Το Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία έχασε περίπου 77 TB ερευνητικών δεδομένων, εξαιτίας ενός σφάλματος στο εφεδρικό σύστημα του υπερυπολογιστή του Hewlett-Packard.

Δείτε επίσης: Πανεπιστήμιο στο Κολοράντο ειδοποιεί φοιτητές για παραβίαση δεδομένων

Το περιστατικό συνέβη μεταξύ 14 και 16 Δεκεμβρίου 2021 και είχε ως αποτέλεσμα 34 εκατομμύρια αρχεία από 14 ερευνητικές ομάδες να διαγραφούν από το σύστημα και το αρχείο αντιγράφου ασφαλείας.

Μετά από έρευνα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων της απώλειας, το πανεπιστήμιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το έργο τεσσάρων από τις πληγείσες ομάδες δεν μπορούσε πλέον να αποκατασταθεί.

Όλοι οι χρήστες που επηρεάστηκαν έχουν ειδοποιηθεί μεμονωμένα για το περιστατικό μέσω email, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με το είδος των εργασιών που χάθηκαν.

Προς το παρόν η διαδικασία δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας έχει διακοπεί. Για να αποτρέψει την απώλεια δεδομένων ξανά, το πανεπιστήμιο έχει καταργήσει το εφεδρικό σύστημα και σχεδιάζει να εφαρμόσει βελτιώσεις και να το επαναφέρει τον Ιανουάριο του 2022.

Δείτε ακόμα: Πανεπιστήμιο του Sunderland: Εκτός λειτουργίας λόγω κυβερνοεπίθεσης

Το σχέδιο είναι επίσης να διατηρηθούν σταδιακά αντίγραφα ασφαλείας, τα οποία καλύπτουν αρχεία που έχουν αλλάξει από την τελευταία δημιουργία, πέρα από τα πλήρη αντίγραφα ασφαλείας.

Ενώ οι λεπτομέρειες του τύπου των δεδομένων που χάθηκαν δεν αποκαλύφθηκαν στο κοινό, η έρευνα του υπερυπολογιστή κοστίζει αρκετές εκατοντάδες δολάρια την ώρα, επομένως αυτό το περιστατικό σίγουρα προκάλεσε ανησυχία στις πληγείσες ομάδες.

Το Πανεπιστήμιο του Κιότο θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά ιδρύματα της Ιαπωνίας και απολαμβάνει τις δεύτερες μεγαλύτερες επενδύσεις επιστημονικής έρευνας από εθνικές επιχορηγήσεις.

Η ερευνητική του αριστεία και σημασία είναι ιδιαίτερα διακριτή στον τομέα της χημείας, όπου κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως, ενώ συνεισφέρει επίσης στη βιολογία, τη φαρμακολογία, την ανοσολογία, την επιστήμη των υλικών και τη φυσική.

Δείτε επίσης: Phishing επιθέσεις στοχεύουν Πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Προς το παρόν το Πανεπιστήμιο του Κιότο δεν έχει μοιραστεί περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό και τον αντίκτυπό του στις ερευνητικές ομάδες.