Ο Philip O-Keefe, ένας 62χρονος Αυστραλός άνδρας που πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μια εκφυλιστική διαταραχή του νευρικού συστήματος που προκαλεί παράλυση, δημιούργησε και δημοσίευσε ένα tweet χρησιμοποιώντας μόνο τη σκέψη του, και αυτό χάρη σε ένα brain computer interface (BCI) της neurotech startup Synchron.

Παράλυτος άνδρας έγραψε και δημοσίευσε tweet μόνο με τη σκέψη του

Το interface επιτρέπει στους ασθενείς να εκτελούν εργασίες σε έναν υπολογιστή χρησιμοποιώντας μόνο το μυαλό τους.

Δείτε επίσης: [Βίντεο] Ανθρωποειδές ρομπότ παίρνει εξαιρετικά ρεαλιστικές εκφράσεις

Δεν χρειάζονται πλήκτρα ή φωνές. Δημιούργησα αυτό το tweet μόνο με τη σκέψη μου“, ανέφερε το tweet, το οποίο δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του CEO της Synchron, Thomas Oxley.

Μετά την κοινοποίηση του αρχικού tweet, ο κ. O’Keefe δημοσίευσε άλλα επτά tweets, απαντώντας σε ερωτήσεις χρηστών του Twitter.

Η ελπίδα μου είναι ότι ανοίγω το δρόμο στους ανθρώπους να κάνουν tweets μέσω των σκέψεων“, ανέφερε στο τελευταίο.

Η συσκευή που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί για να βοηθήσουν τον άνδρα με την παράλυση, ονομάζεται Stentrode. Η εμφύτευση έγινε τον Απρίλιο του 2020, όταν η κατάσταση του κ. O’Keefe επιδεινώθηκε σε σημείο που δεν μπορούσε να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία ή άλλες δραστηριότητες που απαιτούν κάποιου είδους ανεξαρτησία.

Η εμφύτευση έγινε με τρόπο, που επέτρεψε την αποφυγή εγχείρησης στον εγκέφαλο. Έκτοτε ο άνδρας είναι σε θέση να επανασυνδεθεί με αγαπημένα πρόσωπα και συναδέλφους μέσω email, καθώς και να παίξει απλά παιχνίδια στον υπολογιστή όπως Πασιέντζα, παρά την παράλυση.

Δείτε επίσης: Ασθενής αποκτά προσθετικό μάτι που δημιουργήθηκε μέσω 3D printing

Όταν άκουσα για πρώτη φορά για αυτήν την τεχνολογία, ήξερα πόση ανεξαρτησία θα μπορούσε να μου προσφέρει“, είπε ο κ. O’Keefe μετά τη δημοσίευση του tweet, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της Synchron.

Παράλυτος άνδρας έγραψε και δημοσίευσε tweet μόνο με τη σκέψη του

Το σύστημα είναι εκπληκτικό, είναι σαν να μαθαίνεις να οδηγείς ποδήλατο – θέλει εξάσκηση, αλλά μόλις ξεκινήσεις, γίνεται φυσικά. Τώρα, απλώς σκέφτομαι πού θέλω να κάνω κλικ στον υπολογιστή και μπορώ να στείλω email, να κάνω τραπεζικές συναλλαγές, να ψωνίσω και τώρα να στείλω μηνύματα στον κόσμο μέσω Twitter“.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χρειάστηκαν τέσσερις ώρες μετά την εμφύτευση της συσκευής για να μπορέσει ο άνδρας να τη χρησιμοποιήσει για την εισαγωγή κειμένου σε υπολογιστή. Στις 23 Δεκεμβρίου κατάφερε να δημιουργήσει και να δημοσιεύσει το tweet μόνο με τη σκέψη του.

Ο επικεφαλής της Synchron, Thomas Oxley δήλωσε ότι αυτά τα tweets αποτελούν ένα σημαντικό επίτευγμα για τον τομέα των εμφυτεύσιμων τσιπ σε ανθρώπινους εγκεφάλους.

Άνδρας με παράλυση έγραψε και δημοσίευσε tweet μόνο με τη σκέψη του

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει σε ανθρώπους με παράλυση να ανακτήσουν ένα μέρος της χαμένης τους ανεξαρτησίας.

Δείτε επίσης: Τυφλή γυναίκα αποκτά τεχνητή όραση χάρη σε εμφύτευμα στον εγκέφαλο

Η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Synchron.

Η Synchron είναι μία από τις πολλές neurotech startups εταιρείες που πραγματοποιούν σημαντικές προόδους στις τεχνολογίες BCI (brain-computer interface), με τη Neuralink του Elon Musk να σχεδιάζει επίσης την αρχή δοκιμών σε ανθρώπους το 2022.

Πηγή: independent.co.uk