Η παρουσία νερού στο φεγγάρι μπορεί τελικά να επιβεβαιώθηκε από Κινέζους επιστήμονες. Το ρόβερ της Κίνας, το Chang’e-5, προσγειώθηκε για πρώτη φορά στο φεγγάρι στα τέλη του 2020 και ξεκίνησε τη μελέτη του σεληνιακού εδάφους.

Δείτε επίσης: Αστροφυσικός: Οι εξωγήινοι μπορεί να μας βρουν πριν τους βρούμε εμείς

Έστειλε πίσω δεδομένα τα οποία, μετά από ανάλυση, φαίνεται να δείχνουν σημάδια νερού μέσα στο βράχο του φεγγαριού.

Αρχικά πίστευαν ότι η επιφάνεια του φεγγαριού ήταν εντελώς στεγνή, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες βρήκαν όλο και περισσότερα στοιχεία για την παρουσία του H20.

Το Chang’e-5 χρησιμοποίησε όργανα για να εκτοξεύσει φως στους βράχους και να μετρήσει αυτό που ονομάζεται φασματική ανάκλαση.

Το ανακλώμενο φως έδειξε την παρουσία μορίων οξυγόνου και υδρογόνου.

Θα μπορούσε να ανιχνεύσει και σημάδια της χημικής ουσίας υδροξυλίου. Ενώ το νερό αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου για κάθε άτομο οξυγόνου, το υδροξύλιο έχει μόνο ένα άτομο υδρογόνου.

Δείτε επίσης: Έγινε η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς χοίρου σε άνθρωπο

Πολλές τροχιακές παρατηρήσεις και μετρήσεις δειγμάτων που ολοκληρώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια έδειξαν ότι υπάρχει υδροξύλιο ή νερό σε πετρώματα της Σελήνης. Αλλά μέχρι τώρα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις στην ίδια την επιφάνεια της Σελήνης, για να προσδιοριστεί, από κοντά, εάν τα μόρια βρίσκονται πράγματι στους βράχους.

Η εύρεση νερού στο φεγγάρι θα μπορούσε να είναι σημαντική για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Είναι πιθανό ότι ο δορυφόρος της Γης θα μπορούσε να λειτουργήσει ως σταθμός στάσης για αποστολές μεγαλύτερης απόστασης στον Άρη ή μακρύτερα ταξίδια στο ηλιακό σύστημα.

Δείτε επίσης: Γιατί είχαμε λιγότερες αστραπές κατά τη διάρκεια του lockdown;

Και το νερό είναι εξαιρετικά κρίσιμο για την εξερεύνηση του διαστήματος στο βάθος. Μπορεί να μετατραπεί σε οξυγόνο για να αναπνέουν και να πίνουν οι αστροναύτες και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τροφοδοσία καυσίμου.

Αλλά το νερό είναι βαρύ και επομένως είναι ακριβό να εκτοξευτεί από την επιφάνεια της Γης.

«Όποτε δεν χρειάζεται να πακετάρουμε νερό για το ταξίδι μας, έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε και άλλα χρήσιμα αντικείμενα μαζί μας», εξηγεί ο Jacob Bleacher, επικεφαλής επιστήμονας εξερεύνησης για τη διεύθυνση ανθρώπινης αποστολής εξερεύνησης και επιχειρήσεων της Nasa.

«Το να μπορούμε να χρησιμοποιούμε νερό που βρίσκεται ήδη στο φεγγάρι θα μας βοηθούσε πολύ στην εξερεύνηση της Σελήνης».

Η κινεζική έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances.

Πηγή πληροφοριών: metro.co.uk