Το PCIe 5.0 φαίνεται πως απέκτησε ευρεία υποστήριξη, αλλά όπως συμβαίνει συχνά σε αυτόν τον κλάδο, η νέα τεχνολογία γίνεται παλιά χωρίς να το καταλάβουμε. Έτσι, το PCI Special Interest Group κυκλοφόρησε σήμερα μια οριστική προδιαγραφή για το PCI Express 6.0 (PCIe 6.0), θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη γενιά SSDs.

Δείτε επίσης: Backblaze: Τα failures των SSDs είναι όσο και τα αντίστοιχα στους HDDs

Πάμε κατευθείαν στις ταχύτητες που είναι το σημαντικό. Αυτή η επόμενη έκδοση διπλασιάζει τις ταχύτητες μεταφοράς πρωτογενών δεδομένων από 32 gigatransfers ανά δευτερόλεπτο (GT/s) σε PCIe 5.0 σε 64GT/s σε PCIe 6.0 και έως 8 GB/sec σε κάθε κατεύθυνση ή 256 GB/s σε διαμόρφωση x16.

Δείτε επίσης: Ο πρώτος SSD για PS5 επιβεβαιώθηκε – η τιμή μπορεί να φτάσει τα 950$

Τώρα που έχει εγκριθεί η τελική έκδοση των προδιαγραφών, η κοινοπραξία αναμένει ότι θα δούμε τα πρώτα εμπορικά προϊόντα να φτάνουν στην αγορά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, που σημαίνει κάποια στιγμή το 2023. Σημειώστε το «εμπορικά»—αυτές οι εξαιρετικά συσκευές γρήγορης αποθήκευσης θα βρουν το δρόμο τους στους  servers πριν δείτε το PCIe 6.0 SSD σε ένα καταναλωτικό προϊόν. Το PCI Special Interest Group λέει ότι οι «αρχικές initial target» για την τεχνολογία περιλαμβάνουν την τεχνητή νοημοσύνη και το machine learning, τη δικτύωση και την αποθήκευση σε κέντρα δεδομένων, τη βιομηχανία, την αυτοκινητοβιομηχανία και το στρατό.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι παρόμοιο με αυτό που είδαμε με το PCIe 5.0. το τρέχον πρότυπο που οριστικοποιήθηκε το 2019. Βέβαια να επισημάνουμε ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, στην CES 2022, η Samsung και η Adata παρουσίασαν τους πρώτους SSD PCI 5.0 που απευθύνονται σε εταιρικούς πελάτες. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ τα desktop chips 12ης γενιάς της Intel υποστηρίζουν PCIe 5.0, οι νέοι mobile επεξεργαστές περιορίζονται στο PCIe Gen 4, μια απόφαση που η Intel είπε στο Gizmodo ότι ελήφθη για να διατηρήσει το κόστος χαμηλό και επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες κάρτες PCIe Gen 5 για επικύρωση.

Το νέο πρότυπο είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την PCI Special Interest Group, η οποία πέτυχε τον στόχο της να διπλασιάζει τις ταχύτητες PCI Express κάθε τρία χρόνια από την έναρξη του spec το 2003. Σε αυτήν την περίπτωση, το έκανε χρησιμοποιώντας μια εντελώς διαφορετική τεχνολογία που ονομάζεται PAM4 (Pulse Amplitude Modulation με 4 επίπεδα).

Δείτε επίσης: Γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο δίσκος SSD του Mac σας;

Δεν θα σας βομβαρδίσουμε με τις τεχνικές λεπτομέρειες (όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να μάθουν περισσότερα εδώ), αλλά οι άνθρωποι στο AnandTech λένε ότι η αλλαγή είναι «αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη στην ιστορία του προτύπου». Και όχι μόνο επιτρέπει μεγαλύτερες ταχύτητες, αλλά επιτρέπει τη λειτουργία low-latency.

Όταν φτάσει, το PCIe 6.0 θα είναι συμβατό με το υπάρχον hardware, επομένως τα components που χρησιμοποιούν PCIe 5.0 ή παλαιότερη έκδοση θα λειτουργούν μια χαρά όταν συνδέονται σε έναν host PCIe 6.0 και αντίστροφα.

Το νέο πρότυπο φτάνει για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες εφαρμογές που απαιτούν μεταφορές δεδομένων υψηλού εύρους ζώνης και low-latency. Οι εμπορικές αγορές έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και τους προϋπολογισμούς που απαιτούνται για να υιοθετήσουν νωρίς το PCIe 6.0, αλλά τελικά, το πρότυπο θα βρει τον δρόμο του σε καταναλωτικά προϊόντα, όπως κάρτες γραφικών και SSDs.

Πηγή πληροφοριών: gizmodo.com