της ατμόσφαιρας που οι ειδικοί τον έχουν παρομοιάσει με τον αμίαντο ή τον καπνό. Μικροπλαστικά σωματίδια (μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικών) εξαπλώνονται στην ατμόσφαιρα του σπιτιού μας και σύμφωνα με μια νέα μελέτη, εισπνέουμε πολύ περισσότερα από όσα πιστεύαμε.

Δείτε επίσης: Οι κομήτες που σφυροκοπούσαν τη Γη άλλαξαν τα επίπεδα οξυγόνου της

Μια πρωτοποριακή μελέτη χρησιμοποίησε εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας για να μετρήσει σωματίδια μεγέθους μικρότερου από 10 microns στο μέσο σπίτι.

Διαπιστώθηκε ότι κάθε μέρα αναπνέουμε περίπου 7.000 μικροπλαστικά σωματίδια – μόλις το ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.

Ο καθηγητής Anoop Chauhan, ειδικός στην αναπνοή του Portsmouth Hospitals Trust, εξήγησε τι κυνδύνους μπορεί να προκαλέσει το να αναπνέουμε μικροπλαστικά.

«Το να έχεις αυτά τα σωματίδια στο σώμα σου μπορεί να προκαλέσει στρες και αλλαγές στο μεταβολισμό, μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό, την ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων, μπορεί να επηρεάσει την αναπαραγωγική σου ικανότητα και ενδεχομένως να είναι καρκινογόνο – προκαλώντας καρκίνο», είπε.

Μέρος του κινδύνου της εισπνοής αυτών είναι ότι “δεν σπάνε”.

Και δεν έχει σημασία σε ποιο δωμάτιο του σπιτιού βρίσκεστε, βρίσκονται παντού.

Η Δρ Fay Couceiro, εμπειρογνώμονας περιβαλλοντικής ρύπανσης που ηγήθηκε της μελέτης, πήρε δείγματα από το σπίτι της δημοσιογράφου του Good Morning Britain Michelle Morrison στο Beckenham, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Δείτε επίσης: Ταξίδι στον Άρη: Πότε μπορεί να ταξιδέψει με ασφάλεια ο άνθρωπος;

Τα δείγματα συλλέχθηκαν στις 12 Οκτωβρίου σε συνεργασία με την οκτάχρονη κόρη της Michelle, Millie και τον πεντάχρονο γιο της Benji.

Η κυρία Morrison βρήκε ότι τα τρία τέταρτα της γκαρνταρόμπας της περιείχαν πλαστικά όπως πολυεστέρα και νάιλον. Για την προσομοίωση της τυπικής παιδικής δραστηριότητας, ο γιος και η κόρη της κλήθηκαν να παίξουν με τα παιχνίδια

τους.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η οικογένεια ήταν πιθανό να αναπνέει από 2.000 έως 7.000 μικροπλαστικά την ημέρα.

Η Δρ Couceiro είπε: «Έμεινα έκπληκτη με τα αναπνεύσιμα επίπεδα μικροπλαστικών που υπάρχουν σε ένα μέσο σπίτι και πρέπει οπωσδήποτε να γίνει περισσότερη δουλειά σε αυτό».

Πριν από περισσότερο από ένα χρόνο, το Metro.co.uk ανέφερε τους κινδύνους από την εισπνοή μικροπλαστικών και οι ειδικοί φαίνεται πως δήλωσαν ότι «δεν έχουν χρόνο για χάσιμο».

Δείτε επίσης: Μετεωρίτης 4,6 δις ετών θα αποκαλύψει την προέλευση της ζωής στη Γη;

Τα μικροσκοπικά θραύσματα προέρχονται από διάφορα πλαστικά αντικείμενα στην καθημερινή ζωή – όπως κουρτίνες, χαλιά, θραύσματα καουτσούκ από ελαστικά και πολλά άλλα συνθετικά αντικείμενα – και θα μπορούσαν να συνδεθούν με πολλά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα γύρω από τους πνεύμονες.

Ο Δρ Matthew Cole, ένας από τους ακαδημαϊκούς που συμμετείχαν στην έρευνα, εξήγησε ότι τα σωματίδια «μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή βλάβη στους ιστούς», προσθέτοντας ότι θα μπορούσαν να αποτελούν αυξημένο κίνδυνο για άτομα με υποκείμενα αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγή πληροφοριών: metro.co.uk