Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου (UK) εισήγαγε ένα νέο νομοσχέδιο που θα απαιτεί από τους κατασκευαστές και τους διανομείς προϊόντων τεχνολογίας να διασφαλίζουν ότι οι συσκευές τους πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας, με υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.

UK: Νομοσχέδιο για την απαγόρευση της πώλησης μη ασφαλών συσκευών

Δείτε επίσης: Apple: Ζητούν να σταματήσει τα σχέδια σάρωσης συσκευών για παιδική κακοποίηση

Οι κατασκευαστές συσκευών θα απαγορεύεται σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την ασφάλεια προϊόντων και τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές (PSTI) να πωλούν κινητές συσκευές, τηλεοράσεις, ηχεία, παιχνίδια και άλλες ψηφιακές συσκευές που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας που ορίζει ο νόμος. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης που είναι εύκολο να μαντέψουν οι χάκερ σε συνδεδεμένα προϊόντα.

Όλοι οι κωδικοί πρόσβασης που είναι προφορτωμένοι σε νέες συσκευές πρέπει να είναι μοναδικοί “και να μην μπορούν να επαναφέρονται με την καθολική εργοστασιακή ρύθμιση”. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να απαγορεύσει τη χρήση απλών προεπιλεγμένων κωδικών πρόσβασης όπως “admin” ή “password” που έχουν ως default οι συσκευές, καθώς αυτοί στοχοποιούνται συνήθως από χάκερ.

Η νέα νομοθεσία θα απαιτεί επίσης από τις εταιρείες να αποκαλύπτουν τις ημερομηνίες κυκλοφορίας των ενημερώσεων ασφαλείας για τα προϊόντα τους και να δημιουργήσουν ένα εύκολο σύστημα δημόσιας αναφοράς, ώστε οι ερευνητές να μπορούν να αναφέρουν γρήγορα τις ευπάθειες που εντοπίζονται σε αυτές τις συσκευές. Επίσης, οι κατασκευαστές θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες στο σημείο πώλησης πότε θα διορθωθούν τα οποιαδήποτε ελαττώματα ασφαλείας στις συνδεδεμένες συσκευές.

Δείτε επίσης: NSA: Οδηγίες για τον τρόπο ασφάλειας ασύρματων συσκευών

Η κυβέρνηση ανέφερε 1,5 δισεκατομμύριο απόπειρες επιθέσεων σε συσκευές IoT μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Δείτε επίσης: AI: Εργαλείο προβλέπει την αποτυχία των ηλεκτρονικών συσκευών

Εάν τα προϊόντα τους δεν συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες, οι κατασκευαστές συσκευών ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 10 εκατομμυρίων λιρών ή 4% των παγκόσμιων εσόδων τους. Μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα δημιουργηθεί ρυθμιστικό όργανο που θα επιβλέπει την εφαρμογή των νέων κανόνων.

Πηγή πληροφοριών: androidcentral.com