Νωρίτερα μέσα στην χρονιά, η Apple κυκλοφόρησε το AirTag tracker και η συσκευή έγινε αρκετά δημοφιλής στους χρήστες. Όπως τα Tile trackers, τα AirTags μπορεί να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τυχόν αντικείμενα στα οποία έχετε προσθέσει tags.

Δείτε επίσης: iOS 15.2 Beta: Η Apple σας επιτρέπει να σαρώνετε για κακόβουλα AirTags

Σε αντίθεση με την Tile, η Apple χρησιμοποιεί τα εκατοντάδες εκατομμύρια iPhones των χρηστών για να εντοπίσει τυχόν χαμένες ή κλεμμένες συσκευές. Τα AirTags κάνουν ping σε κοντινά iPhone ανώνυμα και τα τηλέφωνα στη συνέχεια στέλνουν δεδομένα τοποθεσίας στον κάτοχο του AirTag. Κανείς άλλος δεν λαμβάνει αυτές τις πληροφορίες τοποθεσίας. Ούτε καν η Apple. Αυτά τα χαρακτηριστικά απορρήτου και ασφάλειας είναι τόσο καλά που οι εγκληματίες βρίσκουν τώρα τρόπους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία AirTag για να διαπράττουν εγκλήματα. Συγκεκριμένα, οι κλέφτες χρησιμοποιούν τα AirTags της Apple για να επισημάνουν ένα αυτοκίνητο σε δημόσιο χώρο στάθμευσης και να το παρακολουθήσουν μέχρι το σπίτι του ιδιοκτήτη. Στη συνέχεια κλέβουν το όχημα από το δρόμο αντί να διακινδυνεύσουν μια ληστεία από κάποιο δημόσιο χώρο.

Η περιφερειακή αστυνομία της Νέας Υόρκης εξέδωσε δελτίο τύπου επισημαίνοντας το πρόβλημα.

Δείτε επίσης: Πώς ένα σφάλμα coding μετατρέπει τα AirTags σε διανομείς malware

Το πρακτορείο εξηγεί ότι ο αριθμός των περιπτώσεων όπου το tracker της Apple έχει χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό του σπιτιού ενός ιδιοκτήτη αυτοκινήτου έχει αυξηθεί. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, οι αστυνομικοί της περιοχής έχουν ερευνήσει πέντε περιστατικά όπου κλέφτες έκλεψαν οχήματα υψηλής ποιότητας με τη βοήθεια των AirTags.

Πώς χρησιμοποιούν οι κλέφτες τα AirTags για να παρακολουθούν και να κλέβουν αυτοκίνητα

Οι κλέφτες στοχεύουν πολύτιμα οχήματα που βρίσκουν σε δημόσιους χώρους και χώρους στάθμευσης. Κρύβουν ένα AirTag στο αυτοκίνητο-στόχο σε ένα μέρος που είναι δύσκολο να εντοπιστεί, όπως ο κοτσαδόρος ρυμούλκησης ή η τάπα καυσίμου.

Η Apple έχει ενσωματωμένες ασφάλειες στο λογισμικό AirTag για να διασφαλίσει ότι οι κακόβουλοι παράγοντες δεν θα μπορούν να παρακολουθούν και να κατασκοπεύουν στόχους. Όταν κάποιος τοποθετεί ένα AirTag σε έναν ανυποψίαστο στόχο, το θύμα λαμβάνει ένα ping που τον ενημερώνει ότι κάποιος προσπαθεί να τον παρακολουθήσει. Από εκεί και πέρα ​​θα ήταν πολύ εύκολο να εξουδετερωθεί ο ξένος tracker. Δηλαδή, εφόσον το θύμα δεν αγνοεί την ειδοποίηση.

Οι κλέφτες ελπίζουν ότι οι οδηγοί δεν θα παρατηρήσουν τους trackers άρα και δεν θα τους αφαιρέσουν. Αν όλο αυτό λειτουργήσει, οι κλέφτες θα αποκτήσουν τη διεύθυνση του σπιτιού του θύματος.

Δείτε επίσης: Η Apple πρόκειται να κάνει σημαντικές αλλαγές στα Airtags

Αυτός είναι ο μικρός αλλά ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουν τα AirTags. Στη συνέχεια, οι κλέφτες θα προσπαθήσουν να κλέψουν το όχημα που έχουν στοχεύσει απευθείας από το σπίτι του ιδιοκτήτη.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης εξηγεί ότι οι κλέφτες βασίζονται σε συμβατικά μέσα για να κλέψουν τα αυτοκίνητα μόλις ανακαλύψουν τις διευθύνσεις του σπιτιού των ιδιοκτητών. Θα μπουν στο αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο όπως ένα κατσαβίδι. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιήσουν τις ενσωματωμένες θύρες διάγνωσης για να επαναπρογραμματίσουν το όχημα ώστε να δεχτεί ένα κλειδί που έφεραν μαζί τους. Μετά από αυτό, το αυτοκίνητο “ξεκινά” και οι κλέφτες μπορούν να απομακρυνθούν από το σημείο μαζί με το αυτοκίνητο. Η παρακολούθηση με τα AirTags δεν παίζει κανέναν άλλο ρόλο στην πραγματική διαδικασία κλοπής.

Πηγή πληροφοριών: bgr.com