Επιστήμονες ανακάλυψαν νερό, και μάλιστα “σημαντικές ποσότητες νερού” στο “Grand Canyon” του Άρη.

Ο Άρης έχει τη δική του εκδοχή του Grand Canyon και οι επιστήμονες έμαθαν πρόσφατα ότι αυτό το ιδιαίτερο μέρος φιλοξενεί νερό και μάλιστα “σε σημαντικές ποσότητες“. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, αυτή η ανακάλυψη έγινε χάρη σε ένα διαστημικό σκάφος orbiter που εξερευνά τον κόκκινο πλανήτη.

Το ExoMars Trace Gas Orbiter, που εκτοξεύτηκε το 2016 ως κοινή αποστολή μεταξύ της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και της ρωσικής Roscosmos, εντόπισε το νερό στην Κοιλάδα του Mariner στον Άρη. Αυτό το σύστημα φαραγγιών είναι 10 φορές μακρύτερο, πέντε φορές βαθύτερο και 20 φορές ευρύτερο από το Grand Canyon.

Δείτε επίσης: NASA: Το Parker Solar Probe “άγγιξε” τον Ήλιο για πρώτη φορά

Βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες νερού στο “Grand Canyon” του Άρη

Το νερό, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια αυτού του συστήματος φαραγγιών και ανιχνεύτηκε από το όργανο FREND του orbiter. Αυτό το όργανο είναι σε θέση να χαρτογραφήσει το υδρογόνο στο ανώτερο επίπεδο του εδάφους του Άρη.

Το μεγαλύτερο μέρος του νερού στον Άρη βρίσκεται στις πολικές περιοχές του πλανήτη και εντοπίζεται σε μορφή πάγου. Το ενδιαφέρον είναι ότι η Κοιλάδα του Mariner βρίσκεται νότια του ισημερινού του πλανήτη, όπου οι θερμοκρασίες συνήθως δεν είναι αρκετά κρύες για να διατηρηθεί το παγωμένο νερό.

Οι παρατηρήσεις έγιναν από το ExoMars μεταξύ Μαΐου 2018 και Φεβρουαρίου 2021. Προηγουμένως, άλλα orbiters είχαν αναζητήσει νερό ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του Άρη και είχαν εντοπίσει μικρές ποσότητες κάτω από τη σκόνη.

Με το Trace Gas Orbiter μπορούμε να κοιτάξουμε περίπου ένα μέτρο κάτω από αυτό το στρώμα σκόνης και να δούμε τι πραγματικά συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του Άρη — και, το πιο σημαντικό, να εντοπίσουμε «οάσεις» πλούσιες σε νερό που δεν μπορούσαν να ανιχνευθούν με προηγούμενα όργανα“, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Igor Mitrofanov.

Το FREND αποκάλυψε μια περιοχή με ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα υδρογόνου στο κολοσσιαίο σύστημα φαραγγιών της Κοιλάδας του Mariner: υποθέτοντας ότι το υδρογόνο που βλέπουμε είναι συνδεδεμένο με μόρια νερού, περίπου το 40% του υλικού που υπάρχει κοντά στην επιφάνεια, σε αυτήν την περιοχή, φαίνεται να είναι νερό“.

Αυτή η περιοχή στον Άρη είναι περίπου όσο η Ολλανδία. Επικαλύπτεται με το Candor Chaos, ένα δίκτυο κοιλάδων εντός του συστήματος φαραγγιών.

Το όργανο FREND αναζητά νετρόνια για να χαρτογραφήσει την περιεκτικότητα σε υδρογόνο, στο έδαφος του Άρη.

Δείτε επίσης: Η NASA αγόρασε πρόσθετες πτήσεις μεταφοράς πληρώματος από την SpaceX

Μπορούμε να συμπεράνουμε πόσο νερό υπάρχει σε ένα έδαφος κοιτάζοντας τα νετρόνια που εκπέμπει

“, δήλωσε ο Alexey Malakhov, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ανώτερος επιστήμονας του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αυτό συμβαίνει επειδή “τα νετρόνια παράγονται όταν σωματίδια υψηλής ενέργειας γνωστά ως «galactic cosmic rays» χτυπούν τον Άρη· τα ξηρότερα εδάφη εκπέμπουν περισσότερα νετρόνια από τα πιο υγρά“, είπε στην ίδια δήλωση.

Βρήκαμε ένα κεντρικό τμήμα της Κοιλάδας του Mariner στον Άρη να είναι γεμάτο νερό — πολύ περισσότερο νερό από ό,τι περιμέναμε. Αυτό μοιάζει πολύ με τις μόνιμα παγωμένες περιοχές της Γης, όπου ο πάγος παραμένει μόνιμα κάτω από ξηρό έδαφος λόγω των σταθερών χαμηλών θερμοκρασιών“.

Οι μοναδικές ικανότητες του οργάνου FREND του ExoMars Trace Gas Orbiter επέτρεψαν στους επιστήμονες να ανιχνεύσουν νερό που παρέμενε κρυμμένο πριν, είπε ο Malakhov. Αυτό μπορεί να είναι νερό σε μορφή πάγου ή νερό που είναι προσκολλημένο σε μέταλλα μέσα στο έδαφος. Αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μάλλον ισχύει η πρώτη υπόθεση (πάγος).

Βρέθηκαν σημαντικές ποσότητες νερού στο “Grand Canyon” του Άρη

Υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες κοντά στον ισημερινό στον Άρη, επομένως οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που επιτρέπουν στο νερό να παραμένει στο Grand Canyon και να αναπληρώνεται.

Αυτό το εύρημα είναι ένα καταπληκτικό πρώτο βήμα, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερες παρατηρήσεις για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα με ποια μορφή νερού έχουμε να κάνουμε“, δήλωσε ο Håkan Svedhem, ένας από τους ερευνητές.

Δείτε επίσης: Η NASA επιλέγει την Intuitive Machines για τη νέα σεληνιακή παράδοση

Το εύρημα καταδεικνύει τις ασυναγώνιστες ικανότητες των οργάνων του TGO, που μας επιτρέπουν να “βλέπουμε κάτω από την επιφάνεια του Άρη“, πρόσθεσε.

Οι μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν ακόμα πιο βαθιά στην επιφάνεια του πλανήτη. Αυτή η ανακάλυψη στην Κοιλάδα του Mariner δείχνει ότι υπάρχει ένα μέρος που πρέπει να ερευνηθεί περισσότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς αυτό το νερό μπορεί να είναι πολύ πιο “προσιτό” σε σχέση με άλλες πηγές νερού που είχαν ανακαλυφθεί προηγουμένως στον Άρη.

Πηγή: CNN International