Αν μπορούσατε να προβλέψετε τον θάνατο σας, θα το θέλατε; Για το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, η απάντηση ήταν ναι. Στη νεολιθική Κίνα, οι μάντεις ασκούσαν την πυρο-οστεομανία ή την ανάγνωση οστών. Οι αρχαίοι Έλληνες μάντευαν το μέλλον με το πέταγμα των πουλιών. Οι Μεσοποτάμιοι προσπάθησαν ακόμη και να σχεδιάσουν το μέλλον στα εξασθενημένα εντόσθια των νεκρών ζώων. Έχουμε κοιτάξει τα αστέρια και την κίνηση των πλανητών, κοιτάξαμε τα καιρικά μοτίβα, και ακόμη και σωματικές μαντίες για να εξασφαλίσουμε μελλοντική καλή τύχη και υψηλό προσδόκιμο ζωής. Μέχρι το 1700, η ​​τέχνη της πρόβλεψης είχε γίνει ελαφρώς πιο επιστημονική, με τον μαθηματικό και ειδικό των πιθανοτήτων Abraham de Moivre να προσπαθεί να υπολογίσει πότε θα πεθάνει – ο τρόπος υπολογισμού ήταν με εξίσωση -, αλλά οι πραγματικά ακριβείς προβλέψεις παρέμεναν απρόσιτες.

Δείτε επίσης: Άνδρας με παράλυση έγραψε και δημοσίευσε tweet μόνο με τη σκέψη του

Αν μπορούσατε να προβλέψετε τον θάνατο σας, θα το θέλατε;

Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 2021, η πιο μεγάλη επιθυμία του de Moivre φάνηκε να γίνεται πραγματικότητα: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν την πρώτη αξιόπιστη μέτρηση για τον προσδιορισμό της διάρκειας της ζωής σας. Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων 5.000 μετρήσεων πρωτεϊνών από περίπου 23.000 Ισλανδούς, ερευνητές που εργάζονται για την deCODE Genetics στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ανέπτυξαν έναν προγνωστικό παράγοντα για την ώρα του θανάτου —ή, όπως εξηγεί το δελτίο τύπου τους, «πόσο έχει απομείνει από τη ζωή ενός ατόμου». Είναι ένας ασυνήθιστος ισχυρισμός και συνοδεύεται από συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τη μέθοδο, την ηθική και το τι εννοούμε με τον όρο ζωή.

Δείτε επίσης: Μηχανικοί από το NUS κατασκευάζουν ρομποτικά δάχτυλα με λεπτή λαβή

Μια τεχνολογία για την ακριβή πρόβλεψη του θανάτου υπόσχεται να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη θνησιμότητα μας. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές, ο θάνατος παραμένει μια ασαφής εκτίμηση, που στοιχειώνει τις σκιώδεις εσοχές του μυαλού μας. Αλλά το να γνωρίζουμε πότε τελειώνει η ζωή μας, να κατανοήσουμε τις μέρες και τις ώρες που απομένουν, αφαιρεί αυτή την ασπίδα της ανεμελιάς. Επίσης, μας κάνει να βλέπουμε διαφορετικά τον κίνδυνο – είναι, για παράδειγμα, πιο πιθανό να δοκιμάσουμε μη αποδεδειγμένες θεραπείες σε μια προσπάθεια να νικήσουμε τις πιθανότητες. Όπως είναι λογικό, οι περισσότεροι από εμάς μπορεί να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ή να αποτρέψουμε το αποτέλεσμα. Η επιστημονική φαντασία συχνά μας δελεάζει με αυτή την πιθανότητα, ταινίες όπως το Minority Report

, το Thrill Seekers και το franchise του Terminator χρησιμοποιούν προηγμένη γνώση του μέλλοντος για να αλλάξουν το παρελθόν, αποτρέποντας τον θάνατο και την καταστροφή πριν συμβεί. Μια επιστήμη για την πρόβλεψη της διάρκειας της ζωής φέρει μαζί της μια κρίση για την αξία της: ότι περισσότερη ζωή ισοδυναμεί με καλύτερη ή πιο αξιόλογη ζωή.

Η ανακάλυψη του φετινού καλοκαιριού ήταν δουλειά των ερευνητών Kari Stefansson και Thjodbjorg Eiriksdottir, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι οι μεμονωμένες πρωτεΐνες στο DNA μας σχετίζονται με τη συνολική θνησιμότητα – και ότι διάφορες αιτίες θανάτου εξακολουθούν να έχουν παρόμοια «προφίλ πρωτεϊνών». Η διαδικασία που ανέπτυξαν ονομάζεται SOMAmer-Based Multiplex Proteomic Assay και σημαίνει ότι η ομάδα μπορεί να μετρήσει χιλιάδες πρωτεΐνες ταυτόχρονα.

Αν μπορούσατε να προβλέψετε τον θάνατο σας, θα το θέλατε;

Δείτε επίσης: Η NASA καθυστερεί την εκτόξευση του τηλεσκοπίου James Webb λόγω κακών καιρικών συνθηκών

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των μετρήσεων δεν είναι ακριβής ημερομηνία και ώρα. Αντίθετα, παρέχει στους επαγγελματίες γιατρούς τη δυνατότητα να προβλέψουν με ακρίβεια το ανώτατο ποσοστό των ασθενών που είναι πιο πιθανό να πεθάνουν (με τον υψηλότερο κίνδυνο, περίπου το 5 τοις εκατό του συνόλου) και επίσης το ανώτατο ποσοστό με τις λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν (με τον χαμηλότερο κίνδυνο), ακριβώς με ένα τσίμπημα της βελόνας και ένα μικρό φιαλίδιο με αίμα. Οι ερευνητές του deCODE σχεδιάζουν να βελτιώσουν τη διαδικασία για να την κάνουν πιο «χρήσιμη» και αυτή η προσπάθεια συνδυάζεται με άλλα projects που αγωνίζονται να είναι πρώτα στην τεχνολογία πρόβλεψης θανάτου.

Πηγή πληροφοριών: newsupdate.uk