Η Κίνα έχει επιβάλει πρόστιμο στις Alibaba, Tencent και Baidu για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Κίνα: Πρόστιμο στις Alibaba, Tencent, Baidu για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας βρέθηκαν στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών της χώρας.

Δείτε επίσης: Η Google ξαναχάνει την μάχη με την ΕΕ για αντιμονοπωλιακή παραβίαση

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση της κυβερνητικής υπηρεσίας State Administration of Market Regulation (SAMR), η Alibaba, η Tencent, η Baidu και άλλες εταιρείες έλαβαν πρόστιμα το Σαββατοκύριακο, για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας.

Η SAMR απαρίθμησε 43 ξεχωριστές παραβιάσεις, με ορισμένες από αυτές να χρονολογούνται από το 2012. Η ποινή για κάθε παραβίαση είναι 500.000 γιουάν (78.000 $).

“Οι περιπτώσεις που ανακοινώθηκαν αυτή τη φορά είναι συναλλαγές/συμφωνίες, που έπρεπε να έχουν δηλωθεί αλλά δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν“, ανέφερε η SAMR στην ανακοίνωσή της.

Οι ρυθμιστικές αρχές στην Κίνα έχουν βάλει στο στόχαστρο τις μεγάλες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες εδώ και περίπου ένα χρόνο. Η χώρα κάνει πιο αυστηρούς ελέγχους στις διαδικτυακές πλατφόρμες, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος κατάχρησης της ισχύος στην αγορά. Οι εταιρείες καταχρώνται τη δύναμή τους για να υπονομεύσουν τον ανταγωνισμό, να καταχραστούν δεδομένα των καταναλωτών και να παραβιάσουν τα δικαιώματα των καταναλωτών.

Δείτε επίσης: Amazon: Κατηγορείται για παραπλάνηση της αντιμονοπωλιακής επιτροπής

Κίνα: Πρόστιμο στις Alibaba, Tencent, Baidu για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Τα πρόστιμα που ανακοινώθηκαν το Σάββατο είναι μικρά σε σύγκριση με άλλες κυρώσεις που επιβλήθηκαν νωρίτερα φέτος. Για παράδειγμα, η Alibaba είχε λάβει ένα πρόστιμο 18,2 δισεκατομμυρίων γιουάν (2,8 δισεκατομμύρια δολάρια). Τότε, η εταιρεία είχε κατηγορηθεί ξανά για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, οι ρυθμιστικές αρχές είχαν πει ότι η e-commerce εταιρεία συμπεριφερόταν σαν μονοπώλιο

.

Οι μετοχές των Alibaba, Tencent και Baidu έπεσαν ελαφρώς μετά την ανακοίνωση για το πρόστιμο. Η Baidu σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις τρεις.

Λίγα λόγια για τις Alibaba, Tencent και Baidu

Η Tencent, είναι ένας κινεζικός πολυεθνικός όμιλος που ασχολείται με διάφορες δραστηριότητες στον τομέα της τεχνολογίας. Ιδρύθηκε το 1998 και οι θυγατρικές της παγκοσμίως διαθέτουν διάφορες υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της ψυχαγωγίας, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων τεχνολογιών.

Δείτε επίσης: Κύπρος: Εταιρεία παρακολούθησης πληρώνει πρόστιμο 1 εκατομμυρίου

Η Alibaba Group Holding Limited, επίσης γνωστή ως Alibaba Group και Alibaba.com, είναι μια κινεζική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το λιανικό εμπόριο, το Διαδίκτυο και την τεχνολογία.

Η Baidu είναι μια κινεζική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται σε υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με το Διαδίκτυο και την τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Πηγή: CNN International