Το YouTube είναι ένας σημαντικός αγωγός διαδικτυακής παραπληροφόρησης παγκοσμίως και δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τη διάδοση ψευδών ειδήσεων στην πλατφόρμα του, σύμφωνα με έναν παγκόσμιο συνασπισμό οργανισμών ελέγχου πληροφοριών.

Δείτε επίσης: Γιατί YouTube Streamer αφήνει Switch OLED αναμμένο για 1800 ώρες;

Μια επιστολή υπογεγραμμένη από περισσότερες από 80 ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Full Fact στο Ηνωμένο Βασίλειο και του Fact Checker της Washington Post, αναφέρει ότι η πλατφόρμα φιλοξενεί περιεχόμενο από ομάδες όπως οι Doctors for the Truth, οι οποίοι διαδίδουν παραπληροφόρηση για τον Covid-19.

Η επιστολή προτρέπει το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, να κάνει τέσσερις αλλαγές στις δραστηριότητές του: δέσμευση για χρηματοδότηση ανεξάρτητης έρευνας για καμπάνιες παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα και παροχή συνδέσμων για διαψεύσεις μέσα σε βίντεο που διανέμουν παραπληροφόρηση. Επίσης να σταματήσει τους αλγόριθμους της από το να προωθούν επαναλαμβανόμενους παραβάτες και να κανεί περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα ψεύδη σε μη αγγλόφωνα βίντεο.

Το disinformation είναι η σκόπιμη διανομή ψευδών πληροφοριών που σκοπεύουν να βλάψουν, ενώ το misinformation είναι όταν κοινοποιούνται ψευδείς πληροφορίες αλλά δεν νοείται βλάβη.

Δείτε επίσης: YouTube: Πώς να απενεργοποιήσετε το Restricted Mode;

Η επιστολή των ελεγκτών δεδομένων, που αμφισβητούν ισχυρισμούς από εγχώριες κυβερνήσεις, διαδικτυακές αναρτήσεις και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης, αναφέρει ότι η αποτυχία του YouTube να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση είναι ιδιαίτερα σημαντική στον παγκόσμιο νότο, όρος που αναφέρεται σε έθνη στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Η Frances Haugen, η πληροφοριοδότης του Facebook, έχει αναφερθεί επανειλημμένα στις ανησυχίες σχετικά με τους ελέγχους ασφαλείας σε αγορές μη αγγλικής γλώσσας ως βασικό παράγοντα στην απόφασή της να δημοσιοποιήσει προβλήματα στην εταιρεία κοινωνικών μέσων.

Δείτε επίσης: Minecraft: Το πιο δημοφιλές παιχνίδι στο YouTube με 1 τρισεκατομμύριο προβολές

Οι υπογράφοντες προέρχονται από περισσότερες από 40 χώρες με μια σειρά υποβάθρων χρηματοδότησης.

Οι οδηγίες της κοινότητας του YouTube αναφέρουν ότι «ορισμένοι τύποι παραπλανητικού περιεχομένου με σοβαρό κίνδυνο κατάφωρης βλάβης» μπλοκάρονται από την πλατφόρμα. Το YouTube επισημαίνει τις δέκα κορυφαίες χώρες για καταργημένα βίντεο, όπου κυριαρχούν οι μη αγγλόφωνες χώρες όπως το Βιετνάμ, η Ινδία και η Βραζιλία.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com