Η Intel παρουσίασε τους νέους επεξεργαστές Core 12ης γενιάς, κατάλληλους για laptops. Στα πλαίσια της ανακοίνωσης, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ο νέος Core i9 δεν είναι μόνο ταχύτερος από το M1 Max chip της Apple (στο MacBook Pro 16 ιντσών), αλλά είναι γενικότερα ο “ταχύτερος mobile processor” στην αγορά.

Δείτε επίσης: Η Samsung παρουσιάζει επισήμως το Galaxy S21 FE

Σύμφωνα με την Intel, ο νέος Core i9 προσφέρει CPU 14 πυρήνων (έξι performance cores και οκτώ efficiency cores), ενώ το M1 Max chip 10 πυρήνων έχει οκτώ performance cores και δύο efficiency cores. Επιπλέον, το high-end chip της Intel έχει max Turbo Boost frequency 5,0 GHz.

Η Intel ανακοίνωσε τον ταχύτερο mobile processor στον κόσμο, φέρνοντας το performance hybrid architecture της σε mobile  πλατφόρμες, για πρώτη φορά, με τους νέους Intel Core mobile επεξεργαστές 12ης γενιάς, που είναι έως και 40% ταχύτεροι από την προηγούμενη γενιά mobile επεξεργαστών“.

Δείτε επίσης: Oral-B: Τρεις νέες έξυπνες οδοντόβουρτσες iO συνδέονται με το iPhone

Η εταιρεία συγκρίνει άμεσα τον νέο Intel Core i9 12900HK με το Apple M1 Max chip, το οποίο είναι το Apple Silicon chip που δημιουργήθηκε για το νέο MacBook Pro 14 ιντσών και 16 ιντσών. Η Intel επιβεβαιώνει ότι ο δικός της επεξεργαστής έχει “ανώτερη απόδοση” με βάση τα αποτελέσματα που ελήφθησαν από τα Reference Validation Platforms της Intel.

Το M1 Max chip της Apple φτάνει τα 3,2 GHz, ενώ όπως είπαμε και παραπάνω έχει 10 πυρήνες (εκ των οποίων οι οκτώ είναι high-performance cores και οι δύο energy-efficient cores). Ο επεξεργαστής Intel Core i9 12ης γενιάς μπορεί σίγουρα να επιτύχει υψηλότερα benchmark numbers σε ορισμένα configurations, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπερέχει σε όλους τους τομείς. Για παράδειγμα, η Apple με τα ARM-based Apple Silicon chips της προσφέρει καλύτερο energy efficiency. Ενώ ο Intel Core i9 καταναλώνει έως και 115 watt ισχύος, η κατανάλωση ενέργειας του M1 Max chip παραμένει περίπου στα 60 Watt τις περισσότερες φορές και μετά βίας ξεπερνά τα 90 Watt όταν λειτουργεί σε πλήρη απόδοση.

Δείτε επίσης: Apple: Η πρώτη αμερικανική εταιρεία που έφτασε τα $ 3 τρισεκατομμύρια σε αξία

Όπως έχουμε δει με τους M1 Macs, η χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας αποτρέπει προβλήματα όπως υπερθέρμανση και μειωμένη απόδοση. Αυτό είναι κάτι που η Intel δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με την παλιά αρχιτεκτονική x86.

Οι νέοι mobile επεξεργαστές της Intel 12ης γενιάς αναμένεται να είναι διαθέσιμοι αργότερα μέσα στο έτος.

Πηγή: 9to5mac