Εσωτερικά έγγραφα του Facebook αποκάλυψαν ότι τα στελέχη της εταιρείας γνώριζαν ότι ο αλγόριθμος της πλατφόρμας επέτρεπε τη ρητορική μίσους και την προώθηση προκαταλήψεων κατά έγχρωμων ανθρώπων, αλλά δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Facebook: Ήξερε ότι ο αλγόριθμός του προωθούσε ρητορική μίσους κατά έγχρωμων ανθρώπων;

Οι αναρτήσεις κατά των έγχρωμων ανθρώπων είχαν ανακαλυφθεί από ερευνητές του Facebook. Το project, που ονομάστηκε ‘worst of the worst‘ project, περιελάμβανε posts που προωθούσαν τη ρητορική μίσους και είχαν κοινοποιηθεί στην πλατφόρμα. Μάλιστα, υπήρχαν και δέκα ακραία παραδείγματα. Από αυτά, τα πέντε είχαν στόχο έγχρωμους ανθρώπους, τα δύο στόχευαν μέλη της LGBTQ κοινότητας και τα υπόλοιπα τρία στόχευαν γυναίκες, Μεξικανούς και Λευκούς ανθρώπους, σύμφωνα με την Washington Post.

Δείτε επίσης: Facebook, Messenger και Instagram ίσως δεν λάβουν την κρυπτογράφηση end-to-end από προεπιλογή μέχρι το 2023

Μία από τις αναρτήσεις περιελάμβανε μια φωτογραφία τεσσάρων δημοκρατικών βουλευτών γνωστών συλλογικά ως “The Squad”. Η φωτογραφία έδειχνε τις Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez και Ayanna Pressley σε μια συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο του 2019.

Μαζί με τη φωτογραφία υπήρχε και ένα ρατσιστικό σχόλιο κατά της Tlaib και της Omar, καθώς είναι και οι δύο μουσουλμάνες. Ένας άλλος χρήστης αναφέρθηκε σε όλη την ομάδα ως “black c***s“.

Ένα άλλο post έδειχνε μια φωτογραφία ενός χιμπατζή που φορούσε ένα μακρυμάνικο πουκάμισο και συνοδευόταν από μια λεζάντα που έλεγε: “Εδώ είναι μια της Michelle Obama“.

Η μόνη ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται στα σύνορα είναι μερικές εκατοντάδες πυργίσκοι πολυβόλων με αισθητήρες κίνησης. Το πρόβλημα λύθηκε“, αναφέρει μια άλλη ανάρτηση.

Αυτό είναι το πιο πρόσφατο σκάνδαλο που πλήττει την εταιρεία Facebook, η οποία μετονομάστηκε σε Meta στα τέλη Οκτωβρίου, σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από διάφορα άλλα σκάνδαλα που έχουν έρθει στο φως το τελευταίο διάστημα.

Δείτε επίσης: Facebook: Θέλει να δώσει περισσότερο έλεγχο του περιεχομένου του News Feed στους χρήστες

Η εταιρεία άρχισε να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, όταν το πρώην στέλεχος Frances Haugen διέρρευσε εσωτερικά έγγραφα και ισχυρίστηκε ότι το Facebook “βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους“.

Facebook: Ήξερε ότι ο αλγόριθμός του προωθούσε ρητορική μίσους κατά έγχρωμων ανθρώπων;

Οι αναφορές για τη ρητορική μίσους που προωθεί τον ρατσισμό, είχαν εμφανιστεί ήδη από το 2019, όταν ερευνητές του Facebook προέτρεψαν τα στελέχη της εταιρείας να παρακολουθούν και να αφαιρούν δημοσιεύσεις που εκφράζονται ρατσιστικά για έγχρωμους ανθρώπους.

Ωστόσο, κάποια στελέχη της εταιρείας, όπως ο αντιπρόεδρος Joel Kaplan, φέρεται να αποδοκίμασαν ορισμένες από αυτές τις ιδέες, καθώς πίστεψαν ότι αυτό θα έκανε το site να φαίνεται πιο ευνοϊκό έναντι ορισμένων μόνο ομάδων.

Αν και τα στελέχη του Facebook δεν έχουν καμία εχθρότητα προς τους έγχρωμους ανθρώπους, οι πράξεις τους είναι στο πλευρό των ρατσιστών“, δήλωσε η Tatenda Musapatike, πρώην manager του Facebook.

Ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων ισχυρίζονται εδώ και καιρό ότι οι αλγόριθμοι και οι πολιτικές του Facebook είχαν δυσανάλογα αρνητικό αντίκτυπο στις μειονότητες, και ιδιαίτερα στους έγχρωμους χρήστες. Τα “worst of the worst” έγγραφα δείχνουν ότι αυτοί οι ισχυρισμοί ήταν σε μεγάλο βαθμό αληθινοί.

Ο εκπρόσωπος του Facebook Andy Stone υπερασπίστηκε την εταιρεία λέγοντας ότι: “Το worst of the worst project μας βοήθησε να καταλάβουμε ποια είδη ρητορικής μίσους μπορούσε ή δεν μπορούσε να ανιχνεύσει αποτελεσματικά η τεχνολογία μας“.

Δείτε επίσης: Facebook: Εξακολουθεί να συλλέγει δεδομένα από παιδιά/εφήβους για ads

Ο Stone πρόσθεσε επίσης ότι η εταιρεία είχε αρχίσει να περιλαμβάνει πολιτικές για μείωση της ρητορικής μίσους και απαγόρευση περιεχομένου που προωθεί φυλετικά στερεότυπα .

Ο Stone σημείωσε ότι η εταιρεία είχε υλοποιήσει μέρη του “worst of the worst” project, αλλά όχι όλα γιατί αυτά τα μέτρα δεν θα βοηθούσαν στην αυτόματη αφαίρεση ρατσιστικών σχολίων που στοχεύουν άλλες ομάδες.

Να σημειωθεί, ότι η εταιρεία έχει ενσωματώσει εδώ και αρκετά χρόνια πολιτικές για την αντιμετώπιση ρατσιστικού περιεχομένου και ρητορικής μίσους, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτές οι πολιτικές δεν ήταν αρκετές για την αντιμετώπιση ρατσιστικών σχολίων που στοχεύουν έγχρωμους ανθρώπους ή μουσουλμάνους, μέλη της LGBTQ κλπ.

Πηγή: dailymail.co.uk