Η προηγούμενη εποχή των τυφώνων ήταν μια πολύ άσχημη περίοδος. Με 21 καταιγίδες από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Νοεμβρίου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας έμεινε χωρίς ονόματα στον επίσημο κατάλογο και έπρεπε να περάσει σε ένα εφεδρικό. Οκτώ τυφώνες έπληξαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και ένας – η Ida – σκότωσε τουλάχιστον 82 ανθρώπους και προκάλεσε ζημιές περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς κατευθυνόταν από τη Λουιζιάνα στο Νιου Τζέρσεϊ, σύμφωνα με ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Δείτε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Κάθε νέο δεδομένο θα καταγράφεται σε ένα μαύρο κουτί

Δείτε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Η παραπληροφόρηση στο Facebook αυξάνεται συνεχώς

Αλλά αν τα πράγματα σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή δεν αλλάξουν και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, το μέλλον θα είναι ακόμη χειρότερο. Σε ένα θερμότερο κλίμα, οι τυφώνες θα κινηθούν πιο γρήγορα προς τη βορειοανατολική ακτή και στη συνέχεια θα επιβραδυνθούν μόλις φτάσουν, προκαλώντας περισσότερες ζημιές και πλημμύρες σε ευάλωτες παράκτιες κοινότητες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο στο περιοδικό Earth’s Future, μια ομάδα από τρία πανεπιστήμια εξέτασε δεδομένα παρακολούθησης καταιγίδων από τα τελευταία 100 χρόνια και τα χρησιμοποίησε σε ένα παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές στις περιβαλλοντικές συνθήκες που προκαλούνται από αέρια θερμοκηπίου που παγιδεύουν τη θερμότητα, όπως το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο.

Οι ερευνητές εστίασαν στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, οι οποίες έχουν τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά κέντρα που ζουν κατά μήκος της ακτής. «Διαπιστώσαμε ότι οι καταιγίδες σχηματίζονται λίγο πιο βόρεια και δυτικά στον Ατλαντικό, κινούνται πιο γρήγορα προς τη νοτιοανατολική ακτή και ταξιδεύουν πιο αργά κατά μήκος της ανατολικής ακτής», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Andra Garner, επίκουρη καθηγήτρια περιβαλλοντικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Rowan στο New. Φανέλα. «Πρόκειται για ένα εκπληκτικό εύρημα».

Δείτε επίσης: Google – YouTube: Θα μπλοκάρονται τα ads που προωθούν fake news για την κλιματική αλλαγή

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το Νόρφολκ, η Βιρτζίνια και η Βοστώνη θα κινδυνεύουν περισσότερο από τροπικές καταιγίδες μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα, ενώ οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης θα αντιμετωπίσουν ελαφρώς λιγότερο κίνδυνο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μελλοντικά ίχνη καταιγίδας πιθανότατα θα μετατοπιστούν ελαφρώς ανατολικά ή δυτικά καθώς οι τυφώνες αναδύονται από το “warm-water nursery” τους σε ένα μεγάλο κομμάτι ωκεανού μεταξύ της Καραϊβικής και του Δυτικού Ατλαντικού και στη συνέχεια οδηγούνται βόρεια από υψηλούς ανέμους, ωκεάνια ρεύματα και καμπύλη στην πορεία τους που προκαλείται από την περιστροφή του πλανήτη, γνωστή ως το φαινόμενο Coriolis.

Πηγή πληροφοριών: wired.com