Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρόσθεσε κι άλλες κινεζικές εταιρείες στη μαύρη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου (trade blacklist) την Τετάρτη, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Δείτε επίσης: Η Samsung θα χτίσει εργοστάσιο παραγωγής chip στις ΗΠΑ

Από τις νέες προσθήκες, οι οκτώ είναι τεχνολογικές εταιρείες με έδρα την Κίνα, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση, βοηθούν τον κινεζικό στρατό να αναπτύξει το quantum computing και άλλες εφαρμογές.

Νέες κινεζικές εταιρείες προστίθενται στη “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ

Κινεζικές εταιρείες και οργανισμοί έχουν έρθει πολλές φορές αντιμέτωποι με την αμερικανική κυβέρνηση. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αναφέρει πολλές φορές ότι οι κινεζικές εταιρείες υπάγονται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας και συλλέγουν ευαίσθητες πληροφορίες για λογαριασμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Από τη μεριά του, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι δεν εμπλέκεται σε βιομηχανική κατασκοπεία.

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έχει προσθέσει, επίσης, στη μαύρη λίστα αρκετές οντότητες και άτομα που δραστηριοποιούνται στην Κίνα και το Πακιστάν για τη βοήθεια και τη συμμετοχή τους στην ανάπτυξη των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Πακιστάν ή στο πακιστανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Οι τράπεζες θα πρέπει να αναφέρουν περιστατικά ασφαλείας μέσα σε 36 ώρες

Συνολικά, η κυβέρνηση Biden πρόσθεσε 27 οντότητες και άτομα που βρίσκονται στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, το Πακιστάν, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη.

Το παγκόσμιο εμπόριο και οι συναλλαγές θα πρέπει να υποστηρίζουν την ειρήνη και την ευημερία, όχι τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια”,

έγραψε σε δήλωσή της η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Gina Raimondo. “Το Υπουργείο Εμπορίου έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τους ελέγχους για την προστασία της εθνικής μας ασφάλειας“.
Νέες κινεζικές εταιρείες προστίθενται στη “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ

Η προσθήκη των εταιρειών στη λίστα του Υπουργείου Εμπορίου φέρνει εμπορικούς περιορισμούς σε άτομα και οντότητες που πιστεύεται ότι εμπλέκονται σε δυσμενή ή ανήθικη δραστηριότητα.

Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι εταιρίες Hangzhou Zhongke Microelectronics Co Ltd, Hunan Goke Microelectronics , New H3C Semiconductor Technologies Co Ltd, Xi’an Aerospace Huaxun Technology και Yunchip Microelectronics συμπεριλήφθηκαν στη μαύρη λίστα, “για την υποστήριξή τους στον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού“.

Δείτε επίσης: Κίνα: Πρόστιμο στις Alibaba, Tencent, Baidu για παραβιάσεις αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

Στην ίδια λίστα προστέθηκαν επίσης, το Hefei National Laboratory for Physical Sciences at Microscale, αλλά και οι εταιρίες QuantumCTek και Shanghai QuantumCTeck Co Ltdγια την απόκτηση και την προσπάθεια απόκτησης υλικών αμερικανικής προέλευσης για την υποστήριξη στρατιωτικών εφαρμογών“.

Οι οκτώ κινεζικές εταιρίες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα, για να αποτραπεί η χρήση αμερικανικής τεχνολογίας στην ανάπτυξη εργαλείων και συστημάτων που θα φαίνονταν χρήσιμες στις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας.